Iran spreman s Francuskom spašavati nuklearni sporazum

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, uoči predstojećeg summita G7 čiji će Francuska biti domaćin, intenzivirao je svoje diplomatsko-političke napore i susrete na domaćem tlu sa „škakljivim“ gostima – visokopozicioniranim dužnosnicima iz isto tako „škakljivih“ ili, drugim riječima – po Zapad odmetnutih država. Očito je kako domaći summita želi u očima svojih kolega ostaviti dojam o Francuskoj, kao jednoj od ključnih država svijeta koja može preuzeti posredničku ulogu, ili ulogu mosta između sukobljenih strana – između Istoka i Zapada. Osim toga, Macron je, vjerojatno, kao i sam Trump, potpuno svjestan kako platforma G7 danas više nema stvarnu snagu za rješavanje ključnih globalnih političkih, gospodarskih i sigurnosnih problema, i da su je nadjačale one političke platforme, poput, primjerice G20, na kojima osim “sedmorice velikih” stoje još i najmanje Rusija i Kina, a onda i pojedine ključne regionalne države. Koliko će Macron u svemu tome uspjeti tek ćemo vidjeti, ali da se zdušno trudi – to mu nitko ne može poreći.

Tako će, nakon što je proteklih dana na Azurnoj obali Macron ugostio ruskog predsjednika Vladimira Putina, u petak, 23. kolovoza, u posjet Parizu stići i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif. Sasvim sigurno ne slučajno. Naime, u srijedu je predsjednik Emmanuel Macron predložio ili omekšavanje protuiranskih sankcija, ili izradbu „kompenzacijskog mehanizma, koji bi iranskom narodu omogućio bolji život“, u zamjenu za potpuno ispunjenje nuklearnog sporazuma s Teheranom, iz kojeg su se Sjedinjene Države jednostrano povukle u svibnju prošle godine. Ovdje je bitno napomenuti kako se za očuvanje nuklearnog sporazuma s Iranom, osim njega i Francuske, zauzimaju i Njemačka i Velika Britanija, ali i Rusija i Kina. Naravno, puka politička retorika i potpora sporazumu za Teheran nema nikakvu važnost ukoliko se obveze koje iz njega proizlaze ne provode od strane europskih supotpisnica samoga sporazuma, prije svega u odnosu na neometan nastavak izvoza iranske nafte, što je sada ugroženo zbog američkih prijetnji sankcijama prema svima onima koji surađuju s iranskim energetskim sektorom.

Danas je iranski šef diplomacije izjavio kako je Iran spreman raditi po spomenutim francuskim prijedlozima s ciljem spasa nuklearnog sporazuma. „Na stolu su, kako francuski tako i iranski prijedlozi, i mi se spremamo raditi nad njima već od sutrašnjega dana“, izjavio je Zarif, dodavši, kako „s nestrpljenjem iščekuje ozbiljan razgovor s predsjednikom Macronom o mogućim pomacima naprijed“.

Iranski ministar vanjskih poslova osvrnuo se i na američke napore za osnivanje međunarodne koalicije za osiguranje sigurnosti plovidbe u Hormuškom tjesnacu i Perzijskom zaljevu, kojoj su se do sada službeno priključili Velika Britanija, Australija i Bahrein. „Jasno je kako se namjera SAD-a o svom prisustvu u Perzijskom zaljevu sastoji od suprostavljanja Iranu. Ne očekujte da ćemo mi šutjeti kada nam netko dođe i počme prijetiti“, zaključio je Zarif.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like