Licemjerje oko iranskog nuklearnog programa dostiže vrhunac

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je kako razina količine obogaćenog urana u toj zemlji sada previsuje razinu iz 2015.g., kada je Teheran pristao na potpisivanje sporazuma o svom nuklearnom programu (info: Reuters).

„Mi obogaćujemo više urana nego što je to bilo prije potpisivanja sporazuma… Pritisak na Iran je narastao, ali mi se nastavljamo kretati naprijed“, kazao je iranski predsjednik u četvrtak gostujući na iranskoj televiziji.

Podsjećamo: Iran je početkom siječnja objavio kako odustaje od ograničenja koja su mu postavljena u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015.g. u odnosu na količinu centrifuga za obogaćivanje urana. Međutim Teheran je također kazao kako se on može vratiti ispunjenju svojih obveza ako se ukinu američke sankcije, uvedene nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz toga sporazuma u svibnju 2018. godine.

U utorak su Velika Britanija, Francuska i Njemačka pokrenule mehanizam o rješavanju sporova u okviru spomenutog sporazuma, koji se svodi na službene optužbe protiv Irana zbog kršenja uvijeta sporazuma. Zapravo je nevjerojatno kako glavne europske sile i supotpisnice iranskog nuklearnog sporazuma sada „okreću pilu naopako“ i optužuju Teheran za ne ispunjavanje preuzetih obveza (koje je on do prije par mjeseci u potpunosti poštivao usprkos američkom napuštanju sporazuma i uvođenju jednostranih strogih sankcija), a upravo to, ukoliko čak upotpunosti i apstrahiramo američko jednostrano povlačenje, čine one same, i to u vrijeme dok ih je Teheran stalno pozivao da se „othrvaju“ američkim prijetnjama i konačno aktiviraju svoj najavljeni instrument za neometano obavljanje platnog prometa s Iranom (INSTEX) i nastavak međudobne robne razmjene i kupovine iranske nafte. Zato i nije čudo kako su Iran, nakon ove odluke europskog „trija“ po ovom pitanju podržale Rusija i Kina, dok tri ključne europske zemlje i dalje licemjerno izjavljuju kako žele uspjeh nuklearnom sporazumu s Teheranom i da se ne priključuju politici „maksimalnog pritiska“ koju prema Iranu provodi američka administarcija. A američkoj administraciji ovakve licemjerne izjave i dodvoravanje Washingtonu svejedno neće biti dovoljne i ona će od europskih supotpisnica nuklearnog sporazuma i dalje zahtjevati njegovo potpuno odbacivanje (o tome više u slijedećoj vijesti).

Iran je ovaj potez europske trojice nazvao „strateškom greškom s političkoga gledišta“. A to je, ruku na srce, preblaga ocjena spomenutog britansko-francusko-njemačkog čina, za koji ne treba biti niti iranski „odvjetnik“ niti preveliki mudrac za zaključiti, tko je o ovoj prljavoj međunarodnoj igri oko iranskog nuklearnog sporazuma na strani „svjetla“, a tko na strani „tame“ i neistine. A ključne europske zemlje žele biti, narodski rečeno „i poštene i j…“, a to tako ne ide u sadašnjim geopolitičkim okolnostima. One ili trebaju priznati svoju nemoć i staviti se pod skute SAD-a, ili biti čvrste u svojim stavovima. Ovaj njihov sadašnji „ples po žici“ prije ili kasnije dovest će do pada s velikim treskom i teškim posljedicama po sve njihove geopolitičke i geoekonomske ambicije. Jer kukavičluk i licemjerje ne voli nitko, pa će „ostatak svijeta“ puno radije strateški surađivati s čvrstim i konzistentnim globalnim igračima, ma kakva bila priroda njihove unutarnje ili vanjske politike.A dok se god stvari ne budu nazivale svojim imenom ni Europi ni svijetu neće biti bolje.

Komentari

komentar

loading...

You may also like