Die Welt: Rusija je opet postala Rusijom i Zapad joj mora krenuti u susret

Zanimljiv komentar objavljen je na internetskoj verziji njemačkog medija Die Welt, autora Michaela Stürmera. On u njemu, između ostalog, navodi, kako, htjeli mi to priznati ili ne,  Rusija je ponovo  postala Rusijom, supersilom dvaju kontineneta i da joj zato, prije ili kasnije Zapad mora krenuti u susret kako bi se uspješno nosio s globalnim izazovima današnjega vremena.

Michael Stürmer navodi slijedeće: „Kada ruski predsjednik Vladimir Putin organizira službeni prijam u staroj utvrdi Kremlj, u tom trenutku pojavljuje se osjećaj kako da je vrijeme stalo i da se ceremonija odvija prema protokolu iz carskih vremena. … Svečane odore (počasne garde) svjetlucaju, pozlaćene epolete blistaju, utegnuti kadeti u odorama… otvaraju dvojna vrata koja dosežu do stropa. Običnim korakom car hoda u susret kameri, odabrana publika dočekuje ga dugotrajnim aplauzima i zaboravlja na trenutak na posljedice svih onih potresa, koje su Rusija i Rusi proživjeli u posljednjih 100 godina.“

Poruka čitavome svijetu je više nego jasna, navodi autor i dodaje: „Rusija je ponovo postala Rusijom, supersilom dvaju kontinenata, ogromnim euroazijskim carstvom sa širokom sferom interesa od Sredozemnog mora i Bliskog istoka, do Latinske Amerike, uporištem pravoslavlja, Trećim Rimom.“

Nakon kraha SSSR-a Zapad je imao šansu uspostaviti s Rusijom odnose povjerenja, pomoći demokratskim procesima u toj zemlji, ali ta je šansa izgubljena. NATO se počeo širiti na istok, a Rusiji je dodjeljeno mjesto u kutu „nepovjerenja i neizvjesnosti“, navodi autor Michael Stürmer. I, u konačnici, Kremlj je izjavio: „Ili novi poredak ili nikakvog poretka“. Svojedbno je američki državni tajnik George Shultz upozoravao Zapad zbog nerazmišljanja. „Rusija je kao ranjeni medvjed grizli: snažna, nepredvidljiva, zlopamtljiva“. „Je li prije 20 godina to bilo tako teško shvatiti?“, pita se autor.

Zanimljivo je kako je stav njemačkog autora po tom pitanju gotovo identičan stavovima iz pojedinih ranijih analiza ili objavljenih intervjua naših analitičara na portalu Geopolitika News ili drugim medijima. Tako naš urednik Zoran Meter, u velikom intervjuu za portal HKV od 6. kolovoza 2018. g., navodi slijedeće: „Nema hladnog rata 1 i 2. Hladni rat nikada nije završio. SAD je nakon raspada SSSR-a, umjesto suradnje s Rusijom, koja je na to bila i više nego spremna, a njezini građani, odbacujući „blagodati“ komunizma upravo to i očekivali, izabrao politiku totalne globalne dominacije koja je uključivala brisanje Rusije iz kruga ključnih država koje odlučuju o budućem ustroju svijeta. Zato je Rusija umjesto propalog komunizma dobila još gori – divlji i neobuzdani liberalizam, kriminal neviđenih razmjera i oligarhe koji su iz zemlje isisali goleme količine novca, koji je, gle čuda, najvećim dijelom završio u bankama londonskog Citya ili njemu bliskim off shore oazama. Taj je divlji liberalizam i pseudodemokracija – uvedena isključivo da bi njemu pogodovala, do kostiju ogolio cjelokupno rusko društvo do te mjere da je, zapravo, danas jedno od najvećih svjetskih čuda uopće ono, kako se Rusija iz svega toga tako brzo, i naizgled jednostavno uspjela izvući i iznova pozicionirati u nezaobilaznog čimbenika u rješavanju gorućih svjetskih problema. Tome je, nedvojbeno, pridonijela pogrešna američka politika u kontinuitetu, od 1990.-ih do pojaveTrumpa, a koja upravo ubire svoje gorke plodove. Zbog nje Washington sada više ne zna što mu je činiti. On je „ispucao“ sve moguće političke i većinu gospodarskih poluga za „discipliniranje“ „odmetnute“ Rusije, da više nema manevarskog prostora. Ostaju mu jedino ili rat s Rusijom ili postizanje kompromisa – trećega puta nema. Definitivno će se ići na ovo drugo, ali hladni rat će zbog svega onog što se u odnosima dviju država događa od 2014. g. i izbijanja ukrajinske krize do danas, još dugo ostati u glavama i njihovih političara i javnosti. To je velika propuštena prilika SAD-a, koji je konstruktivnim i razumnim pristupom Rusiji nakon raspada SSSR-a mogao bez problema osigurati svoju pozitivnu dominaciju koju mu Rusija u tom slučaju ne bi niti željela osporavati, i ostvariti sve blagodati koje je mogao postići ne samo na ruskom tržištu u smislu plasmana i prodaje svojih roba, već i u projektima vezanim uz njezina neiscrpna prirodna i mineralna bogatstva, a da ne govorim o onom najvažnijem – Rusiju je zauvijek mogao vezati uz zapadni civilizacijski krug kojemu ona definitivno, kao velika kršćanska zemlja i pripada. Bojim se da je to zauvijek izgubljena prilika i da će se odnosi između Moskve i Washingtona ubuduće još dugo kretati isključivo u sferi snošljive konkurencije – nešto slično kao i u odnosima SAD-Kina. (https://www.geopolitika.news/razgovori/intervjui/veliki-intervju-zorana-metera-za-portal-hkv/)

Ali vratimo se mi komentaru njemačkog Die Welta. U njemu se dalje piše o ruskim carskim i komunističkim tajnim službama, kao i sadašnjem FSB-u, koji nipošto „nije jedina (ruska) tajna služba koja djeluje na ogromnim ruskim prostorima“. Ali ona je postala „elitna, privržena tradiciji i predana svojoj službi“. „Domoljubi posebnoga kova … Shvaća li se to na Zapadu?“, pita se njamački autor.
Htio to Zapad ili ne, prije ili kasnije on će morati krenuti u susret Rusiji –  bolje je to učiniti čim prije, tvrdi Michael Stürmer. Dvjema stranama nedostaje razrađena procedura, „tajna diplomacija“, a najvažniji problem je da nema jedinstvenog shvaćanja strateških ugroza. Treba koristiti iskustva iz doba hladnog rata i sjetiti se paradoksa o uzajamno garantiranom uništenju, koji je pokazao kako, neovisno o bilo kakvim strateškim ili ideološkim suprotnostima, supersile mogu preživjeti jedino zajedno ili će nestati.

„Globalizacijski problemi, digitalizacija svih sfera života, širenje aktivnosti u bližem svemirskom prostranstvu, kao i hibridni i cyber-ratovi – nisu apstraktne stvari, već stvarne prijetnje“, zaključuje autor članka u njemačkom Die Weltu.

Veliki intervju Zorana Metera za portal HKV: SAD zauvijek propustio priliku s Rusijom

 

 
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like