Novi teroristički napad u indijskom Kashmiru! Kuda sve to vodi?

U indijskoj saveznoj državi Jammu i Kashmir, u jutarnjim satima, u četvrtak, 7. ožujka, izvršen je novi teroristički napad u posljednja tri tjedna. Današnja meta terorista bila je autobusna stanica u gradu Jammu, na kojoj je eksplodirala bomba koju je bacila nepoznata osoba u vrijeme kada se na njoj nalazio veliki broj ljudi.

Kako priopćava medij Times of India (na linku možete pogledati video), u to je vrijeme poginula jedna, a ranjeno 28 osoba, od kojih su 3 u kritičnom stanju.

„Molim sve sačuvati mir“, izjavio je novinarima na mjestu događaja zapovjednik gradske policije, „mi nastavljamo potragu za zločincem.“

Podsjećam kako je Pakistan prije nekoliko dana u policijskoj operaciji uhitio dvojicu bliskih rođaka vođe terorističke organizacije „Jaish–e-Muhammad“, koja je preuzela odgovornost za teroristički napad 14. veljače, kada je poginulo više od 40 pripadnika indijskih snaga sigurnosti. To zlodjelo ubrzo je postalo povod za novi vojni obračun između Indije i Pakistana, za sada ipak ograničenog karaktera i svedenom na razmjenu topničkih napada jer su dvije zemlje itekako svjesne posljedica uvlačenja u novi otvoreni ratni sukob s obzirom na svoje velike vojne potencijale (i ljudske i tehničke) i činjenicu da obje posjeduju i nuklearno naoružanje. S druge strane, ovakvi napadi indijsku vladu primoravaju na akciju, poglavito u svjetlu nadolazećih parlamentarnih izbora u svibnju ove godine, u kojima bi premijer Narendra Modi zbog eventualnog oklijevanja s oštrim odgovorom na terorizam na indijskom teritoriju sasvim sigurno pretrpio političku štetu, a vjerojatno i izgubio izbore. S druge strane slično je i s Pakistanom: on je, u svrhu očuvanja unutarnje stabilnosti, primoran na protuodgovor na indijske vojne napade na dio Kashmira pod njegovim nadzorom.

U tom kontekstu, današnji novi teroristički napad očito ima za cilj daljnju radikalizaciju sigurnosnog stanja i odnosa između dviju nuklearnih država i posve je sigurno da je tele-dirigiran izvana. Jer bez obzira na topničku izmjenu vatre između dviju zemalja, stanje je do danas ipak bilo pod kakvim-takvim nadzorom Islamabada i New Delhija i u tom smislu dvjema vladama treba odati priznanje da nisu uletile „grlom u jagode“ u ponor totalnog rata koji se pred njima opasno otvorio. Pri tom je potrebno naglasiti i slijedeće, o čemu nitko ne govori: jedna Kina, kao velika saveznica Pakistana, nakon terorističkog napada 14.2. i početih sukoba između pakistanske i indijske vojske, teškom se mukom uspjela suzdržati i nije izrazila potporu Islamabadu, što se moglo očekivati, a što je jasan signal koliko je Peking svjesan pogubnosti djelovanja vanjskih silnica na indijsko-pakistanske odnose. Zato Peking nastoji da dvije zemlje smire međusobne tenzije i uzavrelu krv (a to na Istoku nije lako!). Jer nije teško zamisliti tko bi, u slučaju novog otvorenog rata s milijunima poginulih na obje strane, kao spasitelj stao na indijsku stranu, dajući joj tone i tone oružja i humanitarne pomoći i time je, zapravo, de facto primorao da odustane od svog strateškog cilja da postane samostalan igrač na međunarodnoj pozornici  i da se time definitivno svrsta uz svog moćnog spasitelja. Dakako, jasno je kako bi Kina u slučaju totalnog rata morala stati na stranu Pakistana, a rezultat svega toga je jasan: golemi ratni sukob triju isto takvih azijskih država, s dodatnim religioznim elementom i nabojem, nakon kojeg, bez obzira na njegov rezultat, sve one izlaze krajnje oslabljene i u gospodarskom i u vojnom smislu, sa zaboravljenim ambicijama da u dugoročno vrijeme postanu globalno (Kina i Indija) ili regionalno (Pakistan) utjecajni igrači.Pakistan je izvršio operaciju protiv terorističke organizacije koje je izvela napad na Indiju

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like