Kina će na sastanku na Aljasci tražiti ukidanje Trumpovih sankcija

Sastanak na Aljasci održat će se u sjeni najnovijeg dramatičnog zaoštravanja stanja američko-ruskih odnosa nakon jučer objavljenog intervjua američkog predsjednika Joe Bidena, u kojem je ruskog kolegu nazvao ni manje ni više nego – ubojicom. Sastanak na Aljasci treba prije svega smatrati pokušajem Bidenove administracije da s Kinom uspostavi održive i uzajamno korisne odnose na gospodarskom planu, ali, možda, i kao svojevrsnu „mrkvu“ zbog koje bi Peking odustao od daljnje gradnje strateških odnosa s Moskvom – jer ratovati na dva fronta s globalnim velesilama teško je i za Sjedinjene Države – suočene s brojnim i unutarnjim i vanjskim problemima. Međutim, ako je to drugo uistinu cilj – teško je vjerovati u njegov konačni uspjeh. Kini Rusija treba barem jednako toliko koliko Rusiji Kina. Kina je, naime, u svim novim strateškim dokumentima Washingtona definirana kao glavna dugoročna prijetnja američkim nacionalnim interesima, i jedina zemlja koja na globalnoj razini istodobno može projicirati i svoju vojnu i ekonomsku silu.

Ukoliko se malo vratimo Trumpovim riječima iz njegovog mandata ali i predizborne kampanje, vidimo kako njegove teze o tome, da Biden i tim ključnih demokrata žele Ameriku okrenuti Kini – možda i jesu dijelom pretjerane, ali, sada se, niti 100 dana nakon početka Bidenovog mandata, pokazuje kako u njima možda ipak ima „zrno“ istine.

Ovo što sada radi Biden, u svakom  je slučaju jasan odmak od Trumpovog strateškog koncepta Amarica First i zaokret (bolje reći povratak) Amerike prema globalizmu. Koliko će SAD u globalnoj utakmici uspjeti parirati zahuktaloj Kini – poglavito ukoliko se njihovi ekonomski odnosi iznova