M. Šerić: Volodimir Zelenski: Junak našeg doba

Matija Šerić

Kada je krajem 2021. i početkom 2022. godine Rusija počela javno prijetiti napadom na Ukrajinu malo tko je mogao vjerovati da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski postati međunarodni simbol otpora. Činio se kao još jedan, doduše nekonvencionalni i zabavni, političar koji nastoji odraditi svoju zadaću na najbolji mogući način da bi osvojio sljedeće izbore. Doduše, „zelen“ jer nije izgledao pretjerano samouvjereno odgovarajući na ruske prijetnje. Danas je dojam, naravno, potpuno drukčiji. Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Zelenski je postao churchillijanska i degaulleovska figura, utjelovljenje prkosa male države da popusti agresiji supersile.

Volodimir Oleksandrovič Zelenski rođen je u obitelji ukrajinskih Židova. Povijest je još jednom pokazala kako veliki vođe dolaze iz skromnih okruženja. Otac mu je bio profesor informatike i računalni stručnjak na državnom sveučilištu a majka inženjerka. Odrastao je u zapuštenom industrijskom gradu Krivom Rogu u Dnjipropetrovskoj oblasti. Budući da dolazi iz židovske obitelji kao i mnogim Ukrajincima i Volodimiru je materinji jezik bio ruski. Njegov djed Simon je služio u Crvenoj armiji tijekom Drugog svjetskog rata i probio se do čina pukovnika. Mnogi njegovi preci su kao Židovi stradali od strane Nijemaca tijekom rata. Volodimir je proveo četiri godine svoga djetinjstva u Erdenetu u Mongoliji gdje mu je otac bio zaposlen jedno vrijeme. Diplomirao je pravo na Institutu ekonomije u Krivom Rogu iako nije nikada radio kao pravnik.

Krenuo je razvijati glumačku karijeru i to karijeru glumca komičara. Sa 17 godina je zakoračio u glumačke vode. Uspješno je nastupao u ruskim i ukrajinskim humorističnim kazališnim i tv-showovima. Glumio je u brojnim filmovima i serijama kao što su Ljubav i veliki grad 1,2 i 3, Uredska romansa, itd. Ipak, najpoznatija uloga Zelenskog je bila uloga predsjednika u seriji Sluga naroda. U seriji je on je kao profesor povijesti postao predsjednik Ukrajine zahvaljujući viralnom video zapisu u kojem je prokazao korupciju vlade. Cijela serija je bila mješavina Zapadnog krila i Monty Pythona.

U ožujku 2018. članovi Zelenskijeve produkcijske kuće Kvartal 95 registrirali su novu političku stranku pod nazivom Sluga naroda što je naziv preuzet iz serije. Isprva je Zelenski odbijao navode da će se kandidirati za predsjednika što je ipak nakon nekoliko mjeseci nagađanja potvrdio. Tijekom predsjedničke utrke 2019. nastupio je s karizmatičnom populističkom kampanjom koja je prenijela njegov lik iz Sluge naroda u realni svijet. Izbjegavao je mainstream medije i kampanju je vodio većinom na društvenim mrežama i pomoću video klipova u čemu je bio nenadmašni majstor. Predstavljao se kao antiestablišmentski i antikorupcijski kandidat koji želi vratiti vjeru naroda u političare i državu. Zelenski je tvrdio da će kao predsjednik razvijati gospodarstvo i privući ulaganja u Ukrajinu kroz „ponovno pokretanje pravosudnog sustava“ i vraćanje povjerenja u državu. Njegova dva središnja predizborna obećanja bila su suzbiti korupciju i okončati vojni sukob s Rusijom u Donbasu. Ukrajinci su ga oduševljeno prihvatili i dali mu povjerenje više od 70% glasova u drugom krugu izbora gdje je pomeo dotadašnjeg predsjednika Petra Porošenka.

Nakon preuzimanja dužnosti zastupnicima u Vrhovnoj Radi je oduzeo zakonski imunitet. Predsjednički vozni je park smanjio na dva automobila, bez sirena. Poručio je vladinim dužnosnicima da uklone predsjedničke portrete iz svojih ureda i zamijene ih slikama svoje djece, kako bi ih podsjetili na ulog njihovog rada. Također se ozbiljno prihvatio posla predsjednika, priznajući kako nema pretjerano puno znanja o politici.„ On je vrlo pažljiv slušatelj”, izjavio je John Herbst, bivši američki veleposlanik u Ukrajini. Kroz slušanje savjeta savjetnika, asistenata i drugih eksperata donosio je ispravne odluke.

U ranoj fazi mandata mnogi su se Ukrajinci pitali kakav će pristup Zelenski zauzeti prema Rusiji. Neki su čak bili zabrinuti da bi mogao biti previše susretljiv prema zahtjevima Vladimira Putina i provoditi „politiku namirenja“. Takva mišljenja su imala nekog temelja budući da je Zelenski bio povezan s Rusijom tijekom svoga života. Odrastao je govoreći ruski jezik, a kasnije je postao glumačka zvijezda u Rusiji zahvaljujući filmskim ulogama.  Pobijedio je na izborima dobrim dijelom zahvaljujući obećanju da će sklopiti sporazum s Rusijom kako bi se okončao rat na istoku Ukrajine. Međutim, s vremenom je shvatio kako Putin ne pregovara iskreno te da ustvari želi ostvariti dominacijom nad Ukrajinom, tj. nastoji staviti cijelu Ukrajinu pod rusku zonu utjecaja. To uvjerenje gurnulo je Zelenskog bliže Zapadu što je dodatno naljutilo Putina. Budući da je Putin želio pod svaku cijenu zadržati Ukrajinu izvan NATO-a, poželjno i Europske unije, ukrajinski lider nije imao načine da izbjegne konflikte s Rusijom.

Za razliku od njegovih sunarodnjaka, drugdje u Europi mnogi dužnosnici su ga u početku smatrali neozbiljnim. Iako je možda u počecima izgledao manje ozbiljno i ponekad nejasno, sve se promijenilo nakon početka ruske invazije u veljači ove godine. Zelenski je postao simbol otpora i hrabrosti što je percepcija koja ide ruku pod ruskom optimističnom i domoljubnom vizijom Ukrajine koju ju šarmantno prezentirao u vrijeme izborne kampanje.

Otkako je Rusija izvršila invaziju, Zelenski je ostao uglavnom gradu Kijevu. Nedavno je objavljeno kako su ruske specijalne snage (padobranci) u prvim satima invazije umalo zarobile Zelenskog i njegovu obitelj. Krenulo je bombardiranje, a predsjednik i njegova supruga Olena probudili su svoje dvoje djece kako bi bili spremni pobjeći. Eksplozije i pucnjava odjekivali su u blizini četvrti ukrajinske vlade. Zaštitarska služba je opskrbila Zelenskog i desetak najbližih suradnika s automatskim puškama i pancirkama. Rijetki od njih su znali ispravno koristiti oružje kao što je veteran ukrajinske vojne obavještajne službe Oleksij Arestovič. Ruski specijalci su dvaput pokušali osvojiti zgrade vlade dok su Zelenski i njegova obitelj bili unutra. Ipak, odbio je ponudu američkih i britanskih snaga da napusti Kijev i osnuje vladu u izbjeglištvu. Štoviše, sljedeće večeri otišao je u dvorište vlade i zajedno sa suradnicima snimio video otpora i ohrabrenja za Ukrajince u borbi protiv višestruko moćnijeg agresora. Borba Davida i Golijata mogla je krenuti.

Zelenski vodi rat svakodnevno ohrabrujući sunarodnjake putem video govora. Također, ukrajinski mediji objavljuju fotografije i video zapise na kojima posjećuje ranjene vojnike ili civile u bolnici i dodjeljuje im medalje. Tješi majke i očeve zbog gubitka njihove djece kao i rezidente koji su izgubili svoje domove i imovinu zbog ruskih projektila. Zelenski je odlučio ostati u svojoj zemlji i biti sa svojim narodom  iako ga ruske trupe i brojni špijuni pokušavaju ubiti. Zbog dometa ruskih topova i bombardera nigdje u Kijevu nema sigurnog mjesta ali to nije pokolebalo predsjednika da ostane uz svoj narod. Doduše, svaka druga odluka mirisala bi na kukavičluk.

Sasvim opravdano Boris Johnson je konstatirao da je Zelenski suvremeni Churchill jer svojim lucidnim, kreativnim i dojmljivim govorima i nastupima motivira vojnike na prvim crtama kao i civilekoji imaju veliku ulogu u ukrajinskim ratnim naporima. Može se usporediti i s velikim liderima Češke i Poljske, Vaclavom Havelom i Lech Walesom premda se niti jedan od njih nije morao nositi s ruskom invazijom. Zelenski ima privilegiju da svojim hrabrim nastupima prkosi ruskoj agresiji u ime čitavog ukrajinskog naroda.

Posebno su upečatljiva obraćanja međunarodnoj javnosti i parlamentima drugih država. Zelenski uvijek ističe kako su Ukrajinci spremni boriti se za sebe iako su suočeni sa superiorno naoružanim neprijateljem. Istovremeno, naglašava kako ovo nije rat samo za slobodu, neovisnost i teritorijalni integritet Ukrajine nego i za univerzalne demokratske vrijednosti i ljudska prava na kojima počiva slobodni svijet. Vjerskim rječnikom, borba Ukrajine s Rusijom može se opisati borbom svjetla protiv tame. Javna obraćanja međunarodnoj javnosti su jedinstvena zbog svoje iskrenosti te iskazivanja emocija, istodobno je u stanju dočaravati scene ratnih užasa bez traženja sažaljenja. Prilikom opisa ratnih horora nije se rasplakao Zelenski nego njegov prevoditelj. U obraćanju američkom Kongresu slikovito se osvrnuo na vlastitu smrtnost: „Jedna vrlo stvarna mjera slobode je umrijeti kada dođe vaše vrijeme, a ne kada to želi netko drugi, vaš susjed.“

Zelenski je priznao u intervjuu Time-u da je postao svjestan značenja svoje uloge. Točnije, postao je svjestan da nije važan on kao privatna osoba nego kao simbol otpora Ukrajine ali i globalni simbol otpora dobra prema zlu. Najkraće kazano, Volodimir Zelenski je junak našeg doba. I to za razliku od literarnog Ljermontovog junaka, junak u realnom svijetu i realnom vremenu.

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like