Počeo indijsko-pakistanski vojni sukob uz liniju razgraničenja na Kašmiru

Jučer je počela razmjena vatre duž linije razdvajanja između indijskog i pakistanskog dijela Kašmira, što je posljedica jačanja napetosti u odnosima dviju zemalja nakon nedavne odluke New Delhija o ukidanju autonomije svojoj regiji s posebnim statusom Jammu i Kashmir i time je stavi u red svih svojih saveznih država, a što je izazvalo val velikog nezadovoljstva tamošnjeg većinskog muslimanskog stanovništva. Pa iako je Islamabad na postupak New Delhija reagirao politički oštrom retorikom, poput „etničkog čišćenja“ i „genocida nad muslimanima“ (Imran Khan, pakistanski premijer), također je  izjavio kako neće poduzimati nikakve mjere vojnog karaktera, već isključivo onog gospodarskog i političkog (protjeran je indijski i povučen pakistanski veleposlanik iz Indije), stanje na liniji razgraničenja između pakistanskog i indijskog dijela Kašmira od jučer je eskaliralo i prešlo u fazu povremene razmjene vatre, uključno i one topničke. To podsjeća na vrijeme iz veljače ove godine, kada su nakon izvršenog terorističkog napada na indijskoj strani Kašmira poginula 44 pripadnika njezinih snaga sigurnosti, nakon čega su indijski vojni zrakoplovi napali kampove islamističkih terorista na sjevero-zapadu Pakistana. To je izazvalo mini-rat, u kojemu su srušena dva indijska i jedan pakistanski zrakoplov, a međusobna granatiranja manjeg ili većeg intenziteta s obje strane linije razgraničenja nastavila su se još tjednima.

Karta: wikipedia.org

Jučer započeti novi sukob na liniji razgraničenja nastavljen je i danas, a pakistanski vojni izvori izvjestili su kako je od posljedica indijskog granatiranja poginulo šest pakistanskih vojnika i civila, a da je u odgovoru pakistanskih snaga poginulo 5 indijskih vojnika.

S druge strane indijsko Ministarstvo obrane optužilo je Pakistan za „ničim izazvan topnički napad i pucnjavu“, nakon čega su indijski vojnici „odgovorili“.

Kašmirski teritorij je predmet spora između Indije i Pakistana još od 1947.g,, kada je London, primoran dati Indiji nezavisnost, podijelio Kašmir između te dvije države po religioznom ključu. Tako do današnjega danas dvije zemlje upravljaju svaka svojim dijelom Kašmira, pri čemu službenoga priznanja granice nema. Inače, na dio Kašmira pretendira i Kina. Zbog većinskog muslimanskog stanovništva, koje je separatistički nastrojeno, Indija u svom dijelu Kašmira drži jake vojne i sigurnosne snage, pri čemu Pakistan postojano optužuje za potporu kašmirskom separatizmu.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like