Kineski stručnjaci pozivaju Peking na pripremu prekida veza sa SAD-om!

U jednoj od današnjih vijesti objavili smo komentar američkog analitičkog portala MarketWatch o, kako se navodi, kraju američko-kineskog trgovinskog rata i pobijedi Kine. Međutim, iz Kine dolaze sasvim suprotne vijesti, koje demantiraju spomenute navode američkoga medija (koje se ne odnose neposredno na spomenuti tekst), i koje su, prema našem mišljenju, puno realističnije i opreznije kada je riječ o trgovinskom ratu između dviju svjetskih mega-ekonomija, a da se pri tom i ne govori o ishitrenom davanju prognoza vezano uz odabir njegovog konačnog pobjednika.

Tako medij South China Morning Post jučer navodi kako kineski ekonomisti upozoravaju na mogući prekid ekonomskih odnosa između Kine i SAD-a, i da se Kina za to mora pripremiti.

Sukob između Washingtona i Pekinga izišao je iz okvira trgovine. Bijela kuća nastoji potisnuti Kinu iz globalnog lanca, smatra Li Xiangyang, direktor Nacionalnog instituta za međunarodne strategije – think thank (analitičkog) centra unutar Chinese Academy of Social Sciences.

„Teoretski je takva ekonomska podjela u potpunosti moguća“, izjavio je Li u subotu na simpoziju o trgovinskom ratu na Kineskom narodnom sveučilištu (Renmin University of China). „Konačan cilj SAD-a je zaustaviti rast Kine“, kazao je Li i dodao, kako se prekid veza može smatrati „strateškom ucjenom“ Washingtona u nastojanju za ometanjem Kine da postane još snažnija.

Pojedinci u Kini tvrde kako će teško doći do takve podjele zbog dubokih ekonomskih i trgovinskih veza između dviju država. „Ali to ne može biti razlog da mi to odbacimo proučavati (i uzimati u obzir, op. a.)“, izjavio je Li Xiangyang. U najcrnjem scenariju, nastavlja kineski ekonomski stručnjak, Kina može biti u potpunosti odvojena od ostaloga svijeta. U boljem slučaju doći će do odvajanja Kine i SAD-a, što će značiti da Peking može nastaviti gospodarsku suradnju s drugim zapadnim državama, kao i državama u razvoju. Prekid odnosa također može utjecati na kinesku otvorenost u budućnosti. U Pekingu se postiže konsenzus oko toga, kako veći pristup kineskome tržištu ostaloga svijeta može pomoći u prevladavanju nesigurnosti od trgovinskog rata s Washingtonom.

Sun Jie, analitičar Instituta za svjetsku ekonomiju i politiku kineske Akademije društvenih znanosti (Institute of World Economics and Politics at the Chinese Academy of Social Sciences), tvrdi kako suparništvo između Kine i SAD-a ne može biti razrješeno jednim sporazumom. On smatra kako bi Kina mogla više surađivati sa svojim azijskim susjedima kako bi se pripremila za mogući prekid veza sa Sjedinjenim Državama.
Čini se da kineski ekonomski stručnjaci puno ozbiljnije shvaćaju problem američko-kineskog trgovinskog rata i njegove šire političke dimenzije, nego što to čine njihovi kolege iz SAD-a (u konkretnom slučaju iz spomenutog komentara MarketWatcha-a), koji u svojim analizama prečesto (ne)svjesno ulaze u sferu unutarameričkih političkih sporova i obračuna tj. svrstavaju se a priori „za“ ili „protiv“ politike aktualnog predsjednika Donalda Trumpa, iz čega onda i proizlaze pozitivne ili negativne ocijene učinaka pojedinih njegovih poteza, uključno i onih strateških. Takav način rasuđivanja, koji je proteklih godina dominantan na američkoj medijskoj i analitičkoj sceni općenito, ne pridonosi prije svega boljitku po same američke interese, jer izostanak profesionalnog pristupa problemima, koji ustupa mjesto ideološkim i političkim strastima, onemogućuje njihovo pravilno sagledavanje, a time i sužava mogućnost za donošenje pravilnih odluka kao i metoda nužnih za njihovo rješavanje.

To se jednako odnosi i na gospodarsku i na (geo)političku dimenziju i problematiku zbog čega se prečesto, gotovo pa ad hoc mijenjaju ili modificiraju ključne strateške odrednice ukupne američke politike što nikako nije dobro za ključnu svjetsku velesilu, a time i za ostali svijet kojemu se sve manje sviđa američka nepredvidljivost, koja rađa nesigurnost ne samo u ekonomiji, već i u globalnoj strateškoj stabilnosti.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like