RADIKALI JAČAJU POZICIJE: uspjeh krajnje desne stranke „AfD“ na izborima u istočnoj Njemačkoj

Prema pristiglim podacima, krajnje desna stranka „Alternativa za Njemačku“ (AfD) zauzima drugo mjesto na jučer održanim izborima za federalne parlamente njemačkih saveznih država Brandenburg i Saska. U prvoj je AfD osvojio i više nego respektabilnih 23,5 posto glasova, neznatno manje od pobjednika SPD-a koji je osvojio 26,2 posto, ali zato više od CDU-a koji je treći, s 15,6 posto. U Saskoj je AfD također na drugom mjestu s čak 27,5 posto glasova birača, iza pobjednika CDU-a koji je osvojio 32,1 posto.

Pa iako nisu formalni pobjednici, u glavnom stožeru AfD-a, u Dresdenu, vlada euforija, a vođe stranke i njezini članovi ne skrivaju oduševljenje. A zašto i bi? Jer u uvjetima u kojima su održani ovi izbori, radi se, zapravo, o velikoj pobjedi političke stranke koja ima tek 6 godina, i to nad političkim divovima CDU-om i SPD-om – mastodontima njemačke politike, koji, istina, proteklih godina dramatično gube na svojoj popularnosti, a što AfD, očito, znalački koristi. Njegovo vodstvo već govori o tome da je AfD potvrdio da više nije samo obična stranka već  „njemačka narodna stranka“.

Ovi su rezultati možda veliki šok za vanjske promatrače ali ne i za bolje poznavatelje općenitih prilika u Njemačkoj, prije svega u njezinom istočnom dijelu, u kojem AfD-u već duže vrijeme permanentno jača popularnost. Ta se stranka zalaže protiv masovnog i nekontroliranog ulaska migranata u Njemačku ali i za suradnju s Rusijom (ni Trump joj nije stran). Osim toga, stanovnici istoka Njemačke često se osjećaju „zaboravljenim“ od strane zapadnog dijela zemlje tj. savezne vlade, smatrajući kako oni ne uviđaju dovoljno njihove probleme. Ovim je rezultatima AfD postala stvarna regionalna stranka istoka zemlje, zamijenivši stranku Lijevih (Link), prokomentirao je rezultate za medij Passauer Neue Presse (PNP) Jürgen W. Falter sa sveučilišta Mainz (Universität Mainz).

Međutim, ako još detaljnije proanaliziramo spomenuti rezultate, vidljivo je kako je SPD u Brandenburgu smanjio broj svojih zastupnika na svega 25, dok će AfD imati njih 23, dok će ih u parlamentu Saske imati možda čak i 37. Gledano u postotcima u odnosu na izbore 2014.g., održanih za parlament Saske, kada je za AfD glasovalo svega 9,7% glasača, taj je broj sada skočio za skoro 20% što je nevjerojatan porast. A u izborima 2014. g. za parlament Brandenburga AfD je dobio 12,2 posto glasova, a sada je taj broj povišen za više od 10%.

A što je još važnije, sve se ovo dogodilo usprkos predizbornoj kampanji koja se odvijala pod „zajedničkim nazivnikom“ – ne dozvoliti jačanje AfD-a! Dakle, u nekim „normalnijim“ predizbornim okolnostima AfD bi, možda, prošao i još bolje tj. vjerojatno postao i izborni pobjednik.

Predstavnici glavnih njemačkih stranaka već su izjavili kako neće ići u koaliciju s AfD-om, pa nas, prema svemu sudeći, na istoku Njemačke očekuje vruća i šarolika politička i koalicijska jesen, puno sličnija formiranju tzv. neprincipijelnih koalicija tj. onih „protiv“, nego čvrstih političkih savezništava koja će moći kvalitetno utjecati na riješenje nagomilanih problema. Jer više im neće biti dovoljna niti samo međusobno koaliranje (CDU-SPD), već će morati tražiti pomoć i od stranke „Lijevo“ i od Zelenih. A sve bi im se to, u budućnosti, moglo još više „obiti o glavu“. Jer spomenuti rezultati jasno očitavaju „bilo“ znatnog dijela tamošnjih stanovnika, a da i ne govorimo o brzorastućem trendu popularnosti AfD-a (kojeg se, očito neuspješno, od strane mainstream politike i medija nastoji identificirati s nacizmom, iako natruha njega u postupcima pojedinaca svakako ima. Međutim nacizam nikako nije službeni program i stav te stranke, koja se od njega (pod pritiskom tadašnje vlade) još prije nekoliko godina i formalno jasno ogradila i distancirala), koji će se sigurno nastaviti, poglavito ako nove lokalne vlade (ali i ona savezna) i dalje ne budu htjele slušati što o pojedinim bitnim problemima u zemlji misli njemačka ulica.





Sve će to samo pridonijeti daljnjoj radikalizaciji njemačkoga društva i, zapravo, tu zemlju sve više stavljati u položaj „objekta“, a ne „subjekta“ europske politike, što i jest želja američkog predsjednika Donalda Trumpa. Jer snažno njemačko gospodarstvo veliki je konkurent onom američkom ali i glavna brana provedbi ključnih američkih političkih i sigurnosnih strategija i koncepcija za Europu, što se u Washingtonu više gotovo i ne skriva.

 

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like