Objavljeno pismo američkog obavještajca i svjedoka Kongresa o „Trumpovim pritiscima na Ukrajinu“

Samo dan nakon što je Bijela kuća objavila stenogram telefonskog razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog, a u kojemu nema ništa inkriminirajućeg, objavljeno je i pismo informatora Odbora za obavještajne poslove američkog Kongresa iz krugova američke obavještajne službe. Tako američki obavještajac-informator u svom pismu navodi kako je predsjednik SAD-a Donald Trump zlouporabio svoje predsjedničke ovlasti, a sve  kako bi prinudio stranu zemlju da utječe na američke izbore 2020. godine.

„To miješanje uključuje, između ostalog, vršenje pritiska na stranu državu radi istrage protiv jednog od glavnih političkih protivnika predsjednika (Trumpa)… Osobni odvjetnik predsjednika (Trumpa), Rudolph Giuliani, je središnja figura u tim potezima. Prema poznatome, glavni tužitelj Barr također je u to uključen“, navodi se u tekstu američkog obavještajca. On dalje navodi kako se u kolovozu Giuliani u Madridu sastao sa savjetnikom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Andryom Ermakom. Američki obavještajci okarakterizirali su taj, javno ne objavljeni susret, kao „direktni nastavak“ telefonskog razgovora Trump-Zelenski od 25. srpnja (vidi link ispod teksta).

Giuliani se, navodno, privatno obraćao različitim savjetnicima ukrajinskoga čelnika, uključno i predsjedniku njegovog ureda Andriju Bogdanu i šefu ukrajinske službe sigurnosti Ivanu Bakanovu, navodi autor pisma, koji, međutim, ne zna je li do tih susreta i došlo ali da je uvjeren kako su „Ermak i Bakanov namjeravali putovati u Washington sredinom kolovoza“.

Američki obavještajac – informator Kongresa, napisao je kako su djelatnici Bijele kuće zabrinuti razgovorom Trump-Zelenski i već razmišljaju, kakve mjere trebaju poduzeti „jer su postali svjedoci zlouporabe ovlasti predsjednika za osobne koristi“.

Međutim, kako to u obračunima najvećih političkih stranaka često biva, čitava se ova američka priča iz  tzv. afere Ukrajina olako želi skrenuti sa same biti problema u klasično političko polje igre (gdje se onda mjesecima „žvaču“ razno-razne optužbe o zlouporabama ovih ili onih ovlasti, od strane ove ili one osobe) – umjesto jednostavnog utvrđivanja činjenica – je li ili nije bilo koruptivnih radnji s ukrajinskom energetskom tvrtkom Burisma Holding (u međuvremenu u Ukrajini optuženoj za prijevare i malverzacije), od strane Bidenovog sina Huntera? I to u vrijeme dok je njegov otac Joe Biden obnašao dužnost američkog potpredsjednika i glavnog kuratora američko-ukrajinskih odnosa 2014.-2016. godine. Podsjetimo, nakon silaska s te funkcije i poraza Hillary Clinton  na predsjedničkim izborima 2016.g. Joe Biden se javno hvalio da je smijenio, kako je naveo. „tog kurvinog sina“ – ukrajinskog državnog tužitelja koji je pripremao početak istrage o poslovanju spomenute ukrajinske tvrtke u vrijeme dok je u njezinom upravnom odboru sjedio Hunter Biden, koji je (preciznije, Hunterova tvrtka u SAD-u) od nje dobio pozamašne svote novca.

Dakle, iz kuta gledišta američke Demokratske stranke, uopće nije bitno je li netko „susjedu neovlašteno ubio kravu“, već, je li to izvršio na zakonom propisani način tj. je li se krava pritom patila ili nije.





 

Bijela kuća objavila sadržaj razgovora Trump–Zelensky; ili kako je Biden „smijenio kurvinog sina“ (ukrajinskog tužitelja)





 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like