Ako je Mussolini imao dobrih strana, onda su ih imali i Hitler, Staljin, Tito – kuda nas to vodi Antonio Tajani?

Nakon što je prošli mjesec predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izazvao veliki skandal nečuvenom izjavom o Istri i Dalmaciji kao „talijanskim  teritorijima“, za što je, na žalost, ostao bez primjerene reakcije službenog Zagreba kojemu je bila dovoljna Tajanijeva pseudo-isprika kako ne bi morao poduzimati konkretne političko-diplomatske mjere (što mu je u ovakvim slučajevima ustavna obveza!) i ulaziti u neugodne političke polemike i otvaranje novih povijesnih rasprava o ulozi talijanskog fašizma na ovim prostorima  (o čemu je i Geopolitika News pisala u dvjema svojim analizama, vidi poveznice ispod teksta), Tajani iznova nastavlja pokazivati svoje pravo lice, ovaj put – hvalivši – ni manje ni više nego fašističkog diktatora Benita Mussolinija. Zapravo, on time svejedoči o ispravnosti stavova Geopolitika News-a, kako sve što čini – čini itekako promišljeno ali i uz prešutnu dozvolu vladajućih talijanskih krugova, dok se Bruxselles, kao i obično, konkretno u ništa „ne bi štel mešati“.

Podsjetimo: Antonio Tajani je euro-parlamentarcima (i ne samo njima) ponovo priredio „igrokaz“, kada je u intervjuu talijanskom mediju Radio24 hvalio Benita Mussolinija za dobre poteze koje je učinio, pored i onih loših. Tajani se zbog toga opet morao ispričati, ali ne osobno, već posredstvom svog glasnogovorništva.

„Mussolini? Prije nego je on objavio rat cijelom svijetu slijedeći Hitlera, prije nego je uveo rasne zakone, on je učinio i neke pozitivne stvari za izgradnju infrastrukture u našoj zemlji“, kazao je predsjednik Europskog parlamenta i član vrha talijanske stranke „Forza Italia“.

Od tih „pozitivnih stvari“ talijanskog ratnog zločinca, Tajani je, tako, nabrojio izgradnju cesta, mostova, zgrada, sportskih objekata, ali i činjenicu da su u vrijeme Mussolinija vraćeni i veliki dijelovi Italije!!! „Ako mi sagledamo konkretne činjenice, ne možemo reći da on nije ništa postigao“, izjavio je Tajani.

Slijedom njegovih stavova, onda bi se vrlo lako moglo kazati i kako su i drugi veliki i krvavi europski diktatori učinili dobrih svari i da ih zbog toga ne treba promatrati isključivo u crnom kontekstu: npr. Hitler je, također, izgradio moderne autoceste po kojima se Nijemci i danas još uvijek voze, industrijalizirao zemlju, izvukao je iz goleme inflacije i gospodarske propasti; slično je učinio i Staljin – proveo je opću industrijalizaciju i elektrifikaciju zemlje, zaostale još u srednjovjekovnim razvojnim okvirima, uveo obvezno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu za sve stanovnike i td; jugoslavenski diktator Tito, koji je rekao veliko „NE“ velikom diktatoru i svom dotadašnjem uzoru Staljinu, također je (prema Staljinovom modelu) industrijalizirao zemlju, uveo obrazovanje i zdravstvenu zaštitu za sve i td. Prema Tajanijevom modelu razmišljanja, te bi pozitivne stvari trebale, zapravo, uravnotežiti omjer s onim negativnim i groznim stvarima koje su spomenuti diktatori (naravno, i ne samo oni) učinili tijekom Drugog svjetskog rata, pa i prije i poslje njega). Progoni političkih neistomišljenika, rasni zakoni, koncentracijski logori, Gulaci, Goli otoci, političko jednoumlje jednopartitizma, brutalnost sigurnosnog aparata i vojne mašinerije, krvave ideologije temeljene na supramaciji jedne rase ili „samo“ romantičarskoj komunističkoj zadojenosti svjetskom pravdom i jednakošću za sve ljude koja je rezultirala pogromom onih koji su iz te „jednakosti“, prema njihovom mišljenju iskakali, i još puno toga, trebalo bi, prema Tajanijevom mišljenju, staviti pod znak jednakosti s pozitivnim stranama njihove vladavine – poput Mussolinijevih infrastrukturnih radova!

Pa kuda nas to onda, zapravo, Antonio Tajani želi vratiti i s kojim ciljem to radi? Odgovor bi netko konačno trebao potražiti i dati, a isto tako bi Tajaniju netko jači od njega trebao pokazati kako mu nije mjesto u Europskom parlamentu (čiji su mnogi narodi stradali od talijanskog fašizma), a kamo li na mjestu njegovog predsjednika.





Oni, koji za razliku od službenog Zagreba o svemu ovom ne žele šutjeti, već najavljuju konkretne inicijative. Tako supresjedatelj frakcije „Zeleni/Europski slobodarski savez“  – Belgijanac Philippe Lamberts – izjavljuje slijedeće: „Zahtjevam da predsjednik Europskog parlamenta povuče svoje izjave. Ukoliko to ne učini, on mora odstupiti sa svoje dužnosti“. Pojedini europarlamentarci na svoje su stolove stavili plakate s Tajanijevom fotografijom, uz natpis: „Nikada više ne dozvolimo fašizam!“ Međutim, je su li takve „kamilica“ izjave i zahtjevi dovoljni?

Odgovor potražite sami iz slijedeće „isprike“ prema Tajanijevom modelu, dane posredstvom svoje glasnogovorničke službe: „Kao uvjereni antifašist, molim oprost od svih onih koji su, moguće, bili uvrjeđeni onim što sam ja kazao. Moje riječi ni u kom slučaju nisu imale cilj opravdavati ili minimizirati odgovornost protudemokratskog i totalitarnog režima.“.

Samo nešto kasnije, na svojoj tvitter objavi Tajani piše o „sramoti onih koji manipuliraju time što sam ja kao kazao o fašizmu“.





Tajanijeve „igre riječima“ očito idu dalje. Jer teško je vjerovati kako je on mentalno toliko ograničen da ne može uvidjeti dalekosežnost posljedica svojih  riječi, koje, prema njemu, imaju tako benigan karakter da svi oni koji im se suprostavljaju predstavljaju „sramotu“. Ali za koga, gospodine Tajani?

Zoran Meter: KAD FAŠISTI MARŠIRAJU, A HRVATSKA ŠUTI

Mario Stefanov: NASTUP TAJANIA ODAJE KARAKTER EU

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like