Boris Johnson postaje novi britanski premijer! Trump „trlja ruke“

Prema rezultatima glasovanja Boris Johnson postao je vođa Konzervativne stranke, čime će postati i novi premijer Velike Britanije. On će u srijedu na toj dužnosti zamijeniti Theresu May koja je prije cca mjesec dana podnijela neopozivu ostavku.

Za Borisa Johnsona, objavljeno je u utorak, 23. srpnja, glasovala su 92 153 člana Konzervativne stranke, dok je njegov suparnik, aktualni ministar vanjskih poslova i bivši ministar zdravstva Jeremy Hunt dobio gotovo polovicu glasova manje – njih 46 656. Glasovanje je obavljeno putom pošte, a glasački listić s imenima dvojice kandidata svaki član stranke dobio je još početkom srpnja.

Pobjednik, Boris Johnson, ranije je bio ministar vanjskih poslova ali i gradonačelnik Londona.

Podsjećamo: britanski ministar financija Philip Hammond u nedjelju je potvrdio kako namjerava napustiti svoju funkciju ako na čelo vlade dođe Boris Johnson. To je objasnio riječima, da nije suglasan s Johnsonovom idejom da zemlja napusti EU ako treba i bez sporazuma s Bruxellesom koji regulira daljnje odnose. Naime, Hammond smatra kako ta varijanta za Veliku Britaniju ne samo da nije povoljna, već nije i održiva. Njemu je, očito, po pitanju Brexita puno bliža pozicija Jeremyja Hunta, koji je zauzimao umjereniji stav, tvrdeći kako se rok o postizanju pregovora s EU još može produljiti, iako je i on, poput Borisa Johnsona, isto tako neprikosnoven kada je riječ o potrebi izlaska zemlje iz EU. Štoviše, Hunt to smatra i uvjetom za sam daljnji politički opstanak Konzervativne stranke, kao i za izbor budućih premijera iz redova te stranke. Inače, Hunt je zanimljiv i kako stručnjak za Istok, govori neke od istočnih jezika, a supruga mu je etnička Kineskinja, što ima značajnu težinu u današnjim uvjetima trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Hoće li Hunt nastaviti voditi vanjske poslove Velike Britanije i u novoj vladi nakon što na njezino čelo zasjedne Boris Johnson, ostaje za vidjeti.

Novi premijer imat će svega 100 dana za dogovor o novom sporzumu s EU, prije nego li ta zemlja Uniju napusti krajem listopada ove godine, a kako je to Boris Johnson, kao veliki pobornik Brexita i obećao tijekom svoje predizborne kampanje. Međutim, brojni investitori i ekonomisti smatraju kako će „tvrdi“ Brexit (bez postizanja sporazuma) prouzročiti šok na svjetskim tržištima, a 5. gospodarstvo svijeta uvesti u recesiju.Boris Johnson ima otvorenu potporu američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je već ranije izjavio kako on može popraviti lošu politiku dosadašnje premijerke Therese May, a još prije toga je pozivao Johnsona da ne uplaćuje usuglašenu sumu iz sporazuma s EU u visini od 50 milijardi dolara. I Johnson i Trump vide svoje zemlje kao glavne trgovinske partnere pa je za očekivati skoru pripremu za postizanje međusobnog trgovinskog sporazuma, prema kojemu, da odmah bude jasno, svoje simpatije ne iskazuju svi britanski poduzetnici, smatrajući, kako će u tom slučaju tamošnje tržište preplaviti američki proizvodi kojima oni ne mogu konkurirati.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like