Kini obećali „nešto snažno“, a onda to dobili kod sebe doma!

„Kako siješ tako ćeš i žeti“! Na taj bi se način, kroz ovu drevnu narodnu mudrost, mogle shvatiti i današnje riječi gradonačelnice Hong Konga Carrie Lam (na naslovnici s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom), kojima je optužila vlade Zapadnih zemalja za „dvostruke standarde“ u njihovim reakcijama na namjeru Pekinga da donese zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga – te bivše britanske kolonije a sadašnje kineske regije sa širokom autonomijom. Pritom je Lam podsjetila na aktualne velike prosvijede diljem SAD-a u kontekstu prošlotjednog obećanja američkog predsjednika Donalda Trumpa „nečega snažnog“ kineskoj vladi zbog njihove spomenute namjere, a također je ukazala i na oštrinu primjene sile od strane američke policije u gušenju nezadovoljstva građana na svom teritoriju.

U svom prvom javnom obraćanju, nakon što je Washington prošloga tjedna objavio kako će u svom zakonodavstvu ukinuti povlašteni trgovinski režim u odnosu s Hong Kongom zbog navedene namjere Pekinga oko uvođenja zakona o nacionalnoj sigurnosti te autonomne regije (čime će je u sigurnosnom smislu i definitivno staviti pod svoje okrilje te će bilo kakvi budući protuvladini prosvijedi i separatizam u Hong Kongu biti kazneno gonjivi i time vjerojatno sprječeni), Lam je upozorila zapadne političare kako svojim potezima mogu nanijeti štetu vlastitim interesima.

„Oni su jako zabrinuti svojom nacionalnom sigurnošću, ali na našu nacionalnu sigurnost gledaju kroz zatamljene naočale. Mi vidimo kako se vlada u SAD-u nosi s neredima i uspoređujemo to s njihovom pozicijom, koju su zauzeli, kada su prošle godine u Hong Kongu počeli gotovo isti takvi neredi“, kazala je Lam, čije je riječi prenio Reuters. I teško je u njima ne vidjeti logiku i zdravi smisao. Naravno, uz uvijet da prije toga iz svojih glava odstranimo hladne i bešćutne geopolitičke interese.

Sam zakonski prijedlog o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga u sebi nema nikakvih negativnih elemenata ako se promatra s gledišta očuvanja kineskog državnog suvereniteta nad tom svojom autonomijom. Njegovi „sporni“ dijelovi tiču se zabrane podrivačke i separatističke djelatnosti (a to u svojim zakonodavstvima imaju brojne zemlje svijeta, uključno i one demokratske koje se „na svom terenu“ susreću sa separatističkim tendencijama). Kineski zakon, koji bi prema pojedinim najavama trebao biti usvojen početkom lipnja, možda već i u četvrtak, podrazumjeva zabranu bilo kakvih oblika poticanja usmjerenih na rušenje središnje vlade, kao i terorizma i miješanja iz inozemstva. Kako administracija Hong Konga zbog nepovoljene političke klime proteklih godina nikako nije uspjevala donijeti taj zakon, što je namjeravala, Peking je zaključio kako to onda mora napraviti kineski parlament.

Pompeo kazao Kongresu: Hong Kong više nije autonomna regija Kine





 

 

Komentari

komentar





You may also like