Kina optužila SAD za sijanje panike po svijetu zbog koronavirusa

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Sjedinjene Države za širenje panike oko nove vrste koronavirusa.

Glasnogovornica kineskog MVP Hua Chunying naglasila je kako SAD „nisu dostavile nikakvu značajniju pomoć“, već samo siju „paniku“. Također se kritiziraju Sjedinjene Države zbog stavljanja Kine na spisak država s najvišom razinom opasnosti i poziva Amerikancima da ne odlaze u Kinu zbog epidemije koronavirusa. Te je poteze službeni Peking nazvao „činom koji nije dobre volje“.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien sinoć je izjavio kako je Washington više puta Pekingu predlagao pomoć u borbi s koronavirusom. „Mi još nismo dobili odgovor s kineske strane na naše prijedloge, ali smo spremni nastaviti suradnju s njima“, kazao je O’Brian.

Podsjećamo: američki State Department uključio je Kinu u spisak zemalja s najvišom – četvrtom razinom opasnosti, i savjetovao je svojim građanima odgoditi putovanja u tu zemlju zbog epidemije koronavirusa. Međutim, u svemu ovome je zanimljivo i da je američka gripa, koja proteklih tjedana hara SAD-om, do sada navodno odnijela čak između 10 i 15 tisuća života Amerikanaca, a da nitko oko svega toga ne diže paniku niti zabranjuje odlaske ljudi u tu zemlju.

Epidemija novog koronavirusa pojavila se u prosincu u 11-milijunskom kineskom gradu Wuhanu, administrativnom sjedištu središnje kineske regije Hubai. Do sada je u Kini oboljelo 17 tisuća ljudi, a umrlo njih 360.

Kina je s ciljem sprječavanja širenja epidemije do sada poduzela u svijetu nikada ne zabilježene učinkovite mjere protuepidemijske zaštite i sanacije (gotovo identične scenarijima iz katastrofičnih holivudskih filmova na te teme), uključno i čvrste karantene čitavih gradova i regija, zbog čega je dobila pohvale od Svjetske zdravstvene organizacije. U tu je svrhu Kina već potrošila desetke milijardi dolara, ovih je dana u rekordnom roku izgradila posve novu suvremenu bolnicu samo za smještaj oboljelih od ove bolesti, a priprema i nova golema financijska sredstva. Osim toga čitavu je svoju borbu protiv novog koronavirusa potpuno otovrila svjetskim medijima i širokoj domaćoj i međunarodnoj javnosti, što ranije nikada nije bio slučaj u toj zemlji.





Dakle, Kinu po ovom pitanju treba pohvaliti a ne demonizirati, dok je puno veći problem po male države diljem svijeta, koje nemaju niti iskustva niti resursa i financijskih mogućnosti za borbu protiv ovakvih i sličnih epidemija na način kako to sada čini Kina.

Zato se u svemu ovome nadamo kako će po pitanju svjetskoga zdravlja prevagu ipak odnijeti zdravi razum i istinska suradnja među državama i njihovim znanstvenim i zdravstvenim institucijama, a ne dnevna politika i propaganda u sklopu globalne geopoltičke borbe. Jer kao što smo i jučer rekli (vidi link ispod teksta), obična sezonska gripa diljem svijeta pokosi nemjerljivo više života nego spomenuta i neke druge prijašnje zaraze sličnoga tipa koje su stizale s azijskih prostora.

Prvi smrtni slučaj od novog koronavirusa izvan Kine





Komentari

komentar

You may also like