Iranski ultimatum: počinjemo obogaćivati uran za 60 dana ako se s nama ne postigne konsenzus!

Uporna (čitaj: tvrdoglava) oštra politika Trumpove administracije prema Iranu i međunarodnom nuklearnom sporazumu potpisanom s Teheranom u vrijeme Obamine administracije (iz kojeg su se SAD jednostrano povukle u svibnju prošle godine a protiv Irana vratile stare i uvele nove – kako Trump kaže – nikada oštrije sankcije u povijesti) i konačno je došla na naplatu. Samo, kako se čini, ne u smislu i smijeru kojega je priželjkivala američka državna politika. Ona je, podsjećamo, navedenim potezima željela primorati Teheran na ponovno sjedanje za pregovarački stol i potpisivanje novog – „pravednijeg sporazuma“ (kako ga je Trump označio) sa SAD-om. A taj novi sporazum zapravo bi trebao „staviti križ“ na budući razvoj iranskog nuklearnog ali i raketnog programa, upravo prema recepturi Izraela, koji Iranu ništa ne vjeruje (kao da vjerovanje ili nevjerovanje u nešto ima neku ulogu u međunarodno-pravnom smislu, iz čega bi se onda protiv nekoga ili nečega donosile pojedine odluke). Ta protuiranska politika Trumpove administracije na kraju je otišla u sasvim suprotnom smjeru od očekivanog i dovela – umjesto do novog, „poštenijeg“ sporazuma, do, kako se sada čini – obnove iranskog nuklearnog programa, barem jednog njegovog dijela dok Teheran ne vidi kako će se stvari dalje razvijati.

Naime, u srijedu, 8. svibnja, točno godinu dana nakon Trumpove odluke o američkom jednostranom povlačenju iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu, iranski predsjednik Hassan Rouhani objavio je odluku o smanjenju pojedinih iranskih obveza koje su proizlazile iz spomenutog sporazuma (info: iranska agencija ISNA). Rouhani je pri tom Trumpovu administraciju nazvao „radikalnom grupacijom“, koja ne ispunjava obećanja pred svojim narodom i pred međunarodnim partnerima. Zbog toga Iran prekida izvršenje obveza iz niza točaka sporazuma iz 2015.g. i zajedničkog sveobuhvatnog plana aktivnosti s njim povezanim.

Rouhani je pri tom naglasio kako Iran državama-potpisnicama sporazuma (njih pet, bez SAD-a: Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) daje 60 dana za provedbu pregovora o iranskim uvjetima – „i ako ne postignemo konsenzus za pregovaračkim stolom s pet država o našim glavnim interesima u sferi nafte i bankovnog plaćanja, nakon isteka toga roka Iran planira obnoviti obogaćenje urana i modernizaciju atomskog