Kineski ministar: dok Kina i Rusija stoje jedna uz drugu, svijet neće utonuti u kaos

Predstojeći američko-ruski pregovori o strateškoj sigurnosti u Ženevi, koji će se održati 10. siječnja, nesumnjivo se s velikom pozornošću iščekuju i u Pekingu. Naime, Kini je strateško partnerstvo s Rusijom u ovom trenutku važnije nego ikad (vrijedi, naravno, i obratno) s obzirom da je Washington protiv nje de facto pokrenuo hladni rat na svim ključnim područjima – od političkih, preko gospodarskih do onih vojnih, medijskih pa čak i sportskih, a što se ogleda u nedavno objavljenom političkom (ne sportskom, na borilištima) bojkotu predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Iz tog je razloga ovom potonjem sada najvažnije da Moskva „ne skrene s puta“ tj. Kini ne okrene leđa u slučaju nekakve „nemoralne ponude“ od strane Washingtona.

Naravno da se to neće dogoditi (ne zato što je takva ponuda isključena, štoviše, Washington bi je sigurno i pronašao kada bi vjerovao da će Moskva po pitanju odnosa s Pekingom nakon toga početi „plesati“ onako kako to njemu odgovara, već puno prije što Moskva na tako nešto ne bi pristala jer je i sama, još puno prije od Kine „gurnuta u nemilost i odsječena od Zapada“ po mnogim važnim pitanjima te Washingtonu više jednostavno ne vjeruje – opečena pri tom i gorkim iskustvom iz prošlosti, prije svega onom nakon raspada SSSR-a) jer je formirani globalni geopolitički super-trokut i najveći jamac da svijet neće biti ponovo gurnut u ponor nekog novog i još puno opasnijeg katastrofalnog vojnog sukoba.

Ali opreza s kineske strane, očito, nikad previše, pa se tamošnji visokopozicionirani državni dužnosnici i službenici svako toliko medijski oglase ukazujući na snažne benefite kinesko-ruske suradnje ne samo po te dvije zemlje, već i svijet u cjelini.

O tome najbolje svjedoči i današnja vijest prema kojoj je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi za portal Guancha izjavio kako je jačanje strateške i pragmatične suradnje između Kine i Rusije od globalne važnosti i bez presedana, i da, sve dok te zemlje stoje jedna uz drugu međunarodni poredak neće utonuti u kaos.

“Čvrsto smo uvjereni da sve dok dvije najveće zemlje – Kina i Rusija – budu rame uz rame i produbljuju međusobnu suradnju, međunarodni poredak neće biti narušen, svjetski zakoni neće pasti, a hegemonizam nikada neće prevladati”, kazao je kineski šef diplomacije.

Podsjetio je i da su ove godine Kina i Rusija svečano proslavile 20. godišnjicu potpisivanja međusobnog “Ugovora o dobrosusjedstvu, prijateljstvu i suradnji”. Kineski i ruski čelnici Xi Jinping i Vladimir Putin službeno su najavili produljenje sporazuma i ažurirali ga u skladu s duhom novog doba. Tijekom protekle godine, šefovi dviju zemalja održavali su bliske veze i osobno će se sastati na Zimskim olimpijskim igrama za nešto više od mjesec dana.





“Pod zajedničkim vodstvom dvojice čelnika, kinesko-ruski odnosi postali su zreliji, stabilniji, otporniji i puni vitalnosti”, dodao je Wang Yi.

Također je istaknuo da su Kina i Rusija dale primjer u globalnoj borbi protiv epidemije, zajednički suzbijajući stigmu i politizaciju pandemije i potičući međunarodnu zajednicu na ujedinjenje u pravi smjer za borbu protiv nje.

“Dali smo kinesko-ruski poticaj za obnovu mira”, rekao je dalje šef kineske diplomacije i podsjetio kako je „ažurirana i modernizirana sveobuhvatna suradnja dviju zemalja, obujam bilateralne trgovine dosegao je novi maksimum, uspješno su realizirani veliki strateški projekti, a zajednički razvoj u području tehnoloških inovacija je u usponu, koji ne samo da poboljšava dobrobit naroda dviju zemalja, već i donosi nove mogućnosti za oporavak svjetskog gospodarstva”.





Što se tiče potpore Moskve i Pekinga kinesko-ruskim jamstvima za regionalnu stabilnost, Wang Yi je naglasio:

“Obje strane održavaju strateško povjerenje na visokoj razini, promiču konstruktivnu ulogu ŠOS-a (Šangajska organizacija) i BRICS-a i jačaju stratešku koordinaciju o hitnim pitanjima, pružajući ključnu potporu promicanju regionalne stabilnosti i napretka u zemljama u razvoju.”

Wang Yi je zaključio slijedeće:

“Obje strane čvrsto podupiru sustav međunarodnih odnosa čija su jezgra Ujedinjeni narodi i međunarodni poredak utemeljen na međunarodnom pravu, te se zajednički protive miješanju u unutarnje stvari drugih država, jednostranim sankcijama i dugotrajnom upravljanju. Obje zemlje postale su pravi stup načela multilateralizma i osiguravanja međunarodne pravde i nepristranosti, omogućujući svijetu da vidi kakva bi velika sila trebala biti.”

Nije teško dokučiti da je kineski ministar očito aludirao na Sjedinjene Države i njihov način djelovanja u svojstvu višedesetljetnog globalnog lidera tj. smješta ih u kategorije suprotne navedenim načelima.

Komentari

komentar

You may also like