Njemačka strijepi: Europi prijeti nova izbjeglička kriza!

Njemačka iskazuje zabrinutost zbog povećanja pritoka migranata iz Turske u Grčku, što de facto znači i u EU.

Bloomberg navodi kako Ankara prijeti potpunim otvaranjem „vrata“ za migrante koji nastoje ući na teritorij EU u slučaju da Bruxelles ne bude želio nastaviti pružati financijske kompenzacije Turskoj za njihovo udomljavanje na turskom teritoriju. Obnova novog izbjegličkog vala, kako navodi jedan od izvora Bloomberga iz kruga njemačkih službenika, ponovo može udariti na pozicije kancelarke Angele Merkel.

Ovdje bismo podsjetili kako je Bruxelles već ranije najavio da će obustaviti daljnju financijsku pomoć Turskoj radi njezinog „discipliniranja“ po onim pitanjima koji zadiru u samu EU, poput krize oko Cipra u svezi nalazišta plina i nafte, o čemu je Geopolitika News ne tako davno opširno pisala u sojim analizama, ali i zbog nedovoljnog prihvata izbjeglica koje bi se iz EU morale vratiti u Tursku (sukladno sporazumu EU-Turska o sprječavanju nekontroliranog ulaska migranata u EU u zamjenu za financijsku pomoć Ankari). Turska, međutim, pritiscima na EU posredstvom migrantske „toljage“ želi osigurati i svoje pojedine interese u Siriji, tvrdeći kako novi sukobi na sjeveru te zemlje mogu dovesti do pokreta novih milijuna izbjeglica na turski teritorij i da Bruxelles mora aktivnije sudjelovati na sprječavanju takvoga scenarija.

I njemački medij DW bavi se tom temom, pa tako navodi kako su grčki izbjeglički kampovi kritično prenapučeni. Njemačka poziva Tursku na repatrijaciju izbjeglica iz Grčke u okviru ranije postignutih sporazuma.

Državni tajnik njemačkog MVP Stefan Meier navodi slijedeće: „Nama je nužno osigurati žuran napredak po pitanju repatrijacije u Tursku, kako bismo sprječili ubrzano pogoršavanje stanja na (grčkim, op. a.) otocima.“Istovremeno šef njemačke diplomacije Heiko Maas za DW kaže da je ovoga tjedna razgovarao s turskim kolegom Mevlutom Cavushogluom, i da mu je tom prigodom kazao kako „EU ispunjava svoje obveze iz sporazuma s Turskom i da smatraju kako Turska mora činiti to isto“.

U prošlu subotu  telefonski su razgovarali kancelarka Angela Merkel i predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kada je on zaprijetio kako će otovoriti granice prema EU za sirijske izbjeglice.

Sve ovo samo potvrđuje već dobro znanu činjenicu: Europska unija uistinu je „najslabija karika“ u lancu globalnih igrača moći i utjecaja. Njezin utjecaj u svijetu kopni poput proljetnoga snijega, a ono malo što ga je preostalo temelji se isključivo na njenoj, još uvijek velikoj financijskoj snazi. Ona, međutim, u novonastalom globalnom preslagivanju snaga i središta moći, u kojoj se sve češće koristi i čista vojna sila, više nije dovoljna da bi pokoravala sve snažnije regionalne igrače, poput Turske ili Irana, i novcem kupovala njihova odanost. To se itekako vidi u praksi, ne samo u spomenutom sukobu s Ankarom koja si dozvoljava čak i prijetiti i ucjenjivati Bruxelles, već i po pitanju iranskog nuklearnog sporazuma gdje EU nije u mogućnosti u praksi operacionalizirati čak niti one mehanizme koje je sama usvojila i koji bi i njoj i Teheranu išli u prilog – poput INSTEX-a, kao novog modela za plaćanje, zaobilazeći američke sankcije. Da budemo skroz precizni, on je uspostavljen ali za sada vrijedi samo za one iranske prioizvode koje Teheranu ne predstavljaju nikakvu važnost, jer Teheran zanima isključivo osiguranje slobodnog izvoza svoje nafte na tlo EU, koja je peta po veličini uvoznica iranske nafte. EU želi glumiti snagu i želi da je takvom svi vide. Međutim, stvarnost je, na žalost, potpuno drukčija: Bruxelles se previše boji novih sukoba s „ratobornim“ i „nabrušenim“ –  sankcijama vječno sklonim Trumpom.

Drugim riječima, EU je na globalnom vanjskopolitičkom planu još samo „tigar od papira“. Kome to ona danas, u ova presudna vremena može pružiti sigurnosni „kišobran“ u zamjenu za odanost njezinim interesima? Taj bi kišobran curio na sve strane pod pljuskovima američkih, ruskih i kineskih interesa, sve dok se na kraju u potpunosti ne bi i raspao. Takav je saveznik malo komu nužan.

Komentari

komentar

loading...

You may also like