" /> Propao summit u Vijetnamu: koje neugodnosti očekuju Trumpa? | Geopolitika News

Propao summit u Vijetnamu: koje neugodnosti očekuju Trumpa?

Dvodnevni (27.-28. veljače) vijetnamski summit između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una završio je neuspješno, a dvojica državnika su prije od planiranog napustili Vijetnam. Također nije dogovoren datum njihovog budućeg sastanka. Trump je čak želio održati konferenciju za novinare u Washingtonu ali se ipak predomislio i održao ju u Hanoju. Američki čelnik, koji je još jučer, nakon prvog dana summita kazao kako je sastanak bio „izvrstan“, danas je izjavio kako planirani sporazum nije potpisan i da je sjevernokorejska strana željela dobiti ukidanje sankcija u zamjenu za uništenje svog nuklearnog objekta u Yonbenu,  ali Washington na to nije pristao jer je imao i druge uvjete.

„Oni su htjeli ukidanje svih sankcija, mi smo to odbili“, kazao je Trump.

Šef Bijele kuće istovremeno je izrazio uvjerenje kako su on i Kim Jong-un ostali dobri prijatelji. Kazao je kako za „prevladavanje propasti između SAD-a i Sjeverne Koreje potrebno vrijeme“, ali je  i naglasio kako su se njegovi i Jong-unovi stavovi od prošlog summita u Singapuru „ozbiljno približili“. Dodao je da snažno želi vidjeti ukidanje sankcija i razvoj gospodarskog potencijala Sjeverne Koreje“. Također je izjavio kako ne želi komentirati mogućnost jačanja sankcija protiv te države jer već postoje „vrlo snažna sankcije…, a u Sjevernoj Koreji je puno velikih ljudi koji također moraju živjeti“. Prema Trumpovim riječima Kim Jong-un je obećao ne provoditi nova raketna i atomska testiranja i da mu on „vjeruje“. Dogovorili su se o inspekciji sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja, kazao je šef Bijele kuće.

Trump je priznao kako odluka o nepotpisivanju sporazuma između dviju strana nije bila njegova samostalna odluka. „Mi smo već imali pripremljene dokumente  za potpisivanje. Ali donijeli smo odluku da to ne učinimo“, kazao je američki predsjednik i dodao kako smatra važnim suradnju s Rusijom, Kinom, Južnom Korejom i Japanom za riješenje problema Sjeverne Koreje. Čelnike dviju posljednjih država odmah, još iz zrakoplova, izvjestit će o rezultatima summita, kazao je Trump pred novinarima. Međutim, dodao je, da „iako Kina ima utjecaj (na Pjongjang), Sjeverna Koreja se ne podčinjava zapovjedima drugih država, u tom smislu i Kine“.

Ovu posljednju rečenicu možemo tumačiti i kao svojevrsni Trumpov alibi za neuspjeh: to znači da on sada ne mora ići u daljnje neugodno zaoštravanje odnosa s Pekingom zbog izostanka kooperativnosti Sjeverne Koreje na summitu u Vijetnamu. SAD i Kina upravo se približavaju postizanju trovinskog sporazuma pa napetost ovakve prirode tome sigurno ne bi pridonijela. Ne treba posebno podsjećati koliko je ranije Washington ponašanje Pjongjanga povezivao upravo s potezima Kine i njezinim interesima. Trumpova posljednja rečenica po njega znači i svojevrsnu olakšicu, jer ako jedna Kina ne može presudno utjecati na Sjevernu Koreju i poteze njezinog državnog i vojnog vrha, onda nije nikakvo čudo da to ne mogu (barem ne tako brzo) niti SAD tj. osobno Trump.

Međutim, nije nikakva tajna kako je upravo Donald Trump od ovog summita očekivao puno više – kako i sam kaže sporazum je već bio na stolu i trebalo ga je još samo potpisati. Naravno da se nije moglo baš sve tako pojednostaviti i da takav optimizam nije bio temeljen na realnim osnovama. U protivnom, odnosi dviju zemalja popravili bi se već i puno ranije. Normalizacija odnosa Washington-Pjongjang dug je i po obje strane bolan proces ukoliko se uistinu želi postići stabilan mir na Korejskom poluotoku. Sjeverna Koreja pristat će na svoje nuklearno razoružanje ali tek u zamjenu za američko povlačenje iz Južne Koreje i to je njezin načelni stav od kojeg neće odustati. Ona u tome ima svesrdnu potporu Moskve i Pekinga, a takvo razmišljanje, koje definitivno vodi i novoj reintegraciji korejskog naroda u jedinstvenu korejsku državu uopće nije protivna interesima Seula. Posve je druga stvar koliko to odgovara SAD-u i Japanu koji u ujedinjenoj Koreji vidi još većeg regionalnog gospodarskog konkurenta i snažnu demografsku i vojnu silu koja će vladati i vojnom nuklearnom tehnologijom (odnosi Japana i Južne Koreje i danas su vrlo opterećeni zločinima japanskih vojnika u Drugom svjetskom ratu. Seul često upozorava i optužuje Tokio za pokušaj revidiranja tog dijela povijesti u kojem je korejski narod doživio velika stradanja).

Neuspjeh vjetnamskog summita nedvojbeno će imati i veliki odjek u američkom političkom establišmentu i sigurno je kako će u tom smislu ići u korist Trumpovim oponentima iz Demokratske stranke. Trumpu će, nakon toliko uloženog osobnog i državničkog napora u „slamanje“ Sjeverne Koreje i njezino postavljanje u kolosjek američke vanjske politike i osiguranja američkih nacionalnih interesa na Dalekom istoku, bit teško „braniti neobranjivo“ tj. ovaj neuspjeh prikazati u suprotnom svjetlu. A sve to neovisno o tome što je Trumpov pokušaj (makar i kroz prvotno brutalne verbalne metode „uništenja neviđenim ognjem“ Sjeverne Koreje i naknadnog reteriranja i sjedanja za pregovarački stol s njezinim vođom – što je dio već viđene ali i prozrene Trumpove vanjskopolitičke pregovaračke taktike) svakako vrijedan hvale. Jer i smanjenje napetosti i međusobne ratne retorike između SAD-a i Sjeverne Koreje nedvojbeno je važan uspjeh. Međutim, posve je drugo pitanje, je li to bio i konačan cilj američke vanjske politike?

Jasno je da nije i da su očekivanja i ciljevi s američke strane bili potpuno drugi i puno veći. Ali možda je ipak stiglo vrijeme i za njihovo revidiranje. Jer na Dalekom istoku i na azijskoj geopolitičkoj ploči preslaguju se figure i stvaraju novi odnosi snaga i formati međusobne suradnje. Jedan od njih, o kojem smo jučer izvjestili, nedvojbeno je i trojni summit RIC –Rusija, Kina, Indija, održan jučer u Kini, na kojem su tri zemlje objavile zajedničku izjavu, koja jasno ukazuje koliko se posljeratni ustroj svijeta promijenio i koliko je to, zapravo, već nezaustavljiv proces (pogledaj poveznicu ispod teksta). Washington će se tome morati ili prilagoditi i prihvatiti kako novu geopolitičku realnost, ili će se sve dublje ukopavati u rovove političkih, ekonomskih, a moguće i vojnih sukoba od kojih niti sam na kraju ne može dobiti ništa dobro, a izgubiti može sve (kao, uostalom, i njegovi suparnici, koji su, međutim, toga vrlo dobro svjesni i zato puno više iskazuju želju za svestranim dijalogom ali na ravnopravnim osnovama i međusobnom uvažavanju).

Summit Rusija-Kina-Indija: Zajedničko protivljenje američkoj vojnoj akciji u Venezueli

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like