Kina o izraelskim obavještajnim aktivnostima vezanim uz iransku proizvodnju mini-atomskih bombi

Početkom prosinca iranska vojska počela je provedbu vojnih vježbi svojih raketnih postrojbi, kojima su se priključile i postrojbe Zračno-svemirskog zapovjedništva Korpusa straže islamske revolucije. Na njima se testira lansiranje balističkih raketa malog i srednjeg dometa u pustinjskim dijelovima zemlje.

U svezi ove informacije zanimljiva je vijest iz kineskih vojno-analitičkih izvora, koja govori o tome, da je 9. prosinca, u jednu od iranskih morskih luka uplovio brod s kontejnerom, u kojem se nalazila pošiljka s 3700 procesora vojne namjene, proizvedene u kineskim IT  tvrtkama „Huawei“ i ZTE (ova je vijest poglavito zanimljiva iz razloga što je prošli tjedan Kanada, na zamolbu SAD-a, uhitila financijsku direktoricu tvrtke „Huawei“, koju SAD optužuju za kršenje američkih protuiranskih sankcija!, nakon čega je uslijedilo oštro upozorenje Kanadi od strane kineskog Ministarstva vanjskih poslova, u kojem se toj zemlji prijeti „ozbiljnim posljedicama“ ukoliko odmah ne oslobodi uhićenu direktoricu, inače, kćer osnivača kineskog telekomunikacijskog diva „Huawei“). Navedena isporuka procesora namjenjena je za iranske balističke i protubrodske rakete.

Od strane kineskih analitičkih krugova iz sfere raketne i nuklearne tehnologije stigla je još jedna zanimljiva vijest vezano uz iranske vojne programe. Naime, oni tvrde kako je izraelska obavještajna služba Mossad uspješno provela opsežnu, sveobuhvatnu specijalnu operaciju, vezanu uz prikupljanje podataka o iranskom projektu proizvodnje atomskih bombi male snage, uvjetno nazvane AMAD ili RB. Ili, drugim riječima, Kinezi očito tvrde kako se po tom pitanju nije radilo o izraelskoj propagandi, kako se to prvotno mislilo zbog tajminga objave njezinih rezultata koji su se poklopili s najavama Trumpove administracije o američkom vanjskopolitičkom zaokretu u bliskoistočnoj regiji i početku provedbe oštre protuiranske politike.

Podsjetimo: u siječnju 2018.g. suradnici Mossada objavili su vijest o uspješnom prodoru u arhiv iranskog nuklearnog programa AMAD,  kojim su se koristili prilično dugo vrijeme. Izraelski obavještajci i njihovi agenti-suradnici domogli su se 114 failova s dokumentima i čak 55 tisuća listova službene dokumentacije i nešto manje od 200 CD-ova. Navodno se radi o informacijama koje su iranski znanstvenici prikupljali u razdoblju od 1992.-2012.g.  U svezi te informacije još nam je u sjećanju javna prezentacija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua pred domaćim i svjetskim novinarima, od početka ove godine, kada je iznosio analitički obrađene podatke iz navedene uspješne operacije izraelskih obavještajaca, koje je Mossad ubrzo podijelio i s američkom CIA-om i britanskim MI-6. Međutim, vrlo brzo nakon što su posljednje dvije bile upoznate s prikupljenim saznanjima američka je strana prema njima iskazala priličnu dozu skepse i stavljala ih u sferu izraelske propagande kojom se Jeruzalem nastoji okoristiti u uvjetima nove Trumpove protuiranske politike  i početkom godine najavljenog američkog izlaska iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Izraelski državni vrh navodno je smatrao kako će, nakon uvida u prikupljene dokaze, Washington još jače pritisnuti izraelskog glavnog regionalnog konkurenta i neprijatelja. Ta je skepsa bila posljedica  CIA-inog uvjerenja, koje su dijelile i druge zapadne obavještajne službe, o tome da je Iran već ranije ukinuo projekt AMAD (paralelno s potpisivanjem međunarodnog sporazuma o njegovom nuklearnom programu u srpnju 2015.g. u vrijeme Obamine administracije).

Među prikupljenim podacima Izraelci su uspjeli prikupiti i prilično pouzdane informacije o tome da su u ovom iranskom projektu sudjelovali i stručnjaci iz Pakistana i Sjeverne Koreje, koji su surađivali s iranskim Znanstveno-tehničkim vijećem. Također se doznalo da je iranska vojska pripremala 5 mjesta za izvođenje podzemnih nuklearnih testiranja, kao i da je opremila laboratorij za testiranje (Sareb), te dva objekta za čuvanje nuklearnih glava (Sareb-2 i Sareb-3) s lanserom za balističke rakete „Shahab-3“ (vidi naslovnu fotografiju s raketom Shabab-3).

Mossad je među prevedenim podacima pronašao i imena stručnjaka koji su radili na projektu AMAD, kao i njegovih financijskih i političkih kuratora (od ovih posljednjih navodim sadašnjeg iranskog predsjednika Hassana Rouhanija i ministra obrane Muhammada Hatamija, kao i tajnika iranskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Alija Shahmania). Zanimljivo je kako kineski izvori tvrde da su dvojica glavnih stručnjaka, koji su vodili navedeni iranski projekt, Mohsen Fakhrizade i Fereidun Davani Abbasi (znan i kao „Doktor Davani“) bili na izraelskom spisku za likvidaciju još od vremena izraelskog premijera Ehuda Olmerta, koji, međutim, nije dao odobrenje za njihovo fizičko uklanjanje od strane agenture izraelske obavještajne službe.





Bilo kako bilo, kineski vojni i obavještajni analitičari vrlo detljno i objektivno prate zbivanja u bliskoistočnoj regiji i u tome su prilično uspješni. Njihova izvješća imaju težinu i zbog velike fokusiranosti Pekinga na tu regiju, iz koje mu stiže najveća količina sirove nafte ali i u kojoj on proicira svoj sve veći gospodarski interes (izvan same energetske sfere) i investicijska ulaganja, zbog čega on u nju ubacuje značajne obavještajne i informacijske resurse. Sve to, naravno, prati i sve snažnija kineska vojna nazočnost u tom dijelu svijeta. Osim toga kineski su analitičari u svojim izvješćima i prosudbama lišeni potrebe nužnog opreza zbog bilo kakvog svrstavanja uz ovu ili onu (geo)političku silu, a kako je to proteklih godina sve prisutnije u analizama odnosa Zapad-Rusija kada su u pitanju analitičari tih dviju strana. Zbog toga i ove podake iz predmetne teme treba uzeti s prilično visokom dozom objektivnosti i  profesionalizma kada je riječ o njihovoj obradi i prezentaciji. Kina, naime, nema prevelike potrebe za njihovim „lakiranjem“, kao što to, možda, može imati u „svom dvorištu“, u odnosu na svoje susjede i američke dalekoistočne interese. To se najbolje i ogleda u ovom komentaru, imajući u vidu da su Kina i Iran veliki strateški partneri, a da kineski izvori ovdje svejedno daju za pravo Izraelu i hvale profesionalnost njegove obavještajne službe u provedbi opisane protuiranske operacije. A sve to u isto vrijeme kada ju američka CIA, kao obavještajna služba Izraelu savezničkih Sjedinjenih Država, uzima sa skepsom i smatra izraelskim propagandnim pokušajem.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like