Bitka za Aziju: Malezija izabire Kinu umjesto SAD-a

Foto: South China Morning Post

Malezijski predsjednik vlade Mahathir Mohamad izjavio je kako „Kina nikada nije težila zauzimanju država“ za razliku od zapadnih imperija.

U intervjuu mediju South China Morning Post iz Hong Konga, danog tijekom svog službenog posjeta Filipinima, čelnik vlade Malezije govorio je o negativnom odnosu prema trgovinskom ratu između SAD-a i Kine, neovisno o potencijalno većim mogućnostima malezijskih i drugih tvrtki iz država Azijsko-tihooceanske regije.

Mahathir Mohamad skeptično je ocjenio i pritisak niza država na čelu sa SAD-om na kinesku tvrtku Huawei, a podsjetio je, također, i na povijesne primjere odnosa zapadnih zemalja prema Maleziji i drugim azijskim državama s obzirom na kolonijalnu praksu koju su te zemlje primjenjivale na azijsku i druge svjetske regije. Premijer Mohamad je kazao kako su pritisci na Kinu znak slabljenja Sjedinjenih Država.

„U prošlosti je Zapad zauzimao dominantan položaj prema nama. … U njih je bila vojna sila. Sada mi vidimo kako Kina ima ekonomsku silu i ona će se iskorištavati u interesima Kine – kineska vlada želi daljnji rast standarda svojih stanovnika. S njihovim bogatstvom oni će zauzeti ono mjesto koje su u prošlosti imale zapadne zemlje“, kazao je malezijski čelnik vlade. „Kada je Kina bila siromašna, mi smo se bojali Kine. Kada je Kina postala bogata, mi se još uvijek bojimo Kine. Mislim kako trebamo naći mogućnost za uređenje odnosa s Kinom. I, kako mi danas govorimo, Kina je bila naš susjed tijekom 2 tisuće godina i ona nikada nije okupirala Maleziju. … Kineski pristup sastoji se u tome, kako dobiti što veći utjecaj, ali pri tom Kina ne želi uspostaviti carstvo.

Na upit novinara, ako bi bili primorani na izbor između Kine ili SAD-a, koga bi Malezija izabrala, premijer Mahathir Mohamad je izjavio kako to ovisi o njihovom ponašanju. „Ali sad mi moramo priznati kako je Kina nama bliža. I to je ogromno tržište. Mi želimo iskoristiti mogućnosti koje pruža rast kineskog blagostanja. Zato se ovoga trenutka mi odlučujemo za Kinu“, zaključio je malezijski predsjednik vlade.





Podsjećamo, s obzirom da je malezijski premijer došao u službeni posjet Manili, kako je i filipinski predsjednik Rodrigo Duterte u veljači ove godine govorio o teškim vremenima iz kolonijalne prošlosti njegove zemlje iz doba vladavine zapadnih kolonijalnih sila. Očito je kako će sada te dvije susjedne i strateški prevažne zemlje dobro izvagati sve „pluseve“ i „minuse“ iz globalnog i regionalnog američko-kineskog suparništva, te ih nastojati što više iskoristiti za svoje nacionalne interese, na što, naravno, imaju puno pravo. Međutim, ipak se čini kako „jezičak na vagi“ tih interesa sve više ide u smjeru Kine zbog niza komparativnih prednosti te zemlje na azijskom prostoru u odnosu na ipak daleke Sjedinjene Države, ma koliko se god Washington trudio preko svojih glavnih regionalnih partnera, ali i ključnih poluga moći u međunarodnim, poglavito financijskim organizacijama očuvati ili dodatno povećati svoje interese na uštrb onih kineskih. Naravno, puno toga ovisit će i o umijeću kineske diplomacije za rješavanje ili barem „zamrzavanje“ na duže vrijeme teritorijalnih sporova koje s tim dvjema državama Peking ima u akvatoriju južno-kineskog mora, poglavito u zoni otočja Spratly (vidi sliku ispod teksta). A možda još i više, o umjeću prepoznavanja i pravovremenog sprječavanja negativnih posljedica od provokacija koje mu na tom -„mekom trbuhu“ za širenje kineskog utjecaja – može, a posve sigurno i hoće  pripremiti Washington.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like