Američki obavještajci tajno pregovarali s vladinim službenicima u Damasku oko napuštanja Sirije?

I dok raste napetost u američko-ruskim odnosima u svezi predstojeće vojne oslobodilačke operacije sirijske vojske u regiji Idlib, posljednjeg uporišta radikalnih islamističkih organizacija i tzv. umjerene sirijske oporbe (ma što ona još značila i tko ju god prestavljao) u toj zemlji, sa samog sirijskog terena stižu nam zanimljive informacije.

28. kolovoza postalo je jasno kako je Rusija vojno ojačala protuzračnu obranu svoje zračne baze „Hmeimim“ pokraj Latakije: dostavljen je još neutvrđen broj baterija višecjevnog raketnog sustava „Tor-M2“ (novo oružje, nedavno uvedeno u sastav ruskih oružanih snaga, vidi naslovnu fotografiju). Istodobno su ojačane ruske pomorske snage u Sredozemnom moru, u blizini sirijskog akvatorija. To je učinjeno, kako je službeno pojašnjeno dva dana kasnije, u svezi velikih pomorskih i zračnih vojnih vježbi koje se održavaju od 1.-8. rujna.

Što se tiče vojnih operacija na terenu, izdvojit ćemo one koje se odnose na istok regije El-Suweida, gdje je sirijska vojska od 26. kolovoza vodila ofanzivne borbe s džihadistima iz „Islamske države“ koji su nadzirali između 600 i 800 kvadratnih kilometara tog područja. Do 30. kolovoza sirijska vojska je nastavila napad na posljednje džihadističko uporište u toj regiji, u zoni Tulul as-Safa. Slijedećeg dana džihadisti su se iz obruča pokušali probiti u smijeru At-Tanfa, na krajnjem jugu regije Homs. Radi se o zoni na tromeđi Sirije, Jordana i Iraka, u kojoj su Sjedinjene Države već ranije uspostavile svoju vojnu bazu i proglasili sigurnosni perimetar u širini od 50 kilometara.

Zanimljive informacije stigle su i u svezi aktivnosti sirijske vojske protiv „Islamske stranke Turkestana“, čija je glavnina smještena na sjevero-zapadu regije Hama, sjeveru regije Latakija i na jugo-zapadu regije Idlib. Ta je radikalna organizacija 28. kolovoza objavila „sveopću mobilizaciju“ svojih pristalica u tim regijama. Također je vrijedna spomena i vijest prema kojoj su se 29. i 30.8. vodile međusobne borbe između  dviju proturskih organizacija „Front ash-Shamia“ i „Slobodna policija“. Ova druga je tijekom borbi zarobila vođu one prve, Abu Omara Maskanua.

Međutim, od te, puno je važnija vijest kako se 1. rujna postigao sporazum između ruske vojske i proturske organizacije „Nureddin as-Zenki“ o povlačenju boraca te organizacije s niza položaja na zapadu regije Aleppo i ulaska u njih postrojbi sirijske vojske. Time bi vladine snage imale što bolji položaj za napad na položaje radikalne organizacije „Tahrir ash-Sham“ u tom području. Naime, Turska je 31. kolovoza, i konačno službeno priznala „Tahrir ash-Sham“ (bivša „Jabhat al-Nusra“) terorističkom organizacijom, što su od nje Rusija i Iran već odavno tražili. Ta je organizacija (prvotno je bila sirijski ogranak puno čuvenije terorističke organizacije „Al-Qaida“), gotovo jedina preostala ozbiljna organizacija (koja svojom glavninom djeluje još jedino u regiji Idlib) na sirijskom tlu, koja je pod nadzorom Saudijske Arabije. Ona trenutačno nadzire do 60% teritorija regije Idlib. U istom kontekstu prenijet ćemo i vijest koju je 28. kolovoza objavila „Islamska država“, i prema kojoj ta teroristička organizacija od prvotnih 36 vilajeta, sada djeluje u njih svega 6 – Irak, Sirija, Istočna Azija, Tadžikistan, Sinaj i Somalija.

Američki obavještajci u Damasku





Međutim, ipak je najzanimljivija vijest, svakako, ona, prema kojoj Sjedinjene Države nastoje udaljiti Damask od suradnje s Iranom. Tako su pojedini arapski mediji 28. kolovoza objavili da je još krajem lipnja u Damask stigla visoka delegacija američke obavještajne zajednice, koju je primio šef sirijske obavještajne službe Ali Mamluk, a sastanku je nazočio i direktor sirijske službe sigurnosti Dib Zeytuni i zamjenik zapovjednika Glavnog stožera Muaffak Assad. Libanonski medij “Al-Ahbar” navodi kako su Amerikanci, navodno, Sirijcima izložili svoje uvjete za povlačenje američkog vojnog kontingenta iz Sirije: povlačenje svih iranskih i proiranskih snaga s juga Sirije koje graniče s Izraelom; davanje jamstava Damaska za sudjelovanje američkih energetskih tvrtki u eksploataciji sirijskih energetskih polja; i razmjena informacija o prisustvu inozemnih džihadista na sirijskom tlu. Damask je, navodno, američke uvjete okarakterizirao kao preuranjene, ali su se navodno s Amerikancima dogovorili  „nastaviti dijalog kroz moguće posredovanje Rusije i UAE“. Američki State Department je 29. kolovoza opovrgnuo ovu informaciju, a u njezinu autentičnost sumnja i Moskva. Međutim, ima i onih koji misle drukčije, pri čemu je zanimljiv i vremenski odmak od njezine objave u odnosu na sam navodni događaj – gotovo dva mjeseca.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like