Pompeo i Pence: Rusija kriva i za WikiLeaks

Da se, jučer, u Londonu uhićenom Julianu Assangeu ne piše ništa dobro i da će ga dostići „duga ruka američke pravde“, svjedoči i današnja vijest, prema kojoj je američki potpredsjednik Mike Pence izjavio kako se slaže s mišljenjem državnog tajnika Mike Pompea o tome, da je takva „nedržavna neprijateljska špijunska služba“, kao što je WikiLeaks, mogla raditi u interesu Rusije. Pence je to kazao u petak, 12. travnja, američkom CNN-u. Naime, Mike Pompeo je 17. travnja 2017.g., još kao direktor CIA-e, izjavio upravo ovo što je danas i naveo potpredsjednik Pence. Pence je, k tome, dodao, kako će američko Ministarstvo pravosuđa „upravo zato dobiti ekstradiciju (izručenje) Assangea“, ukazavši pri tom na važnost dosega paravosuđa do osnivača Wiki Leaksa. Assange je, naglasio je Pence, bio uvučen u jednu od u povijesti SAD-a najvećih kampanja o kompromitaciji tajnih informacija, čime je time pod ugrozu stavio američke vojnike, zbog čega mora izići pred sud.

Komentirajući navod CNN-ovog novinara kako je Donald Trump  tijekom svoje predizborne kampanje 2016. godine pozitivno govorio o WikkiLeaksu kada je ta organizacija objavila internu prepisku Nacionalnog vijeća Demokratske stranke, Pence je kazao kako „predsjednik SAD-a, kao i mediji, uvijek pozdravlja informaciju, ali to ni u kom slučaju nije bilo odobravanje“.

Dakle, u svezi čitave ove „tragikomedije“, rekli bismo, potpuno obrnuti kriteriji i vrijednosni sustav. Za američkog potpredsjednika je važnija forma od sadržaja. Njemu nisu bitni objavljeni podaci o mučenjima i ostalim prljavim stvarima vezanim uz američke ratove, prije svega u Iraku, ili unutarnje i vanjskopolitičke aktivnosti SAD-a i razračunavanja koja nadilaze zakonske okvire, već mu je jedino važno da su ti podaci prikupljeni na ilegalan način. Međutim, intencija njihovog objavljivanja sigurno nije bila samopropaganda Assangea i njegove platforme, jer bi to mogao postići na druge – klasične medijske načine, već sasvim sigurno ukazivanje na nedopustivost opisanih ponašanja i zlodjela i potrebu za kažnjavanje onih koji su u takvim radnjama sudjelovali ili ih naređivali ili „samo“ odobravali.

Drugim riječima, ako se već želi „igrati“ pravde i poštivanja zakona, onda bi Pence bio puno uvjerljiviji kada bi kazao kako će se Assangea izvesti pred sud zbog ilegalne objave tajnih podataka (što je, svakako, kažnjivo i u svim državama svijeta, i tako mora biti), ali da će se, paralelno s tim, pokrenuti i istražne radnje protiv svih onih koji su u protuzakonitim i nečasnim radnjama vidljivim iz tako objavljenih informacija stvarno i sudjelovali.

Ali morala u visokoj politici već odavno nema (ne samo američkoj), a očito niti odgovornosti. Zato su ovakve riječi, kakve je danas javno izrekao američki potpredsjednik, posve „normalne“ i sigurno neće naići na otpor službenih institucija unutar SAD-a, već, eventualno, samo onih nevladinih ili marginalnih organizacija koje se altruistički bave zaštitom ljudskih prava u ime stvarne pravde i morala, a ne dnevne politike, k tome još i na svoj račun – bez subvencioniranja iz državnog proračuna.

A ukoliko svemu ovome dodamo i nezaobilazni element „ruske krivnje“ – čitava stvar dodatno dobiva na težini, a Assangeu sigurno dodatno otežava položaj. Jer, kada je u bilo koju priču, koja se odnosi na interese Washingtona uplatena Rusija (bilo stvarno bilo imaginarno, bilo za potrebe američke dnevne – unutarnje, ili dugoročne – vanjske politike), jasno je kako šale nema i da će Julian Assange morati „platiti za svoje grijehe“.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like