Giuseppe Conte dobio novi mandat, ali „Liga“ se priprema za „marš na Rim“!

Foto: preneseno s portala Hype-hub

Nakon što je Matteo Salvini, čelnik talijanske desne stranke „Liga“ i donedavni zamjenik premijera talijanske vlade i ministar unutarnjih poslova isprovocirao pad vlade na čelu s premijerom Giuseppeom Conteom vjerujući u nužnost provedbe novih prijevremenih parlamentarnih izbora u kojima bi, s obzirom na sociološka istraživanja njegova stranka polučila najbolji uspjeh i mogla samostalno formirati buduću vladu sukladno svojim interesima, sigurno nije računao na pojavu najnovijeg scenarija. A prema njemu, dosadašnji partner „Lige“ u talijanskoj vladi stranka Pokret 5 zvijezda i njezin čelnik Luigi di Maio jučer su se uspjeli dogovoriti sa svojim dosadašnjim velikim suparnikom, oporbenom Demokratskom strankom (PD) oko zajedničke koalicije s ciljem formiranja nove talijanske vlade, opet na čelu s Giuseppeom Conteom.

Temeljem toga, predsjednik Republike Sergio Mattarella vratio je mandat donedavnom premijeru Conteu s ciljem pokušaja formiranja nove vlade. Time se Conte, nakon što je prošli tjedan i službeno podnio ostavku na svoju dužnost (ne svojom voljom, jer je, kao nestranački čovjek bio kompromisno riješenje dotadašnjih koalicijskih partnera Lige i Pokrata 5 zvijezda) opet našao u položaju vjerojatnog talijanskog premijera.

Dvije se stranke sada još moraju dogovoriti o zajedničkoj političkoj platformi i imenima ministara, pri čemu su i Luigi di Maio i čelnik PD Nicola Zingaretti javnosti obećali pronaći zajednički jezik na dobrobit zemlje. Prema prethodnom sporazumu, oni će od EU zatražiti fleksibilnost u odnosu na proračunski deficit u 2020.g., kako bi poboljšali socijalno stanje u zemlji (info: talijanski medij Il Sole 24 Ore).

Podsjećam kako je prošli mjesec Italija izbjegla prijetnje kaznenim mjerama od strane EU jer je Europska komisija izjavila kako to za sada nije nužno jer se smatra kako će Italija u cijelosti poštivati zahtjeve Pakta o stabilnosti i rastu EU za ovu godinu.

Naravno, sve ovo nikako ne znači i konačan kraj političke nestabilnosti u Italiji. Stvorena nova koalicija između donedavnih „smrtnih neprijatelja“ s jednim jedinim ciljem – formirati vladu pod svaku cijenu i iz nje izgurati „Ligu“ – ipak ne ulijeva previše povjerenja u njezinu dugovječnost. Kao što, uostalom, dugovječne nisu bile niti mnoge talijanske vlade od Drugog svjetskog rata na ovamo i koje su najčešće završavale svoje mandate prije isteka vremena, čak i u uvjetima puno prirodnijih koalicijskih saveza nego što je ovaj – najnoviji. Osim toga, ne treba smetnuti s uma i da popularnost stranke Liga u Italiji permanentno raste i da je ona već sada dominantna politička snaga u zemlji. Ovaj, pomalo neočekivani obrat i Salvinijev, naizgled, „samoubilački“ politički potez, u slučaju kraha buduće vlade diskreditirat će sve njegove glavne političke protivnike u zemlji i otvoriti mu novi prostor za još trijumfalniji „pohod na Rim“. Naravno, to sve jako dobro znaju i u Pokretu 5 zvijezda i u PD-u, i što ih je, uostalom, i primoralo na sklapanje „neprincipijelne koalicije“. A koliko će ona trajati s obzirom na svoje klimave temelje, pokazat će vrijeme. U međuvremenu EU može mirnije spavati.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like