Poslije Turske „odmetnula“ se i Indija: New Delhi uplatio Moskvi avans za sustave S-400

Jučer je ruski potpredsjednik vlade Yuri Borisov izjavio kako je Indija Rusiji uplatila dogovoreni avans za kupnju raketnih sustava PZO S-400 i da će te sustave Moskva New Delhiju isporučiti u slijedećih godinu i pol dana. Podsjećamo kako su se prve informacije o dogovoru oko avansa i faktičkom početku realizacije ugovora o kupnji S-400 za iznos od 5,2 milijarde dolara pojavile na nedavno održanom zrakoplovnom sajmu MAKS-2019 pokraj Moskve, na kojemu je boravila i visoka indijska delegacija ali na kojem su glavne zvijezde ipak bile ruski i turski predsjednici Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan.

Međutim, zato je status zvijezde jučer zaslužio indijski premijer Narendra Modi, koji je bio glavni gost, a Indija glavna zemlja-partner na tradicionalnom ruskom Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku. Tamo je indijski premijer bio u društvu ruskog predsjednika. A upravo je ruski čelnik Putin na tom forumu kazao kako su dvije zemlje usuglasile znatan paket dokumenata bilateralne prirode i da su postignuti sporazumi u gospodarsko-investicijskoj i vojnoj sferi, industriji, obrazovanju i kulturi. Putin je izjavio kako će uslijediti usvajanje kompleksne zajedničke izjave o „povjerenju i partnerstvu, daljnjem proširenju međusobnih veza, uključno i vanjskopolitičku koordinaciju“, pri čemu je dodao kako su stavovi dviju zemalja vrlo bliski ili se slažu po mnogim ključnim međunarodnim pitanjima. Putin je Modija pozvao i u Moskvu na proslavu obljetnice Dana pobjede u svibnju 2020.g.

Podsjećamo: indijskoj namjeri kupnje ruskih raketnih sustava S-400 oštro su se protivile Sjedinjene Države, a Washington je New Delhiju zaprijetio čak i uvođenjem sankcija – vrlo slično kao i u slučaju turske namjere za kupnju istih. Ankara je te pritiske ignorirala a posao s Rusima operacionalizirala, a čitavi mučni američko-turski spor po tom pitanju s pozornošću je pratio i New Delhi. I kako smo više puta na ovom portalu naglašavali, ukoliko se Ankara uspije othrvati pritiscima Washingtona, vrlo vjerojatno će i Indija učiniti isto, jer ona, uostalom, za razliku od Turske  nije niti članica NATO saveza pa bi njezin odustanak od sklopljenog posla s Rusijom izgledao još više demoralizirajuće po strateške planove te zemlje. Jer ako se nije uplašila jedna Turska, kao ključna američka vojna saveznica u NATO-u, k tome neusporedivo manja i vojno znatno slabija od  Indije, odustanak vlade u New Delhiju od kupnje S-400 bio bi ravan kukavičluku kojeg si ona ne može dozvoliti zbog svojih regionalnih ali i globalnih ambicija. Problem SAD-a je tim veći, što osim po imidž, odabir ruskih raketnih sustava i vojnih zrakoplova za koje se odlučuje sve veći broj zemalja, inače više-manje tradicionalnih kupaca američkog naoružanja, udara i na financijske interese američke vojne industrije. I to usprkos američkom zakonu o sankcijama protiv ruske državne tvrtke za izvoz naoružanja „Rosoboroneksport“ i svih onih koje s njom budu poslovno surađivale. A surađuju mnogi: od Turske, Egipta, Iraka, Saudijske Arabije, UAE i Irana, preko Indije i Kine, do Indonezije i Malezije.

U tom smislu, Indija igra vrlo pametno i, ustvari, javno demonstrira pravo na svoj vanjskopolitički suverenitet i samostalno donošenje strateških odluka. O tome najbolje svjedoči i podatak da se New Delhi, valjda kao kompenzaciju za nabavu S-400, odlučio i za kupnju američkih zrakoplova F-16. Jer do potpune samostalnosti, prije svega one gospodarske i financijske, koja bi značila da te nikakve vanjske sankcije ne mogu slomiti do te mjere da „padneš na koljena“ dug je i trnovit put. Ali tendencija Indije je jasna: dobri odnosi i suradnja sa svim ključnim globalnim igračima jedini su zalog stabilnosti, dok oslanjanjem isključivo na jednu stranu više nemaš previše izbora, osim slušati i u djelo provoditi to što ti ona kaže. Cijena stvarne a ne formalne državne samostalnosti možda i je skupa, ali se na kraju obilato isplati.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like