Boltonovo svjedočenje problem za Trumpa. Je li Trump zlouporabio ovlasti za ubojstvo Soleimanija?

Trumpova smjena svoga bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona iz rujna prošle godine mogla bi ga skupo stajati. Naime, Boltonova neugodna svjedočenja mogu biti iskorištena protiv Trumpa u procesu njegovog opoziva (impeachment) koji upravo traje u Senatu.

Svega nekoliko dana ranije predsjednik SAD-a Donald Trump istupio je protiv sudjelovanja Johna Boltona u saslušanjima oko opoziva na strani tužiteljstva, tvrdeći kako njegovi komentari mogu predstavljati „ugrozu nacionalnoj sigurnosti“ (vidi link).

Predstavnici američke administracije tradicionalno koriste spomenutu frazu pri objašnjenju svojih radikalnih vanjskopolitičkih poteza, poput nedavne likvidacije iranskog generala Qassema Soleimanija, ali i u obrazloženju sankcija protiv Rusije, izgradnje zida s Meksikom, uvođenja carina protiv Kine, EU, …

U svojim komentarima, u okviru Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, Trump je također kazao kako Bolton „poznaje njegove misli“ i „zna što on misli o stranim vođama“. Trump pri uručenju ostavke Boltonu prošle godine nije ni sanjao kako će ovaj tako brzo odlučiti zaraditi na spomenutim „znanjima“. Naime, Bolton je o svom iskustvu rada u Trumpovoj administraciji napisao knjigu.

Američki medij The New York Times je 26. siječnja objavio „neobjavljene bilješke“ te knjige, u kojima Bolton izjavljuje kako je Trump direktno povezao nastavak dodjele američkih financijskih sredstava Ukrajini s provedbom istrage o aktivnostima Huntera Bidena i njegovog oca Joe Bidena (bivšeg američkog potpredsjednika iz doba Obamine administracije i osobe zadužene za odnose SAD-a s Ukrajinom u od 2014.-2016.g.), o čemu smo već puno puta iscrpno pisali i u analizama na ovom portalu.Izvor tih informacija, danih NYT-u, najvjerojatnije je sam Bolton, kojemu svaka dodatna promidžba njegove memoarske knjige, kao i njega samoga, svakako ide u prilog. Međutim, one su i dodatni razlog za poziv na Boltonovo svjedočenje u Senatu oko Trumpovog opoziva, što će teško sprječiti i Trumpova republikanska većina koju ima u tom domu Kongresa.

I sam je Bolton početkom siječnja izrazio svoju spremnost i želju za saslušanje u svojstvu svjedoka u procesu Trumpovog opoziva.

Američki medij The Wall Street Journal nedugo potom je objavio podatke da je Trump, navodno, odobrio ubojstvo iranskog generala Qassema Soleimanija kako bi zadovoljio niz republikanaca, od kojih očekuje potporu tijekom procesa opoziva.

Sve navedeno snažno svjedoči o tome koliko unutarnja politika i međusobne stranačke i interesne borbe dominiraju u odnosu na američku vanjsku politiku, koja se sve češće, i što je vrlo opasno, instrumentalizira upravo u tu svrhu tj. za osiguranje poraza ili slabljenja pozicija unutarnjih političkih i drugih suparnika. Zato ne treba niti isključiti mogućnost, da u slučaju odobrenja Boltonovog, po Trumpa krajnje neugodnog svjedočenja u Senatu, američki predsjednik ne posegne za nekim drugim radikalnim vanjskopolitičkim rješenjem s ciljem odmaka pozornosti američke javnosti i politike od ključnih unutarnjih problema. Međutim, ako bi to i pokušao, bilo bi to, vjerojatno, kratkoga daha (osim u slučaju uvlačenja SAD-a u nekakav opasni i teško kontrolirani vojni sukob, što je malo vjerojatno s obzirom da bi za takvu odluku Trump trebao dobiti znato široku političku i potporu vojnog vrha i obavještajne zajednice), jer je sigurno kako demokrati, koji su sada „nanjušili krv“, neće tek tako odustati od svojih želja za Trumpovom smjenom.

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like