Izraelu prijeti talijanski „sindrom“: Netanjahu odustao od puta u New York

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odustaje od svoga puta u New York na 74. zasjedanje Glavne skupštine UN-a, a što će biti prvi put od 2010.g. da tamo ne stići i neće održati svoj govor pred državnicima „ostatka“ svijeta. Razlog takve odluke je konfuzno stanje vezano s parlamentarnim izborima u Izraelu, održanim 17. listopada.

Naime, nakon pobrojanih više od 90% glasova birača, ispred njegovog desnog Likuda, s gotovo neznatnom razlikom nalazi se glavni suparnik – lijevo-centristički blok na čelu s Bennyiem Gantzom. Ali razlika je toliko mala da niti jedna strana neće moći formirati vladu te je jedina opcija formiramje vlade nacionalnog jedinstva, u kojoj, međutim, Benjamin Netanjahu ne želi sudjelovati. On je u predizbornoj kampanji optuživao svog glavnog suparnika Gantza za spremnost na kompromis s Palestincima. S druge strane Gantz je Netanjahua proglašavao osobom – ogrezlom u korupcijskim aferama.

Politički analitičari ukazuju na potpunu polarizaciju izraelskog društva, a neki smatraju kako Izrael klizi prema talijanskom „modelu“ učestalih parlamentarnih izbora i nestabilnih vlada. Jer, podsjetimo, prošli izbori održani su u travnju ove godine, a simbolični pobjednik na njima bio je Netanjahu ali nije uspio formirati vladu uza sve PR manipulacije, ali i otvorenu potporu američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je svega nekoliko dana uoči izbora priznao izraelski suverenitet nad okupiranim dijelom sirijske Golanske visoravni. Trump je javno, na sav glas, hvalio politiku Benjamina Netanjahua do te mjere, da je proljetos, u mediju The New York Times osvanula i karikatura koja prikazuje Donalda Trumpa s tamnim naočalama i bijelim štapom za slijepce, kojega za uzicu vuče pas s glavom Benjamina Netanjahua. Nakon objave te karikature nastala je prava hajka proizraleskih američkih organizacija i lobističkih udruga, koji su je redom proglašavali antisemitskom i rasističkom te ju je New York Times naknadno morao ukoloniti, uz javnu ispriku.

Sada je najveći problem u tome što se znatan dio izraelske javnosti protivi provedbi i trećih uzastopnih izbora zbog nemogućnosti ili nehtjenja vladajućih elita da se dogovore oko formiranja vlasti. Narod od njih očekuje pronalazak formule koja bi omogućila formiranje vlade i normalno funkcioniranje države.

Benny Gantz je, sinoć, u svom govoru pred svojim simpatizerima, izjavio, kako je spreman na razgovore sa svima i da će se uskoro sastati s Avigdorom Liebermanom (predsjednikom desne stranke Izrael-naš dom) ali i sa svima ostalima. Ključeve za formiranje vlade nacionalnog jedinstva sada u rukama drži upravo Lieberman, koji je već i objavio svoju „cijenu“: zabrana  ulaska u vladu ortodoksnih, krajnje desnih judaističkih stranaka, kao i stranaka arapskog bloka. To je sada njegov ultimatum Benjaminu Netanjahuu, a, zapravo, radi se o identičnim zahtjevima koje je Lieberman postavljao Netanjahuu i nakon izbora u travnju, a na što potonji nije želio pristati. Lieberman je, inače, u Netanjahuovoj vladi bio ministar obrane, koji se s njim početkom godine razišao nakon što je Netanjahu proglasio primirje nakon kratkog rata s Hamasom, usprkos pogibiji izraelskih civila i razaranju pojedinih izraelskih naselja na teritoriju Izraela uz pojas Gaze pri napadima te palestinske radikalne organizacije. Zbog toga je Lieberman sa svojim ministrima napustio vladu i izazvao njezinu krizu, a ubrzo i pad.

I Netanjahu je sinoć pred svojim simpatizerima objavio kako kreće u traženje partnera za formiranje vlade i da će on osobno koordinirati tijek pregovora za koje je zadužio svoja dva ministra – Levina i Elkina. Također je izjavio o dostignutim sporazumima sa šefovima desnih i religioznih frakcija. A vladu, koju bi eventualno sastavio njegov suparnik Gentz, Netanjahu je nazvao „slabom i opasnom za našu zemlju“.





Netanjahu sada formalno ne pristaje ni na kakve zahtjeve i čeka 25. rujna i  službeno proglašenje rezultata ovih izbora. Drugim riječima, čeka mandat od predsjednika zemlje za pokušaj sastavljanja buduće vlade. Tek će tada nastati prava trka za koalicijskim partnerima, a kada se u pravilu zaboravljaju i sva predizborna obećanja dana biračkome tijelu.

„Mrtva utrka“ u Izraelu: Gantz za jedan mandat ispred Netanjahua





Komentari

komentar

You may also like