EU nije sklona davanju Londonu nove odgode oko primjene Brexita

Britanski premijer Boris Johnson danas iznova kritizira Donji dom parlamenta, poručujući njegovim zastupnicima da prestanu misliti kako su pametniji od naroda, i da moraju omogućiti provedbu volje naroda koji se na referendumu izjasnio za Brexit. Međutim, te su Johnsonove riječi, iako naizgled logične, ujedno i vrlo dvojbene i to iz barem dva ključna razloga: prvo, zastupnici u parlamentu formalno i predstavljaju volju naroda u smislu temeljnih postulata političke demokracije tj. dobivene potpore na parlamentarnim izborima; i drugo, iako je činjenica da su građani te zemlje, istina vrlo tijesno ali ipak na referendumu (neposrednoj i najpotpunijoj formi demokracije) glasovali za Brexit, nitko ne može tvrditi da su pri tom baš svi oni mislili na izlazak iz EU bez međusobnog sporazuma, koji bi „običnim“ Britancima ali i biznisu osigurao i zadržavanje pojedinih blagodati tj. povlastica, koje još uvijek imaju kao punopravna članica.    

I dok se britanski političari međusobno prepucavaju i nadmudruju oko toga tko istinski služi narodu i demokraciji, a tko ovu posljednju „iskrivljuje“, ograničava ili „rasteže“ onako kako to njemu odgovara, s druge strane „kanala“ – iz te iste EU – čuju se glasovi kako ona više nije sklona davanju Londonu nove odgode primjene Brexita.

Naime, kako navodi Reuters, europske zemlje otvoreno su razočarane produljenjem priče oko Brexita, pri čemu se ističu Nizozemska i Francuska, čije izjave povećavaju vjerojatnost da London više ne dobije bilo kakve nove odgode. Preciznije, francuski šef diplomacije Jean-Yves Le Drian u nedjelju je izjavio kako EU ne namjerava „svaka tri mjeseca“ Londonu davati odgodu za provedbu Brexita. A francuski premijer Edouard Philippe nešto kasnije je i pozvao svoja ministarstva na aktivniju pripremu za izlazak Velike Britanije iz EU, dodavši, kako će izlaz te zemlje „iz EU bez sporazuma obvezno prouzročiti i pojedine prekide sadašnjih odnosa s Londonom“. Istodobno je nizozemski ministar gospodarstva izjavio kako je Brexit bez sporazuma svejedno bolji nego još jedna odgoda.

Jedan od visokih Reutersovih izvora iz redova EU diplomata izjavio je kako u Bruxellesu jasno znaju da „nitko od 27 članica EU ne želi tjerati Britance na rub propasti, ali da oni moraju djelovati savjesno“, dodavši, kako službenici i diplomati EU trebaju stvarna jamstva kako bi London u slučaju dobivanja nove odgode nju iskoristio za realne poteze, a ne igrokaze.

Dakle, kada stvar promotrimo još šire, može se dogoditi (a s obzirom da Boris Johnson namjerava poslušati parlament i 17. listopada ponovno razgovarati s Bruxellesom oko eventualnog postizanja sporazuma ali bez traženja dodatnih rokova), da gore spomenuta moguća odluka EU da Londonu više ne daje novu odgodu zapravo njemu ide i u korist. Jer nasilno izbacivanje Velike Britanije iz EU od strane Bruxellesa, ili Johnsonova želja za izlazak njegove zemlje iz EU pod svaku cijenu do 31. listopada, zapravo su jedna te ista strana medalje – obje bi proizvele jednaki učinak.

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like