Zoran Meter: Počinju intrige: Trump reterira i traži suradnju s demokratima

Neočekivana izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa o tome, da je on spreman na suradnju s demokratima i da treba prestati s podjelama, kao i da žali zbog svojih brojnih  „tvrdih“  izjava koje su rezultat njegovog temperamenta, izaziva veliku pozornost jer ukazuje na potpuno odstupanje od njegovih prijašnjih stavova i ukupne retorike prema demokratima i neistomišljenicima. Ranije bi bilo kakvu konstruktivnu suradnju s glavnim političkim suparnicima šef Bijele kuće smatrao pravom herezom, ali sada, kao što vidimo, raspored snaga se promijenio, a američki liberalni mediji gotovo da svojim „teškaškim“ izjavama samo što ne traže impeachment američkog čelknika.

Što se, zapravo, događa na američkoj političkoj sceni svega dva dana nakon održanih međuizbora za Kongres, u kojem su demokrati nakon dugo godina vratili pod svoj nadzor Predstavnički dom, a republikanci uspjeli zadržati većinu u Senatu?

Iza pobjede demokrata, osim liberalno nastrojenih Amerikanaca, stajale su i sve manjine, od onih rasnih tj. glasača crnačkog i hispanskog podrijetla, do onih ideološko-seksualnih i LGBT zajednice, a gotovo svi su oni u kandidatima Demokratske stranke imali i svoje predstavnike. Tako su, primjerice, po prvi put u američkoj povijesti u Kongres izabrane i dvije žene iz redova indijanskog naroda, a po prvi put u povijesti izabran je i guverner homoseksualac, koji to ne skriva, iz države Colorado, dok se za guvernera Vermonta po prvi put u američkoj povijesti kandidirala jedna trans-seksualna osoba , 67-ogodišnja Christine Hallquist, koja je, iako je izgubila od republikanca Phila Scota, izjavila kako je Vermont obrazac nade, koji je pokazao „što je stvarna demokracija“ i da će oni i dalje  „nastaviti borbu“.

Demokrati su još uvijek ljuti i osvetoljubljivi zbog velikog i potpuno neočekivanog poraza njihove kandidatkinje Hillary Clinton na predsjedničkim izborima 2016.g. i stoga euforično najavljuju „pakao“ za Donalda Trumpa, nastavak dosadašnjih, a moguće i pokretanje novih istraga protiv američkog čelnika, ali i njegove porezne, zdravstvene i drugih politika.

S druge strane republikanci su uspjeli ne samo zadržati većinu u gornjem domu Kongresa – Senatu, nego i povećati broj svojih senatora u odnosu na prijašnji saziv, pa će tako predsjednik Trump sada još lakše moći kandidirati svoje sudce, imenovati nove ministre i, općenito, sebi dozvoliti daljnju samouvjerenost u provedbi zacrtanih politika. A republikanci su već stali u njegovu zaštitu, odbacujući mogućnost Trumpovog impeachmenta i govoreći o sigurnoj propasti takvih nastojanja od strane demokrata (kongresmen iz Južne Karoline Lindsey Graham).

O glasinama oko impeachmenta oglasio se i sam Donald Trump, kazavši slijedeće: „Ako demokrati u Predstavničkom domu žele tratiti novce poreznih obveznika za istrage nad nama, tada ćemo mi biti primorani početi istrage na senatskoj razini protiv demokrata za sva curenja tajnih informacija. Tu igru mogu igrati dvoje!“

Iz svega je ovog vidljiva nova američka politička realnost, koja ukazuje kako sve ovo više nije nikakav show, kako je ranije često izgledala američka unutarnja politika, već da je američko društvo podjeljenije nego ikada ranije; Kongres je politički potpuno razdjeljen i bilo kakva važnija reforma od strane američke administracije nesumnjivo će biti suočena s velikim “NE“ od strane njegovih oponenata. U približno takvim uvjetima djelovala je i administracija Trumpovog prethodnika Baracka Obame, koji je, ne vidjevši izlaza, počeo provoditi reforme zaobilazeći Kongres – pomoću svojih uredbi.

Nije isključeno da će možda upravo takav put izabrati i predsjednik Trump, pripremajući se za slijedeće predsjedničke izbore koji se održavaju za dvije godine.  Poglavito ukoliko njegovu najnoviju „ruku pomirnicu“ demokrati odbace, shvaćajući je isključivo kao znak slabosti, što pretpostavljam da će, na žalost, oni i učiniti. Snažna je moć sujete i osvete, samo što prečesto završava kobno i po one koji se njima rukovode i koriste. A naročito u kreiranju politike vodeće svjetske supersile, gdje su racionalnost i analitičko promišljanje riješavanja problema, a ne emocionalne i ishitrene odluke, ključ stvarnog i dugotrajnog uspjeha i na domaćem i na globalnom terenu.

 

Izbori u SAD-u: Povratak demokrata i nove podjele društva

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like