Bijela kuća objavila sadržaj razgovora Trump–Zelensky; ili kako je Biden „smijenio kurvinog sina“ (ukrajinskog tužitelja)

Američka administracija očito ništa ne želi prepustiti slučaju, svjesna početka pokretanja procedure impeachmenta unutar američkog Kongresa protiv predsjednika Donalda Trumpa, za koju je kao jedan od glavnih razloga poslužio navodno kontroverzni telefonski razgovor između Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog od 25. srpnja ove godine. Naime, u svezi tog razgovora demokrati optužuju Trumpa kako je tom prigodom izvršio pritisak na ukrajinskog čelnika i od njega zatražio pokretanje istrage protiv sina bivšeg američkog potpredsjednika iz doba Obamine administracije Joe Bidena – Huntera Bidena zbog navodnih koruptivnih aktivnosti, ili će, uprotivnom, Trump Ukrajini obustaviti pružanje vojne i financijske pomoći.

Dakle, predsjednik Donald Trump i njegov tim očito su odlučili preuzeti inicijativu i u startu obezvrijediti spomenute optužbe, objavivši danas stenogram telefonskog razgovora Trump-Zelensky. A po svemu sudeći, u njemu se nije spominjalo nikakvo američko pružanje financijske potpore Ukrajini, pa bi tvrdnje demokrata i na njima temeljene optužbe protiv Donalda Trumpa o ucjeni Zelenskog vrlo lako mogle „pasti u vodu“, a ionako „klimav“ postupak impeachmenta završiti i prije vremena – naravno u Trumpovu korist. Jer podsjetimo: mediji su prethodno pisali kako je američki čelnik zaustavio uplatu već odobrenih financijskih sredstava iz američkog proračuna Ukrajini u zamjenu za pokretanje istražnih radnji protiv Huntera Bidena, a što je Trump odmah odbacio kao neistinu.

U spomenutom telefonskom razgovoru Trump je Zelenskom kazao kako bi bilo dobro da Zelensky i novi ukrajinski državni tužitelj istraže poslovanje Huntera Bidena, sina bivšeg američkog potpredsjednika. Trump je kazao kako se Biden ranije „hvalio da je zaustavio istragu“. Zelensky je izjavio kako će se novi tužitelj pozabaviti tim slučajem: „On ili ona proučit će situaciju, poglavito u odnosu na tvrtku koju ste Vi s tim u svezi spomenuli. Tema istrage tog slučaja, uistinu je pitanje uspostave poštenja pa ćemo se mi pozabaviti time i raditi na istrazi“, citiraju se u stenogramu riječi ukrajinskog čelnika, koji je također zamolio Trumpa da dostavi dodatne informacije koje mogu pomoći.

Podsjećamo: u vrijeme dok je Joe Biden bio američki potpredsjednik i osoba zadužena za postrevolucionarnu Ukrajinu i suradnju Kijeva i Washingtona, njegov sin Hunter je 2014. g. instaliran u upravu velike ukrajinske privatne plinske tvrtke Burisma Holdings. Prema američkim bankovnim informacijama, tvrtka Huntera Bidena Rosemont Seneca Partners LLC dobila je službene isplate s računa Burisme u iznosu od 166 tisuća dolara mjesečno od proljeća 2014. do jeseni 2015.g.  Kada je 2016.g. ukrajinski državni odvjetnik Viktor Shokin namjeravao početi posebnu istragu o tim poslovima, bio je smjenjen sa svoje dužnosti. Odluku o tome navodno je donio osobno Joe Biden, koji je kasnije javno izjavljivao kako je uspio smijeniti „tog kurvinog sina“.

Jeo Biden trenutačno je jedan od najozbiljnijih kandidata za predsjedničkog kandidata iz redova Demokratske stranke u izborima koji će se u SAD-u održati iduće godine, pa čitava ova “afera Ukrajina” itekako ima snažne političke konotacije. Uspije li Trump diskreditirati Bidena i da pritom sam prođe neokrznuto po pitanju pokretanja impeachmenta (a sve ide upravo u tome smijeru), bit će to novi veliki udarac za Demokratsku stranku koja ionako muku muči s odabirom svog kandidata koji bi se mogao koliko-toliko uspješno suprostaviti Trumpu, prepunom samopouzdanja. Jer kako god – pravno gledano – završile ove vrlo neugodne optužbe protiv Joe Bidena i njegovoga sina, kojima moramo pridodati i navodnu kinesku uplatu 1,5 milijardi dolara u njegov fond s namjerom da upravo on postane novi američki predsjednik (info: Rudi Giuliani), obični američki birači će ih doživjeti upravo onako kako to želi i sam Donald Trump – veliku Bidenovu zlouporbu političkih ovlasti i poduzimanje koruptivnih radnji povezanih s Americi jednom dalekom zemljom – ogrezloj u korupciji na svim razinama. Upravo onako, kako bi Biden želio da birači shvate Trumpove poteze s ciljem rasvjetljavanja ove afere.

Ali na Bidenovu žalost to će ići vrlo teško, između ostalog, i zbog njegovog neobično „dugog i neobuzdanog jezika“ u svojim memoarima nakon što je prestao vršiti udobnu i najvjerojatnije vrlo unosnu funkciju kuratora odnosa između Washingtona i Kijeva do kraja mandata Obamine administracije i gdje se njegov glas u Kijevu slušao kao glas „Božjeg proroka“.
 

Komentari

komentar

You may also like