Na Bidenove “sočne epitete” Putinu reagirao Macron – distancirajući se od istih

Nedavno je, u Washingtonu, američki predsjednik Joe Bidn svog ruskog kolegu Vladimira Putina javno prozvao „ubojicom“. To je ponovio nakon gotovo godinu dana. Prvi se put to dogodilo nakon što su u veljači 2021.g., nakon duže vremena, ponovo eskalirali rusko-ukrajinski odnosi, a retorika od strane Moskve se počela kretati u smjeru uporabe vojne sile u smislu zaštite pobunjenih regija istočne Ukrajine od (to isto ne treba zaboraviti) sve češćih najava visokih dužnosnika iz Kijeva da će problem separatističkih proruskih regija riješiti vojnim putom.

Taj tadašnji Bidenov verbalni  „nestašluk“, izrečen u intervju za američku televiziju ABC, Putin je Bidenu oprostio, politički vješto ga smještajući u sferu emocija, ali i složenih unutarnjoameričkih odnosa (sveopće rusofobije u politici i društvu) u kojima je Biden primoran djelovati – dobro znajući da će njih dvojica još itekako morati razgovarati i da ne treba prekidati komunikaciju jer su u pitanju preozbiljne stvari ne samo za rusko-ukrajinske odnose, već i svijet u cjelini. Putinov oprost bio je i temelj za krajem prošle i u siječnju ove godine održan niz njihovih virtualnih sastanaka (prvih nakon onog u Ženevi, u lipnju prošle godine, koji je održan „oči u oči“) . Ali onda je, 24. veljače uslijedila ruska vojna intervencija u Ukrajini i „kotač Bidenovih uvreda“ ponovo vratila na startnu poziciju.

Štoviše, Biden se nije zaustavio na spomenutoj prošlotjednoj uvredi Putina, već je otišao i korak dalje. Tako je tijekom dvodnevnog posjeta Poljskoj, u petak i subotu (jučer), Biden Putina opet „počastio“ još slikovitijim epitetima, nazvavši ga „krvnikom“, „mesarom“ koji „ne smije ostati na vlasti u Rusiji“.

Takve su izjave, naravno, izazvale reakcije i u Rusiji i u svijetu, pa tako i od pomoćnika urednika utjecajnog američkog medija The Wall Street Journala. Međutim, nas ipak najviše zanimaju one od strane čelnika ključnih zemalja, poput – primjerice – Francuske, na koje ćemo se sada i osvrnuti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je za televiziju France 3 kako “ne bi upotrijebio te riječi” nakon što je američki predsjednik Joe Biden jučer, u Poljskoj, nazvao ruskog čelnika “koljačem” zbog rata u Ukrajini, piše njemački medij DW.

Emmanuel Macron upozorio je u nedjelju na verbalnu “eskalaciju” zbog ruske invazije na Ukrajinu, nakon što je američki predsjednik Joe Biden označio Vladimira Putina kao “mesara” koji “ne može ostati na vlasti”, navodi u nedjelju francuska agencija AFP.





Kremlj je bijesno reagirao na Bidenove komentare za koje je rekao da sužavaju prozor za bilateralne odnose.

Macron je kazao da će razgovarati s Putinom u sljedeća dva dana kako bi organizirao evakuaciju civila iz bombardiranog lučkog grada Mariupolja.

Francuski je čelnik izjavio da svoju zadaću vidi kao “prvo, postizanje primirja, a zatim potpuno povlačenje (ruskih) snaga diplomatskim putom”.





“Ako to želimo, ne možemo eskalirati (situaciju, op.GN.) ni riječima ni djelima.”

I ruski mediji, ogorčeni jučerašnjim Bidenovim izjavama o Putinu, sa zanimanjem prate svjetske reakcije na iste. Zato ukazuju i na današnje slijedeće Macronove riječi:

“Mi, Europljani, ne smijemo podleći nikakvoj eskalaciji. Mi, Europljani, ne smijemo zaboraviti svoju geografiju i svoju povijest. Ne vodimo rat protiv ruskog naroda.”

Prema Macronovim riječima, Europa više nije u kontekstu “hladnog rata” između SAD-a i Rusije.

Podsjećamo: Emmanuel Macron u Francuskoj se upravo nalazi i u ulozi predsjedničkog kandidata tj. u borbi za idući mandat. Predizborna kampanja ulazi u svoj vrhunac. Prvi krug izbora održava se 10. travnja.

 

Komentari

komentar

You may also like