Cenzura na djelu: Twitter ograničio pristup kongresmenki republikanki

Onako, kako su demokratski kongresmeni dočekali Trumpa tako će i republikanci Bidena. Trumpa su optuživali za veze s Rusijom i dva puta pokušavali njegov opoziv, a kongresmenka Green to isto sada najavljuje i Bidenu zbog njegovih navodnih veza s Kinom i Ukrajinom. Konkretno,  zbog neriješene afere s njegovim sinom Hunterom u plinskom biznisu u Ukrajini u vrijeme kada je njegov otac Joe bio potpredsjednik SAD-a u Obaminoj administraciji i zadužen za pitanje postrevolucionarne Ukrajine, kao i nerazjašnjenih poslovnih aktivnosti obitelji Biden s izvjesnom kineskom tvrtkom

Društvena mreža Twitter ograničila je pristup stranici članice američkog Zastupničkog doma Marjorie Taylor Green na 12 sati nakon što je ova izjavila kako će pokrenuti opoziv protiv izabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena već prvog prvog radnog dana poslije njegove inauguracije. Sada Marjorie Taylor Green neće moći objavljivati ​​nove postove: uprava službe optužila ju je za kršenje internih pravila društvene mreže, o tome pišu svjetski mediji, između ostalih i britanski The Telegraph.

Greeneov osobni račun suspendiran je na 12 sati nakon “višestrukog kršenja” Twitter-ove “politike građanskog integriteta”, rekao je glasnogovornik te tvrtke za Forbes u nedjelju.

Podsjećam,  Twitter, kojem su se pridružile gotovo sve druge društvene mreže, napustio je, kako navodi, dezinformacije, govor mržnje i teorije zavjere nakon napada na Capitol. Twitter je zabranio više od 70.000 računa koji promoviraju QAnon, objavila je ta tvrtka prošli tjedan, i trajno obustavio više računa visokog profila, uključujući i Trumpov.

Ali vratimo se spomenutoj kongresmenki.

“Vrijeme je da zauzmete stav”, napisala je glasnogovornica američke Republikanske stranke na svom tweetu. Dodala je kako je 75 milijuna Amerikanaca umorno od neaktivnosti, a da je sama ponosna što je glas onih Amerikanaca čiji su izbori zanemareni.





Green je bila jedna od onih koji su glasovali protiv odobravanja izbornih rezultata u Kongresu, napominjući kako je na izborima bilo masovnih kršenja pravila u korist demokratskog kandidata Joe Bidena.

Onako, kako su demokratski kongresmeni dočekali Trumpa tako će i republikanci Bidena. Trumpa su optuživali za veze s Rusijom i dva puta pokušavali njegov opoziv, a kongresmenka Green to isto sada najavljuje i Bidenu zbog njegovih navodnih veza s Kinom i Ukrajinom. Konkretno,  zbog neriješene afere s njegovim sinom Hunterom u plinskom biznisu u Ukrajini u vrijeme kada je njegov otac Joe bio potpredsjednik SAD-a u Obaminoj administraciji i zadužen za pitanje postrevolucionarne Ukrajine, kao i nerazjašnjenih poslovnih aktivnosti obitelji Biden s izvjesnom kineskom tvrtkom.

S obzorom kako demokrati sada kontroliraju oba doma Kongresa ovakve inicijative će vrlo teško prolaziti, ali su svakako važan dio moguće republikanske strategije za legitimnu političku opstrukciju, ili – narodski – „podmetanje nogu“ Joe Bidenu kako se ovaj ne bi osjećao „pretjerano udobno“ u novoj fotelji u Bijeloj kući, u koju će zasjesti nakon svečane inauguracije 20. siječnja. Ruku na srce, sve će to puno manje sličiti svečanosti a puno više „ratnom stanju“ s obzirom kako je na ulicama američke prijestolnice Washingtona angažirano čak oko 20 tisuća dobro naoružanih pripadnika Nacionalne garde, što je, primjerice, višestruko veći broj vojnika negoli što ih SAD trenutačno imaju u Iraku i Afganistanu zajedno.





Ali možda više od svega toga zabrinjava olako uplitanje vodstva Twittera i drugih društvenih mreža i mainstream medija u američka unutarnjopolitička prepucavanja i njihovo evidentno svrstavanje na stranu Demokratske stranke kroz do sada u SAD-u nezabilježene poteze koji sve više podsjećaju na klasičnu cenzuru upakiranu u brigu za nacionalnu sigurnost i zaštitu od vanjskih i unutarnjih neprijatelja. Upravo je takva retorika i ponašanje bilo karakteristično za propali komunistički SSSR i njegov istočnoeuropski lager. S druge strane, za američko društvo, u kojemu se desetljećima pa i stoljećima upravo inzistiralo na individualnim slobodama više nego ičemu drugom i bilo gdje drugdje u svijetu – sve ovo može imati nesagledivo negativne posljedice i skretanje nekad uzorne svjetske demokracije i slobodarske zemlje prema totalitarizmu.

Naravno, u tom smislu vjerojatno je vrhunac svega bilo je Twitterovo ukidanje računa još uvijek aktualnom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. U tome Twitter nikako nije usamljen, pa tako i ovih dana svjedočimo da ključni američki mediji i dalje prekidaju govore Donalda Trumpa usred njegovog obraćanja javnosti, isključujući ton i pravdajući svoje poteze time što je predsjednik navodno izišao izvan okvira prihvatljivog govora – što je potpuno nezamislivo i nedopustivo. Zamislimo, samo, da si neki hrvatski mainstream medij u vlasništvu privatnog kapitala da za pravo prekinuti govor predsjednika Republike Zorana Milanovića ili premijera Andreja Plenkovića usred prijenosa njihovih obraćanja javnosti pod izlikom da ne govore u okviru nekih propisanih normi. Mi se s političarima, pa tako i onima koji obnašaju najviše državne dužnosti, naravno, ne moramo slagati, ali mediji nemaju pravo uskratiti nam čuti ono što nam oni, kao izabrani dužnosnici – imaju za reći.

Očito je kako SAD čekaju burna vremena jer će ovakvo ponašanje moćnih društvenih mreža i medija koji su u rukama privatnih vlasnika sigurno imati odjeka diljem svijeta. Na žalost, ne svugdje i negativnog – jer će vjerojatno biti i podosta onih koji će sve to rado prihvatiti kao neko „novo pomodarstvo“ stiglo s druge strane Atlantika, ili novi obrazac za „novo normalno“ ponašanje i kod sebe doma. Naravno, sve u svrhu osvajanja ili ostanka na vlasti. Zato je ovaj presedan opasan.

 

 

Komentari

komentar

You may also like