London „ni na nebu ni na zemlji“: saga o Brexitu ide dalje ali „tvrdog“ Brexita više ne može biti

Brexit se odgađa? Britanski parlament glasovao protiv izlaska zemlje iz EU bez sporazuma – „tvrdog“ Brexita ne može biti!

Nakon sinoćnjeg glasovanja u britanskom parlamentu postalo je jasno kako će London i dalje tražiti konsenzus s Bruxellesom. Već danas se održava novo glasovanje na kojem će se donijeti odluka o odgodi izlaska Velike Britanije iz EU, koje se, u protivnom, mora dogoditi već 29. ožujka. Razni izvori u vladinim krugovima tvrde kako će se raditi o dva mjeseca tj. do kraja svibnja, kada bi se Brexit trebao konačno i provesti.

Predsjednica vlade Theresa May je izjavila, da će, ukoliko tijekom idućih sedam dana parlament postigne konsenzus, ona zamoliti EU za kratko „tehničko“ produljenje roka. Prema njenim riječima, ako 20. ožujka, uoči slijedećeg summita vođa članica EU, ne bude postignut sporazum, pauza (za Brexit) može biti još dulja. Obratite pozornost na premjerkinu riječ „moliti“ – ona znači i njenu potpunu svjesnost toga kako od Europske unije London više nema pravo ništa tažiti ili zahtjevati, već se može jedino pouzdati u njihovu dobru volju. A „udobrovoljenje“ EU bit će vrlo teško postići, o čemu više u tekstu ispod.

Upozorenje premjerke o dugom odgađanju, koje je uključeno u prijedlog za današnju debatu u parlamentu, je taktički korak, usmjeren na to, da se uvjeri konzervativne pobornike Brexita i njihove saveznike iz Demokratske unionističke stranke Sjeverne Irske, kako moraju podržati sporazum s EU dok ne postane prekasno. Duga pauza, potencijalno, može otvoriti put za drugi referendum o Brexitu, koji može imati suprotne rezultate od onog prvog.

Analitičari pravilno postavljaju pitanje, što se, zapravo, može očekivati od eventualnog novog produljenja, ako vlada već dvije godine ne može sklopiti sporazum? Theresa May inzistira da 20. ožujka Donji dom parlamenta opet razmotri pitanje sporazuma o Brexitu, ali za to su, sigurno, potrebne neke nove i značajne promjene. Međutim, jučer je EU pregovarač o Brexitu Michel Barnier bio jasan, kazavši, kako je najnoviji ustupak EU bio i posljednji i da je taj sporazum s ugrađenim novim elementom o graničnom režimu između Republike Irske i Sjeverne Irske (na kojem je inzistirao London) jedini koji može biti postignut i da drugog neće biti. Kazao je i kako je sada konačna odluka o tome kakvi će biti odnosi između Velike Britanije i EU isključiuvo na Londonu.

U takvim je uvjetima teško vjerovati da se do 20. ožujka u tom smislu može nešto kvalitativno promijeniti. Možda bi se, tehnički gledano i moglo, ali to sada sve više postaje i stvar ponosa ali i odašiljanja poruka svojim građanima tko se istinski zalaže za njihove interese, a tko je uvijek spreman njima trgovati. Osim toga, daljnji ustupci po Bruxelles su vrlo neugodni i u smislu odašiljanja poruka za neke moguće buduće Brexite, koji bi se u tom slučaju mogli pozivati na eventualni britansko-EU sporazum s dodatnium ustupcima Londonu.
Podsjećam: sinoć je britanski parlament glasao za nove promjene u sporazumu i time isključio „tvrdi“ Brexit u bilo kojem scenariju. Za izmjene u sporazumu glasovalo je 312 zastupnika, a protiv je bilo njih 308. Dakle, vrlo mala razlika te je „tvrdi“ Brexit zemlju jedva zaobišao! Pri tom tražene izmjene sporazuma po vladu nemaju obvezujući karakter tj. ona ih može i ne mora ispuniti. Vlada, također, po svojoj volji ne može provesti Brexit bez sporazuma, ignoriraajući pri tom samu proceduru s parlamentom.

A čini se kako je u njemu inicijativu u svoje ruke odlučio preuzeti šef oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn, koji je izjavio slijedeće: „Sada parlament mora staviti situaciju pod kontrolu. Slijedećih dana, g. predsjedniče parlamenta, ja, tajnik Brexita u sjeni i drugi sastajat ćemo se s članovima parlamenta, kako bismo našli kompromisno riješenje, koje može zadobiti potporu Donjeg doma parlamenta. To znači, mi ćemo se baviti onim, što premjerka nije mogla učiniti dvije godine tražeći konsenzus, kako bismo se pomakli naprijed.“ A upravo je Corbyn bio predvodnik glasovanja protiv posljednjeg prijedloga sporazuma Therese May o Brexitu, održanog prije dva dana, tvrdeći uoči glasovanja kako ustupci koje je ona dobila od Bruxellesa nisu osjetno bitni tj. oni koji mijenjaju situaciju (na bolje po britanske interese). Također je tražio i provedbu novih izbora.

S druge strane, osim jučer Michela Barniera, protiv daljnjih ustupaka EU zauzimaju se i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, ali i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je izjavio, kako sporazum o Brexitu ne može biti ponovo razmatran. Drugim riječima kazano, Juncker i Macron su Londonu kazali: „Uzmi ili ostavi, ponuda ti je na stolu!“

I za kraj treba dodati, kako nakon sinoćnje odluke britanskog parlamenta o nužnosti postizanja sporazuma o Brexitu tj. sprječavanja njegove tvrde varijante,  profitira najviše sama EU, kojoj također nije u interesu odlazak Velike Britanije bez uzajamnog sporazuma zbog niza razloga, najviše onih gospodarske i migracijske prirode, ali i ne samo njih. Osim toga, Bruxelles je sada u lagodnom položaju, on može početi pripremati i kaznene sankcije protiv Londona zbog nepoštivanja roka o Brexitu iako nije sigurno hoće li se za njih odlučiti ili će biti kooperativan za daljnje pregovore tj. Londonu dati traženo “tehničko produljenje” (u što osobno vjerujem).

A kao rezultat sinoćnjeg glasovanja kažimo i da je danas britanska funta naglo skočila i dostigla maksimum od lipnja prošle godine, ali euforija je isto tako vrlo brzo i splasnula pa je korekcija tečaja već počela. Današnje glasovanje u parlamentu vjerojatno će završiti odlukom o produljenju roka Brexita tj. izlaska zemlje iz EU, čime se ova tragikomična saga, u koju se London sam doveo, nastavlja i dalje. Naravno, pratit ćemo je i mi na Geopolitika News-u jer je ona, svakako, i dalekosežnog geopolitičkog karaktera.

V. Britanija na raskrižju: otići s ponosom ili opet biti ponižena od EU
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like