Zbog čega je poljski predsjednik sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost?

Zoran Meter

Poljski predsjednik Andrzej Duda sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 24. veljače, priopćeno je danas iz Varšave.

“Sastanak će se održati u 12:00 u predsjedničkoj palači”, – navodi se u priopćenju ureda za nacionalnu sigurnost Poljske.

Dalje se kaže kako će se na sjednici VNS-a raspravljati o stanju oko Ukrajine u kontekstu konzultacija između predsjednika Poljske i Sjedinjenih Država, kao i izvanrednog samita Bukureštanske devetorice (Bugarska, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Češka i Estonija).

Na sastancima poljskog Vijeća sigurnosti sudjeluju predsjednici gornjeg i donjeg doma parlamenta (Sejm), premijer, čelnici ministarstava vanjskih poslova, unutarnjih poslova, obrane, ministar koordinacije specijalnih službi, čelnici parlamentarnih stranaka, predstavnik ureda predsjednika i šef Ureda za nacionalnu sigurnost.





Sastanak se podudara s godišnjicom ruske invazije na Ukrajinu, a sasvim sigurno je vezan i uz prekjučerašnji posjet Varšavi američkog predsjednika Joe Bidena.

Zato ne vjerujem da će se na sutrašnjoj sjednici u Varšavi raspravljati o donošenju bilo kakvih “sudbonosnih odluka”. Čitav će događaj vjerojatno biti puno više klasični PR, namijenjen domaćoj i inozemnoj javnosti, nego onaj koji će odrediti buduće poljske poteze strateškog karaktera. Jer ipak se dobro zna tko na Zapadu donosi takve odluke i tko ih mora provoditi.

Poljska, jednostavno, bez obzira na svoju krajnje oštru retoriku prema Rusiji i svesrdnu političku, diplomatsku i vojnu potporu Ukrajini (ovo zadnje potpuno u skladu sa smjernicama Washingtona odnosno NATO saveza) – neće riskirati pokretanje samostalnih rizičnih poteza po pitanju Ukrajine koji bi je mogli dovesti u neposredni vojni sukob s Rusijom i gdje Varšava onda ne bi mogla računati na pomoć i uključivanje NATO-a sukladno s njegovim čuvenim člankom 5 o vojnom napadu na jednu članicu …





Osim što je po prirodi oprezna i sklona oportunizmu, Varšava jako dobro pamti i Erdoganovu “zaigranost” s obaranjem ruskog bombardera Su-25 u blizini turske granice sa Sirijom krajem studenog 2015. godine – kada je turski vođa iz sjedišta NATO saveza dobio jasnu poruku kako Sjevernoatlantski savez neće pokretati Treći svjetski rat s Rusijom zbog njegovih samostalnih i rizičnih poteza. Podsjećam da se turski vođa odmah nakon opasnog “incidenta” obratio za pomoć NATO savezu u slučaju ruskog vojnog protu-odgovora. Takvo vođenje samostalne politike, a potom skrivanje ispod zajedničkog obrambenog kišobrana, NATO ipak ne dozvoljava i u tome je u potpunosti u pravu. U protivnom bi već odavno bilo svega.

Iz toga iskustva pametnom nije teško izvući adekvatan zaključak, pa će ga sasvim sigurno izvući i Poljska. Uostalom, svoju suzdržanost Varšava je već dokazala ne tako davno, kada je na njen teritorij pala, kako se kasnije ispostavilo, ipak ukrajinska raketa za protuzračnu obranu iz sovjetskog sustava S-300. I to usprkos početnom uvjeravanju predsjednika Dude, nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, da je raketu ispalila ruska vojska zbog čega je Varšava već istu večer, bez provedene barem preliminarne istrage, zatražila žurni sastanak NATO saveza u skladu sa spomenutim člankom 5, a čitav se svijet našao u iščekivanju Trećeg svjetskog rata što su podgrijavali i svi ključni mediji izvješćima o ruskom napadu na Poljsku kao članicu NATO saveza.

Varšava je, nakon Bidenovog priopćenja sa summita G20 na Baliju, idućeg jutra, kako je vjerojatno riječ o zalutaloj ukrajinskoj a ne ruskoj raketi, vrlo brzo promijenila mišljenje i zauzela racionalni stav.

Biden je čitavom Zapadu tada ponovo stavio do znanja tko je “gazda” i tko upravlja procesima, i da “iskakanja” iz dogovorenih koncepcija kojima Washington rukovodi i koje osmišljava – nema i ne može biti.

 

Komentari

komentar

You may also like