EU Turskoj uvela sankcije, a Rusija ih odbacuje i staje uz Tursku!

Neovisno o uvođenju sankcija od strane EU prema Turskoj zbog njezinih radova na eksploataciji plina u isključivom gospodarskom pojasu Cipra, Ankara će nastaviti s bušenjem podmorja u tamošnjem akvatoriju. EU i Rusija su na suprotnim stranama po pitanju Turske.

„Zbog nastavka i novih protuzakonitih turskih istraživačkih radova (na bušenju plina u ciparskom IGP) Vijeće EU donosi odluku o zaustavljanju pregovora o sporazumu o zračnom prometu i odlučuje ne održavati sastanke Vijeća za pridruživanje i i druge sastanke visoke razine u okviru dijaloga između EU i Turske“, priopćeno je iz Bruxellesa.

Reakcija Turske na ovu odluku bila je očekivana. „Turska će nastaviti štititi svoja prava i prava ciparskih Turaka i aktivirat će svoju djelatnost u tome smijeru“, objavila je turska agencija Anadolu, pozivajući se na izvore iz tamošnjeg MVP. Odluka EU pokazuje, navodi se dalje, kako se Europa odnosi prema ciparskom pitanju, jer se ciparski Turci, koji imaju ista prava na prirodne resurse u toj zoni, u odluci uopće ne spominju. Tursko MVP navodi kako je to zadnji primjer koji svjedoči, na koji način „Grčka i ciparski Grci zlouporabljuju članstvo u EU“ u skladu sa svojim maksimalističkim pozicijama, i kako druge članice EU postaju instrument za njihovu realizaciju.

U svemu ovom vrlo je zanimljiv i stav Rusije, u svjetlu daljnjeg razvoja rusko-turskih odnosa, koji je dobio novi zamah i impuls nakon prošloga tjedna započetih isporuka ruskih PZO sustava S-400 Ankari, ali i u svjetlu jučerašnjeg obilježavanja 3. obljetnice neuspjelog vojnog puča u Turskoj. Naime, nemali je broj onih u svijetu koji tvrde kako je upravo Moskva signalizirala Erdoganu da se sprema vojni udar, time mu omogućivši bijeg i skrivanje pred pučistima gotovo u posljednji trenutak. U tome je smislu zanimljiva simbolika i koencidencija  (ako se o njoj uopće i radi), da je odluka o uvođenju protuturskih sankcija od strane EU donijeta upravo na dan obilježavanja toga događaja.

Rusija će se negativno odnositi prema odluci EU o uvođenju sankcija Turskoj, što ne znači kako ruska strana podupire turske aktivnosti vezano uz bušenja podmorja u isključivoj gospodarskoj zoni Cipra, izjavio je danas zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Aleksandar Grushko. „Moskva je protiv sankcija na adresu Ankare, a jednostrane sankcije proturječe kako međunarodnom pravu, tako i procedurama Vijeća sigurnosti UN-a“, izjavio je ruski diplomat, i time jasno potvrdio snažnu rusku političku potporu Turskoj.
Iako Rusija ima snažno razvijene veze i sa Ciprom, kako one gospodarske i turističke tako i financijske (nemali je broj ruskih biznismena i bogataša koji su utočište za svoje poslovanje proteklih desetljeća pronašli upravo u ciparskim offshore tvrtkama i bankama), Moskvi je u nastalim geopolitičkim okolnostima kudikamo važnije održavati i razvijati političke, gospodarske i svake druge odnose s Turskom nego Ciprom, čije se zakonodavstvo (tako i ono financijske prirode) ionako proteklih godina moralo prilagoditi zahtjevima i snazi onog zajedničkog – europskog, jer je Cipar član EU. Osim toga, ovim potezom Moskva jasno daje do znanja da će se suprostaviti i najavljenim američkim sankcijama protiv Turske zbog kupnje njezinih raketnih sustava S-400.

Ovakav razvoj događaja samo još dodatno komplicira ionako već složene zapadne odnose s Turskom, kako one političke i gospodarske, tako i sigurnosne prirode, budući da je Turska ponajvažnija članica NATO saveza. A saveznici i međusobno uvođenje sankcija teško da idu „ruku pod ruku“.

Geopolitika News na ovu temu već večeras donosi opširnu analizu, ukazujući na dvije fronte predstojeće turske borbe: s EU i sa SAD-om.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like