Medij: Sankcijama se ne može brzo srušiti rusko gospodarstvo

“Putinova agresija protiv Ukrajine će na kraju skupo koštati Rusiju, ekonomski i strateški. Za to ćemo se pobrinuti”, citira britanski medij The Economist riječi predsjednika SAD-a Joe Bidena od 24. veljače, kada je najavio da će SAD uvesti široke gospodarske sankcije protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Mjere zamrzavaju imovinu najvećih ruskih banaka na američkom tlu, ograničavaju uvoz visokotehnološke robe i oduzimaju bogatstvo njezine elite i njihove djece. Britanija i EU najavljuju slične korake, navodi dalje britanski medij.

Ali oni koji su zamišljali da će sankcije preko noći osakatiti rusko gospodarstvo vjerojatno će biti razočarani, makar samo zato što veliki dio svijeta još uvijek želi svoju naftu i plin, stoji dalje u tekstu. A Zapad je signalizirao da, usprkos svom užasu zbog bezobzirne Putinove agresije, neće vojno djelovati protiv te nuklearne sile. Umjesto toga, čini se da se Amerika i Europa nadaju da će sramota, ekonomski pritisak, rat i, možda, nezadovoljstvo kod kuće, na kraju uvjeriti Putina da se povuče – ili barem ne napreduje dalje na ukrajinskom vojnom poprištu.

Biden je osudio Rusiju i pohvalio koheziju Zapada u borbi između “demokracije i autokracije”. Međutim, Zapad se suočava s otrežnjujućim neuspjehom, budući da sankcije kao vanjskopolitičko sredstvo imaju samo ograničen učinak.

Jedan od razloga je i to što od njih trpe i oni koji izriču te sankcije, često nerazmjerno.

Biden je mjesecima prijetio Putinu “masovnim” sankcijama i sada kaže da se nikada nije pretvarao da će obuzdati Rusiju. Sada kaže da sankcije imaju za cilj dugoročno oslabiti Rusiju, svodeći je na razinu “manje sile”. Iznio je sljedeću prognozu: “Rusija će s vremenom osjetiti najsnažnije posljedice naših akcija, kada izgubi pristup financijama i tehnologijama potrebnim za strateške sektore njezine ekonomije… Prema našim procjenama, kao rezultat akcija Sjedinjenih Država, naših saveznika i partnera, Rusija će izgubiti više od polovice svog visokotehnološkog uvoza”.





Dakle, ovim procjenama uglednog britanskog medija dodali bismo i slijedeće: ovo je „igra na duge staze“ tj. do konačnog cilja dug je i neizvjestan put. Jer, sada je to već posve jasno, Rusija sigurno neće stajati skrštenih ruku i čekati da je Zapad uništi „bez ispaljenog metka“. Oni „meci“, koje Rusija sada demonstrira u Ukrajini – sigurno nisu niti približno maksimum mogućnosti njezinog protuodgovora. I zbog toga treba biti oprezan, a emocije što prije zamijeniti trezvenošću i “hladnom glavom”.

 

Komentari

komentar





You may also like