Kina: američki državni tajnik Pompeo je „poludio i laže“

Kina je, kroz riječi službenih predstavnika svoga Ministarstva vanjskih poslova, ovih dana oštro kritizirala američkog državnog tajnika Mike Pompea nakon njegovih komentara o „nagrizajućim investicijama i kreditima Kine“ u Latinskoj Americi.

Najprije, ipak, podsjetimo, vezano uz ovu vijest, kako je Geopolitika News prošli tjedan objavila komentar temeljem informacije o  planiranoj turneji američkog državnog tajnika po zemljama Latinske Amerike. Tada smo, između ostalog, najavlili, kako u složenim okolnostima venecuelanske krize, u kojoj po Washington ne ide sve prema planovima koje je osmislio niti njihovom zacrtanom dinamikom, i nije nikakvo čudo da Pompeo kreće na tu turneju, na kojoj će posjetiti Čile, Paragvaj. Peru i Kolumbiju, i na kojoj će Venezuela biti jedna od glavnih tema. Ali osim Venezuele, pisali smo dalje, Pompeo će „također ukazati na „poguban“ utjecaj Rusije i Kine u Latinskoj Americi. Prije svega će naglasiti kako su Pekingu nužni novi energetski izvori, ali i upozoriti na „opasnost“ od kineskih investicija i kreditiranja brojnih država Južne Amerike, koje s Kinom blisko surađuju usprkos promjeni američkog pristupa Latinskoj Americi, koji se odnedavno temelji na većoj i međusobno korisnijoj suradnji…“. (vidi link ispod teksta).

Ali vratimo se, sada, prispjeloj vijesti iz Pekinga. Tijekom posjeta Čileu Mike Pompeo je govorio o „velikom buđenju“ Latinske Amerike, ukazavši na političke promjene koje su se dogodile u Brazilu i nizu drugih zemalja. Prema njegovim riječima kontinent je zahvatio „val demokratizacije“. U svom govoru u Vitacuru, predgrađu glavnog čileanskog grada Santiaga, američki državni tajnik se osvrnuo na stanje u Venezueli, govoreći o „financijskoj intervenciji“ Kine, „intervenciji“ Rusije, kao i o tome, da Rusija i Kina „podupiru autoritarne režime u Kubi i Nikaragvi“ (https://www.state.gov/secretary/remarks/2019/04/291096.htm).

Pompeo je izjavio kako Rusija i Kina „koriste dužničku zamku“ u Latinskoj Americi, pri čemu Kina kao „često ulijeva nagrizajući kapital u krvotok ekonomskog sustava, rađajući korupciju i razjedajući dobro rukovodstvo“.

Upravo su te riječi Mike Pompea izazvale oštru reakciju kineskog Ministarstva vanjskih poslova. Najprije je kineski veleposlanik u Čileu Xu Bu, u intervjuu mediju La Tercera, objavljenom 14. travnja, izjavio kako je Mike Pompeo „otišao predaleko“ i da je „poludio“ (https://www.latercera.com/mundo/noticia/embajador-china-pompeo/613890/).

Već idući dan na medijskoj konferenciji održanoj u Pekingu, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lu Kang izjavio je kako je Kina uočila „neutemeljene kritike državnog tajnika Pompea na adresu Kine“ (https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/xwfw_665399/s2510_665401/2511_665403/t1654570.shtml).
Također je kazao kako su nastojanja za širenje lažnih informacija o Kini i težnje za „sijanjem razdora“ između Kine i Latinske Amerike od strane Pompea „neodgovorne i besmislene“. Podsjetio je na poteze Sjedinjenih Država u Latinskoj Americi, koju su američke vlade dugo vremena smatrale svojim „zadnjim dvorištem“ i kazao kako će „laž ostati laž, čak i ako se ponovi tisuću puta“.
A primjere metoda, uz pomoć kojih su američke vlade nastojale utjecati na zemlje Latinske Amerike i drugih dijelova svijeta, ranije su već objavljivali i sami predstavnici najviših američkih državnih institucija.

Tako je Posebna komisija američkog Senata za proučavanje vladinih operacija u sferi obavještajnog rada, od 1975.-1976.g. objavila niz izvješća o podrivajućim aktivnostima CIA-e u zemljama Latinske Amerike (https://www.cbsnews.com/news/cia-reveals-covert-acts-in-chile/).

U njima se navodi kako su se američke vlasti uz pomoć obavještajnih službi aktivno miješale u provedbe izbora u tim zemljama, vršile propagandu i neposredno podržavale državne udare u nizu zemalja.

A gotovo 40 godina nakon tih službenih objava i priznanja od strane SAD-a, bivši direktor CIA-e, a sadašnji državni tajnik Mike Pompeo, ukazuje na „val demokratizacije“ u Latinskoj Americi i „zajedničkom pokretu za zajedničku korist“. Kina mu, očito, ne vjeruje, a teško da sve navedeno zaboravljaju i stanovnici Srednje i Južne Amerike, neovisno o ovim ili onim političkim promjenama u njihovom zemljama. Jer upravo sada, više nego ikada ranije od završetka hladnog rata, geopolitika i interesi velikih, usmjereni na očuvanje svoje ozbiljno poljuljane dominacije, ponovo izbijaju u prvi plan. A u tim i takvim okolnostima vjerovati u njihovu iznenadnu brigu za siromašne i povjesno napaćene zemlje uistinu je vrlo teško.

Pompeo krenuo na turneju po Latinskoj Americi: strah od Rusije i Kine!
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like