Počele NATO-ove vježbe u Crnom moru; Rusija aktivirala svoje brodove, zrakoplove i obalne raketne sustave

Kako je i najavljeno na prošlotjednom summitu NATO saveza u Washingtonu, ta vojno-politička organizacija nastavit će jačati svoju vojnu nazočnost u akvatoriju Crnog mora. Uoči spomenutog summita američka veleposlanica u NATO-u Kay Bailey Hutchison je, između ostalog, izjavila, kako se NATO savez priprema za slanje vojnih brodova u Crno more radi osiguranja prolaza ukrajinskih brodova kroz Kerčska vrata. NATO  radi nad paketom mjera koje će biti predstavljene na sastanku u Washingtonu. Te mjere, kazala je dalje Hutchison, podrazumijevaju jačanje nadzora, između ostalog i zračnog, u vrijeme kada će veći broj brodova članica NATO saveza ulaziti u Crno more kako bi osiguralo sigurnost prolaska ukrajinskih brodova kroz Kerčska vrata u Azovsko more.

Bilo kako bilo, čini se kako je NATO savez upravo počeo s realizacijom svojih planova, iako je, ukoliko je suditi po najavljenoj zoni izvođenja danas započetih vojnih vježbi, teško vjerovati kako će njihov cilj biti „proboj“ kroz Kerčska vrata, ispod novog ruskog mosta koji povezuje poluotok Krim s ruskom obalom. Naime, u ponedjeljak, 8. travnja, u jugo-zapadnom dijelu akvatorija Crnog mora počele su zajedničke vojne vježbe NATO saveza pod nazivom „Sea Shield 2019“. U njima sudjeluju vojni brodovi i zrakoplovstvo SAD-a, Bugarske, Grčke, Kanade, Nizozemske, Rumunjske i Turske, u suradnji s vojskama Ukrajine i Gruzije. Ali njihov cilj, ipak, usprkos uzavreloj političkoj retorici i propagandi, sigurno nije opasno provociranje Rusije i potencijalni ulazak u vojni sukob s tom nuklearnom državom zbog jedne Ukrajine ili Gruzije, koje, k tome, niti nisu članice NATO saveza.

Kao što je nedavno, nakon spomenute izjave američke veleposlanice Kay Bailey Hutchison najavilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova, kazavši, kako će Rusija, prema potrebi, poduzeti sve nužne mjere vojno-tehničkog karaktera ukoliko se najavljene aktivnosti NATO snaga u Crnom moru počmu ostvarivati, čini se kako Moskva ništa ne želi prepustiti slučaju. Naime, ruska Crnomorska flota organizirala je vojno dežurstvo u zonama u kojima je NATO savez najavio provedbu svojih vojnih vježbi, objavljeno je danas u Nacionalnom zapovjednom središtu ruske vojske. Navedeno je kako će crnomorska flota nadzirati poteze brodova NATO saveza zbog „operativnog reagiranja i mogućih neočekivanih situacija“. „U naznačenim zonama akvatorija Crnog mora organizirano je dežurstvo izvidničkih brodova, kao i brodova udarnih grupa, obalnih raketnih sustava „Bastion“ i „Bal“ i pomorskih zrakoplova“, navedeno je u službenoj izjavi ruskog zapovjednog središta.

Podsjećam da je ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko ranije izjavio kako će se ukrajinski vojni brodovi opet pokušati probiti kroz Kerčska vrata: „Ja vam neću reći kada, jer će tamo ići samo dobrovoljci. Ne isključujem da će tamo biti i novinari. Ne isključujem da će tamo biti i promatrači OESS-a. Ali mi ćemo svakako krenuti. Mi ćemo štititi slobodu plovidbe.“  Dodao je i kako se nada potpori NATO-ovih brodova.

Međutim, ovu izjavu ukrajinskog predsjednika ipak treba puno više sagledavati u kontekstu PR-a, vezano uz tamošnje predsjedničke izbore, čiji se drugi krug održava 21. travnja i u kojima Poroshenko „lovi“ gotovo dvostruku prednost pobjednika prvog izbornog kruga Vladimira Zelenskog – novopečenog, gotovo pa anonimnog političara – bivšeg glumca i komičara iz show-biznisa. Uvjerljiva pobjeda Zelenskog u prvom izbornom krugu najbolje svjedoči o unutarnjoj slici današnjeg ukrajinskog društva – raslojenog i umornog od davanja lažnih nada o prosperitetu zemlje i korupcije golemih razmjera, budući da je Zelenski daleko iza sebe ostavio i aktualnog predsjednika ali i jake političke osobnosti te zemlje, poput bivše premjerke Julie Timoshenko.

A upravo je nakon starta ukrajinske krize 2014.g. službeno počelo intenzivnije uplovljavanje vojnih brodova SAD-a i drugih članica NATO saveza u Crno more. Sada se njihovi vojni brodovi nalaze u gruzijskoj luci Poti i ukrajinskoj Odessi. Sukladno važećoj konvenciji Montreux iz 1936.g., vojni brodovi zemalja koje nemaju izlaz na Crno more u njegovom se akvatoriju ne smiju zadržavati više od 21 dan.
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like