„Rubikon je prijeđen“! Teheran proglasio Pentagon terorističkom organizacijom, Irak tjera vojnike SAD-a!

U utorak, 7. siječnja, iranski parlament – Medžlis, proglasio je američki Pentagon terorističkom organizacijom. Terorističkom organizacijom Teheran smatra i  američku vojsku. Ovo današnje glasovanje posljedica je američkog ubojstva generala Qassema Soleimanija, zapovjednika elitne specijalne postrojbe „Al Quds“ iranskog Korpusa straže islamske revolucije u bagdadskoj međunarodnoj zračnoj luci, u petak, 3. siječnja. Prema riječima predsjednika iranskog parlamenta Alija Larijanija, u spisak „terorističkih snaga“ ubrojani su „svi članovi Pentagona, zapovjednici, agenti i druge osobe, odgovorne za pogibiju generala Soleimanija“.

Stanje u regiji ubrzano se zaoštrava nakon radikalne američke odluke o likvidaciji ključnog i omiljenog iranskog generala, kojega su mnogi u nekom budućem razdoblju vidjeli i na čelu te zemlje. Soleimani, kakvim ga god nazivali u Washingtonu i Izraelu, bio je profesionalni vojnik, koji je izvršavao zadaće sukladno iranskim nacionalnim interesima, kao što to rade službeni vojnici bilo koje zemlje. Osim toga, upravo su sa Soleimanijem Amerikanci povremeno vodili zakulisne razgovore daleko iza „svjetala pozornice“. Kao profesionalca cijenili su ga i simpatizeri i protivnici, i oni koji su ga voljeli i oni koji su ga mrzili. Druga je stvar što je on, očito, po Washington bio „pretvrd orah“. Zato su izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa, koje su uslijedile neposredno nakon Soleimanijeve likvidacije, kako će ubojstvo toga „lošeg dečka“ dovesti do stabilnosti na Bliskom istoku, ili krajnje cinične i provokativne, ili su produkt potpunog nepoznavanja povijesti i životne filozofije Istoka. U svakom slučaju niti jedno niti drugo nije dobro.

Irački parlament prekjučer je izglasao rezoluciju o povlačenju svih stranih vojnika, uključno i američkih s iračkoga teritorija. Sada irački premijer s tim riješenjem parlamenta upoznaje američkog veleposlanika u Bagdadu i traži njegovo izvršenje. Donald Trump jučer je izjavio kako su Sjedinjene Države investirale u izgradnju zrakoplovne baze u Iraku milijarde dolara još prije njegovoga mandata i da se Amerikanci neće povući iz Iraka bez prethodne naplate duga. Pritom je zaprijetio Bagdadu, da će, ukoliko ovaj odluči protjerati američke vojnike (radi se o oko 5,5 tisuća vojnika) sa svoga teritorija, SAD uvesti takve protuiračke sankcije prema kojima će one – uvedene protiv Irana, izgledati beznačajne. Neovisno o tome Bagdad je odlučio pred Vijećem sigurnosti pokrenuti pitanje o daljnjem legitimitetu boravka američkih snaga u Iraku, za što sada ima pravno utemeljenje: Amerikanci su prekršili sporazum o boravku svojih snaga u Iraku grubo povrijedivši njegov suverenitet, kada su u petak na njegovu teritoriju ubili generala druge zemlje, koji je došao u prethodno, javno najavljen službeni posjet, a ne velom tajne obavijeni dolazak „šumama i gorama“ do Bagdada! Zato se tu ne radi ni o kakvom propustu iranskih ili iračkih snaga sigurnosti, kako to sa daneki špekuliraju, jer na ovakav način SAD mogu likvidirati bilo kojeg dužnosnika bilo koje zemlje svijeta. Irak se vrlo vjerojatno može povući iz međunarodne koalicije za borbu protiv „Islamske države“, koju predvode Sjedinjene Države. Trump je, zapravo, svojim potezom o odobrenju likvidacije iranskoga generala žrtvovao jednog američkog saveznika, ma kakav god on bio – Irak, i de facto ga gurnuo u sferu iranskoga utjecaja.

Konfuzija u Washingtonu

Inače, u utorak, 7. siječnja, objavljeno je pismo zapovjednika američkih snaga u Iraku generala Williama Seeliyja u kojemu se govori o početku povlačenja američkih vojnika iz te zemlje zbog odluke iračke vlade. Međutim, Pentagon je, naknadno, slanje toga pisma Iraku nazvao „greškom“, što samo svjedoči o nastaloj konfuziji u Washingtonu, prije svega na relaciji Bijela kuća-Pentagon. Jer „greške“ ovakve prirode, na ovakvim političkim i vojnim razinama i u ovakvim vremenima teško da se mogu dogoditi. Očito Washington još uvijek razmatra što mu je najbolje činiti, pričemu mora voditi i računa o ostalim vojnicima iz NATO saveza koji djeluju u Iraku, ali i odlukama pojedinih zemalja NATO-a o povlačenju svojih vojnika (Njemačka). Drugim riječima – strategije djelovanja u Washingtonu nema, potezi se donose ad hoc, sukladno, vrlo moguće (i prije svega), unutar-američkim političkim previranjima i interesima ključnih domaćih političkih silnica koje se bore za vlast u izbornoj godini.

Ono što Iran ne može dobiti, usprkos svim svojim najavama i prijetnjama, jest potpuno izbacivanje američke vojske s Bliskog istoka, o čemu svjedoči i dodatno prebacivanje 3,5 tisuća američkih vojnika u Kuvajt. Međutim, ono što Teheran može u ovakvim okolnostima dobiti, jest izbacivanje Amerikanaca iz Iraka i Sirije. Na tim se prostorima očekuje ubrzano intenziviranje protu-američkh osvetničkih akcija šijtskih paravojnih organizacija koje nikakve Trumpove prijetnje ne mogu spriječiti, a realno, ne može ih spriječiti niti sam Teheran – sve da to i hoće (a neće). Totalni rat jednih protiv drugih ne žele niti Iran niti SAD, ali međusobnih krvavih odmazda i protuodmazda bit će sve više – i to ne samo na prostorima Bliskog istoka, o čemu više u jednoj od naših slijedećih analiza.
Zoran Meter: VELIKA ANALIZA! Ratoborni Trump u izbornu 2020. ušao likvidacijom iranskog generala. Taktički uspjeh ali strateška pogreška

 

Komentari

komentar

You may also like