Biden najavio ukrajinsku ofenzivu. Baerbock: „Mi smo u ratu s Rusijom!“

Zoran Meter

“… Mi ratujemo protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih.“ – kazala je njemačka šefica diplomacije i time u ruskim političkim i analitičkim krugovima izazvala konsternaciju i bijes, ništa manje nego današnja odluka njemačke vlade o slanju Ukrajini 14 tenkova Leopard 2 A6 iz sastava Bundeswehra. Pojedini od njih zato, pol u šali pol u zbilji, traže od Moskve da „prihvati izazov“, vrati Berlinu „milo za drago“ i objavi mu rat

“Možda se sjećate, prije nekog vremena, kad su me pitali o očekivanjima, rekao sam: neka (ruski predsjednik Vladimir) Putin zna da je očekivao ‘finlandizirati’ Europu, ali dobiva ‘natoizaciju’ Finske – on ovo nikada nije očekivao”, rekao je Biden danas na medijskoj konferenciji u Bijeloj kući, gdje je, svakako, glavna vijest bila njegova (očekivana) objava o slanju 31-og američkog tenka M-1 Abrams Ukrajini.

Međutim, ima toga još. Tako je američki predsjednik istom prigodom izjavio kako se ukrajinske snage pripremaju za protuofenzivu.

“Kako se približava proljeće, ukrajinske snage rade na obrani teritorija koje drže i pripremaju se za dodatne protuofenzive”, kazao je Biden u govoru koji je prenosila televizija.

Ali za svaki slučaj dodao je i onu, već dobro poznatu kada je riječ o isporukama američkog oružja Kijevu, prema kojoj slanje američkih tenkova nije usmjereno za napade na ruski teritorij i da je namjera njihove isporuke što brži završetak rata. To pak frustrira Ruse koji govore kako to nije istina i da će od njih stradavati i ruski vojnici i civili jer je to napadačko a ne obrambeno oružje, i da će se rat time samo produžiti (ovdje treba naglasiti kako Amerikanci i Rusi različito tumače što je ruski teritorij u Ukrajini, poglavito nakon početka listopada kada su anketirane 4 ukrajinske regije na jugoistoku te zemlje).





Osim toga, Biden je dodao kako će proces isporuke Abramsa biti dug. Navodno bi se mogao odužiti i do kraja ove godine.

Visoki predstavnik američke administracije istodobno je najavio i početak programa obuke Ukrajinaca za opsluživanje tenkova Abrams, koji su složen sustav koji zahtijeva puno obuke i tehničke potpore”.

S druge strane Atlantika najveću pozornost izazvala je izjava njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock, koja je, u utorak, 24. siječnja, u PACE-u (Parlamentarna skupština Vijeća Europe), tijekom rasprave o opskrbi Ukrajine tenkovima Leopard 2 na upit norveške predstavnice Ingrid Shue kada će Berlin o tome donijeti konačnu odluku odgovorila slijedeće:





“Ako nastavimo ovu igru ​​upiranja prstom u druge – jer je tako zgodnije i lakše – tada će Rusija i Putin pobijediti. Zato se ne obraćam vašoj zemlji, drugim zemljama, s pitanjem zašto niste isporučili samohodna topnička nosača PzH 2000, iako su ih Nizozemska i Njemačka isporučile. To neće dovesti do ničega. Da, moramo učiniti više za obranu Ukrajine. Da, moramo učiniti više po pitanju tenkova. Ali glavni i odlučujući detalj je da to radimo zajedno, a ne da bacamo optužbe po Europi, jer mi ratujemo protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih.“

Ova je izjava u ruskim medijima i političkim i analitičkim krugovima izazvala konsternaciju i bijes, ne manje nego današnja odluka njemačke vlade o slanju Ukrajini 14 tenkova Leopard 2 A6 iz sastava Bundeswehra, a pojedini od njih traže od Moskve, pol u šali pol u zbilji, da „prihvati izazov“, vrati Berlinu „milo za drago“ i objavi mu rat.

Sve skupa, čini se – ide predaleko.

S druge strane visoki ukrajinski dužnosnik u Ministarstvu vanjskih poslova i bivši veleposlanik te zemlje u Njemačkoj Andrij Melnik, kako navodi Der Spiegel, zatražio je od europskih partnera, a prije svega Njemačke, da Ukrajinu opskrbe vojnim zrakoplovima – ponajprije američkim F-16, švedskim Gripenima, a može i njemačkim Tornadima i Eurofighterima. Tu se, međutim, ukrajinski diplomat nije zaustavio te je zatražio i brodove i podmornice za ukrajinsku mornaricu s obzirom da njegova zemlja „ima dugu morsku obalu“.

Na ove riječi danas je reagirao zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, kazavši u svom stilu, da bi ukrajinske vlasti mogle izgubiti pristup moru.

Što se tiče samih bojišnica, prema ruskim izvorima ruska vojska nastavlja niz ofanzivnih taktičkih operacija u Donbasu nakon zauzimanja Soledara. Danas je objavljeno kako su ruske snage ušle u jugoistočne dijelove grada Ugljedara, na jugu DNR-a i da pri tom ne nailaze na pretjerano jak otpor ukrajinskih snaga nakon što su proteklih dana u toj zoni ruske snage ovladale s nekoliko strateški važnih sela.

Također, kako izvješćuju ruski vojni analitičari, nakon nedavnog osvajanja Soledara ruske postrojbe krenule su s današnjim danom iz tri smjera – južnog, istočnog i sjevernog – prema gradu Seversku – smještenom sjeverno od Soledara. Njegovim osvajanjem bio bi im otvoren put prema zapadu tj. prema velikom gradu Slavjansku, uz Kramatorsk posljednjem i najvećem vojnom i logističkom uporištu ukrajinske vojske, odakle se koordiniraju sve vojne operacije ukrajinskih snaga u Donbasu.

Sve je ovo skupa, u i oko Ukrajine, već odavno prešlo u veliku farsu i začarani krug iz kojeg će biti teško pronaći izlaz – ako ga više uopće netko i traži. Pri tom najviše stradavaju sami Ukrajinci. Stanje je krajnje ozbiljno pa je tako danas, nakon jučerašnjih ozbiljnih smjena visokopozicioniranih službenika regionalnih i središnjih vlasti, predsjednik Volodimir Zelenski potpisao uredbu o povećanju kazni za dezerterstvo, pozvao susjedne zemlje EU poput Poljske i baltičkih država, da vrate sve izbjegle Ukrajince sposobne za služenje vojnog roka i td. Samo dan ranije Zelenski je zabranio putovanja u inozemstvo svim vojnim i političkim dužnosnicima zemlje.

Čini se da se stvari oko Ukrajine odbijaju logikom zakotrljane grude snijega s vrha planine za koju se mislilo da će se raspršiti udarom o stijenu prije nego se pretvori u nekontroliranu i razarajuću lavinu – koja ruši sve pred sobom.

Ukrajinski rat ubrzano klizi prema potpunoj eskalaciji za koju se, kako sada izgleda – aktivno pripremaju obje strane – i Zapad i Rusija.

Pandorina kutija je nakon današnjeg dana širom otvorena.

Komentari

komentar

You may also like