Njemački političar poziva na ukidanje sankcija Rusiji i pokretanje Sjevernog toka 2

Zoran Meter

To je kao da se usred oštre zime u kući smrzavate pokraj peći napunjene drvima, spremnoj za potpalu, a da u ruci držite šibicu koju ne želite upaliti

 

Energetski stručnjak iz redova ljevice Klaus Ernst poziva na pregovore s Rusijom o sigurnim opskrbama plinom i puštanju u rad plinovoda Sjeverni tok 2. U kontekstu naglog rasta cijena u Njemačkoj, nemoralno je zadržati sankcije protiv Rusije kao i inače, izjavio je u srijedu Ernst za medij Rheinische Post, a vijest prenosi i njemački medij Handelsblatt.

“Savezna vlada sada mora učiniti sve kako bi osigurala opskrbu energijom”, rekao je član Bundestaga, koji je ujedno i predsjednik odbora za energiju i klimu. “Da biste to učinili, morate razgovarati s Rusijom, usprkos ratu koji je nezakonit prema međunarodnom pravu. Ako je potrebno, također i o puštanju u rad Sjevernog toka 2 na ograničeno vremensko razdoblje ako se opskrba plinom ne može zajamčiti ni na koji drugi način”, kazao je Klaus Ernst.

Međutim, za ove stavove njemački političar nema potporu niti čelnika vlastite stranke Die Linke. Tako je njezin čelnik Dietmar Bartsch na Twitteru jasno dao do znanja: “Ljevica NE zahtijeva početak razgovora o Sjevernom toku 2″. Dvoje političara iz vrha te stranke, Janine Wissler i Martin Schirdewan, također su se usprotivili. “Kongres stranke Die Linke donio je jasne odluke. Zahtijevamo ograničenje cijena za uvoz plina, ciljane sankcije protiv oligarha, nepuštanje Sjevernog toka 2 u rad i ubrzanje energetske tranzicije”, tvitali su pojedinačno, prenosi medij Handelsblatt.

Ernst je u intervjuu za Njemačku novinsku agenciju uzvratio svojim kritičarima kazavši kako bi korištenje Sjevernog toka 2 trajalo samo oko dva ili tri mjeseca ako se ne bi mogao koristiti Sjeverni tok (on 11. srpnja ide u navodno desetodnevni remont od strane Rusije, a postoje strahovi da ga Moskva više neće htjeti pokrenuti, op.a.). To ne bi bilo u suprotnosti s odlukom stranačkog kongresa, jer bi Sjeverni tok 2 tada ponovno mogao biti zatvoren, kazao je kontroverzni njemački političar.

Dodao je kako je Njemačka ovisna o ruskom plinu i da nijedna druga zemlja ne može kratkoročno nadomjestiti tu količinu: “Potpuno smo u rukama Rusije. Energetske sankcije nisu naštetile Rusiji, nego Njemačkoj. Zaustavljanje goriva bi ugrozilo industriju.“

Kao energetski i klimatski političar, Ernst nije usamljen u svojim redovima. Bivša čelnica kluba te stranke Sahra Wagenknecht također je tvitala: “Ekonomski rat uništava nas, a ne Rusiju! Ukinite sankcije, nabavite plin Sjevernim tokom 2 ako treba!”, prenosi Handesblatt.

U intervjuu za Rheinische Post, Ernst navodi kako su proizvođači, ali i njemački građani, prisiljeni trpjeti potpuno pogrešnu politiku sankcija koju provodi vlada. Također je naglasio kako bi prekidi u opskrbi plinom mogli uzrokovati “nepopravljivu štetu njemačkoj industriji” i da zato vlada treba obnoviti dijalog s Rusijom.

Podsjećam kako je krajem lipnja vicekancelar SR Njemačke i ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck najavio je pokretanje druge faze hitnog akcijskog plana za osiguranje sigurnosti opskrbe plinom, koji bi trebao omogućiti punjenje skladišta plina do zime, usprkos smanjenju opskrbe iz Ruske Federacije.

Nedavno je američki Bloomberg objavio kako niti jedan od žurnih planova koje je službeni Berlin donio s ciljem sprječavanja krize zbog nedostatka ruskog plina neće uspjeti i da Njemačku očekuje hladna zima i veliki gospodarski i socijalni problemi.

Ovdje bih dodao slijedeće: iz te perspektive gledano, riječi Klausa Ernsta zvuče posve logično. Ali isto tako smatram kako u sadašnjim geopolitičkim okolnostima u kojima se našla Njemačka, kao i zbog sastava koalicijske vlade SPD-ovca Olafa Scholza u kojoj participiraju Zeleni i FPD koji se još od predizborne kampanje iz prošle godine (daleko prije ruske vojne intervencije u Ukrajini) oštro protive plinovodu Sjeverni tok 2 – Ernstovi prijedlozi nemaju baš nikakve šanse za uspjeh. Trebalo bi se nešto dramatično promijeniti unutar njemačke analitičke misli u strukturama vlasti, ili na globalnoj, ili barem europskoj političkoj pozornici da bi ovako nešto, što predlaže Ernst, bilo moguće.

Ironija je u tome da u Berlinu trebaju samo „stisnuti dugme“ i pokrenuti navedeni plinovod koji je već napunjen plinom – i da bi svi energetski problemi Njemačke ali i velikog dijela Europe bili riješeni. 

To je, nekako, kao da se usred oštre zime u kući smrzavate pokraj peći napunjene drvima, spremnoj za potpalu, a da u ruci držite šibicu koju ne želite upaliti.

Pa neka nam je onda svima skupa sa srećom, jer sigurno će nam trebati.

 

Komentari

komentar

You may also like