Borrell strahuje za ulogu EU u svijetu, a Rusiju smatra regionalnom silom

Borrell je primijetio dva trenda koji, prema njegovu mišljenju, imaju sve veći utjecaj na Europsku uniju. “Prvo, vidimo sve veću reakciju na rast i revitalizaciju Kine, čija je dobra ilustracija stvaranje AUKUS-a”, naveo je Borrell. On dalje smatra kako je “multipolarna dinamika” u svijetu još jedan izazov za EU. Konkretno, ukazuje na Rusiju i druge snage koje nastoje proširiti svoju sferu utjecaja na regionalnoj i globalnoj razini.

Podsjećam kako je prije nekoliko dana Josep Borrell u svom govoru Rusiju nazvao regionalnom državom (skupa s Turskom i Indijom), usprotivivši se ruskoj želji za dobivanje statusa globalne velesile i što predstavlja izazov za EU.

Međutim, takve izjave nisu u skladu sa stvarnošću, jer ako je Rusija regionalna država čemu tolika panika i stvaranje ozračja o neposrednoj ugrozi po Zapad od ruske agresije, koja, sukladno izjavama brojnih američkih i EU dužnosnika i vojnih zapovjednika i stratega gotovo samo što nije počela i zbog čega na granice s Rusijom NATO učestalo dovlači nove snage.

Uostalom, i SAD i Velika Britanija u svoje su nacionalne strategije upravo Rusiju stavile kako glavnu prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti. Teško da glavna prijetnja SAD-u može stići od bilo koje regionalne države.

Osim toga, i Bruxelles i Washington ostavljaju mogućnost (štoviše, smatraju to nužnim nakon američkog i povlačenja NATO snaga) i za određenu suradnju s Moskvom po pitanju stanja u Afganistanu tj. terorizma s obzirom na utjecaj Rusije na tamošnja zbivanja i kontakte koje Moskva održava s talibanskim pokretom i drugim igračima, prije svega oporbenim Tadžicima na sjeveru te zemlje. Amerikancima nužno treba vojna baza u Srednjoj Aziji koju ne može dobiti bez dozvole Rusije koja ima