Podijela svijeta po Iranu: Kina i Rusija podupiru Iran neovisno o optužbama i sankcijama SAD-a!

Na marginama danas održanog summita Šangajske organizacije (ŠO) u kirgistanskom glavnom gradu Biškeku (vidi link ispod teksta), održan je i sastanak kineskog predsjednika Xi Jinpinga i njegovog iranskog kolege Hassana Rouhanija. Kineski čelnik je kazao kako je Peking spreman „osigurati čvrst razvoj odnosa“ s Teheranom, naglasivši, kako će Kina nastaviti održavati čvrste veze s Islamskom Republikom neovisno o protuiranskim sankcijama Sjedinjenih Država.

Osim kineskog čelnika, s iranskim predsjednikom odvojeno je razgovarao i ruski predsjednik Vladimir Putin. On je kazao odnosi Rusije i Irana imaju višestrani i multiplanski karakter – „po pitanju ekonomije, pitanja stabilnosti u regiji, zajedničke borbe protiv terorizma, između ostalog i u Siriji“. Po pitanju Sirje pohvalio je suradnju Rusije, Turske i Irana.

Ova je vijest interesantna u kontekstu jučerašnjeg incidenta u Omanskom zaljevu tj. napada na dva tankera u vlasništvu japanskog i norveškog brodara, za koji su, kao odgovornu zemlju sinoć Sjedinjene Države i službeno optužile Iran, oko čega su se složili svi zapadni i arapski stručnjaci. Njoj treba pridodati i pristiglu informaciju iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova koje je izrazilo zahvalnost iranskoj vladi za ukazanu pomoć i spašavanje ruskih mornara s oštećenog norveškog tankera. Rusko MVP se pri tom protivi optužbama protiv Irana bez prethodne provedbe nepristrane međunarodne istrage. „Svjedočimo umjetnom pogoršanju stanja, čemu u mnogome pridonosi iranofobska linija SAD-a. Pozivamo sve strane na suzdržanost“, priopćilo je rusko MVP.

Iz svega je ovoga vidljivo kako se sve više produbljuje jaz, odnosno polarizira svijet na liniji SAD-Istok, pri čemu na stranu Washingtona odmah staju arapske zaljevske monarhije i Izrael, dok je Iran na današnjem summitu ŠO dobio ono što je i tražio – široku potporu za svoju vanjsku politiku od strane te organizacije i njezinih ključnih članica – Kine i Rusije ponaosob. Sada se složila zanimljiva i vrlo opasna situacija, zapravo, „neraspletiva petlja“ – prema kojoj SAD i službeno optužuje Iran za neposredne terorističke aktivnosti i potporu regionalnom terorizmu, dok ga, sa druge strane, Rusija i Kina službeno hvale kao svog nezamjenjvog regionalnog partnera u borbi protiv tog istog terorizma (te pokude i pohvale sada dolaze od najviših državnih vrhova triju globalnih velesila, što znači više niti ne postoje šanse da se stavovi tih zemalja oko iranskog pitanja približe eventualnim pregovorima na nižim diplomatskim razinama!). Drugim riječima, svijet postaje potpuno kaotičan i sve se više iscrtava duboka podjela na njegovu istočnu i zapadnu sferu, pri čemu su još potpuno nedefinirani odnosi na Bliskom istoku (koji će još desetljećima ostati u kaosu), ali, što je za nas puno zanimljivije, i u samoj Europi.

Summit ŠO: raspad međunarodnog poretka, borba protiv terorizma i potpora Iranu, kao glavni zaključci

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like