SAD kažnjavaju Tursku zbog kupnje ruskih S-400; oslabila turska lira

Sjedinjene Države jučer su zaustavile daljnje isporuke Turskoj opreme potrebne za opsluživanje višenamjenskih zrakoplova 5. generacije F-35. Konkretno, radi se o zaustavljanju nove redovite pošiljke, potrebne za obuku turskih pilota na zrakoplovima F-35. Američki State Department u više je navrata upozoravao Tursku o mogućim posljedicama njezine kupnje ruskih protuzračnih i proturaketnih sustava S-400. Također je i američki Kongres pokrenuo inicijativu o zabrani prodaje Turskoj zrakoplova F-35, a Turska, koja od 2002. g. sudjeluje u zajedničkom programu njihove proizvodnje, trebala bi kupiti 100-tinjak tih zrakoplova. Prošle godine Turska je dobila 2 zrakoplova F-35 ali se oni još uvijek nalaze na američkom tlu gdje se na njima vrši obuka turskih pilota prije neposredne isporuke turskim zračnim snagama. SAD i njihovi europski saveznici iz NATO-a zabrinuti su činjenicom da radari na sustavima S-400 mogu zahvaćati i pratiti nevidljive F-35, a općenito, ukazuju na nekompatibilnost ruskog naoružanja s onim u zemljama NATO saveza, što može utjecati na integracijsku sposobnost zajedničke obrane.

Već u utorak u jutro, 2. travnja, turska lira oslabila je u odnosu na američki dolar za više od 1% nakon vijesti o obustavi isporuka američke vojne opreme za F-35. Dodatni čimbenik slabljenja tečaja lire je neuvjerljiva ukupna pobjeda vladajuće Stranke pravde i razvoja predsjednika Erdogana na nedjeljnim lokalnim izborima u Turskoj.

Između Turske i SAD-a, osim ruskih S-400 još je niz velikih problema, počevši od zahtjeva Turske SAD-u za izručenjem propovjednika Fethullaha Gulena, američke potpore sirijskim Kurdima, stavova vezanih uz američke sankcije protiv Irana, stavova oko Venezuele gdje Ankara podupire aktualnog predsjednika Nicolasa Madura, pa do onoga, možda i najvažnijeg,  da Erdogan nikada neće zaboraviti sudjelovanje američke „duboke države“ u organizaciji pokušaja vojnog udara u Turskoj u srpnju 2016. godine.

Turska je s Rusijom sklopila ugovor o kupnji sustava S-400 za iznos od 2,5 milijardi dolara, a prve isporuke trebale bi stići već u ljeto ove godine. Turski ministar obrane Hulusi Akar izjavio je nedavno kako će sustavi S-400 u bojevo dežurstvo biti postavljani u listopadu ove godine. Rusija će Turskoj omogućiti i proizvodnju određenih komponenti S-400 na njezinom teritoriju, ali bez predaje vojne tehnologije. Prije nekoliko dana predsjednik Erdogan izjavio je kako Turska razmatra i nabavu perspektivnih ruskih sustava S-500 čija su ispitivanja prošle godine uspješno završena i koja u sastav ruskih oružanih snaga trebaju ući 2020.g. Međutim, vrlo je malo vjerojatno da će sustave S-500 Rusija bilo kome izvoziti u nadolazećem srednjoročnom razdoblju. Naime, radi se o oružju geostrateške važnosti, koji prema mnogim vojnim analitičarima, uključno i onima bliskim Pentagonu, mijenja odnose snaga, i koje će, osim što će moći uništavati aerodinamične i balističke raketne ciljeve protivnika na do sada najvećim daljinama (na prošlogodišnjem testiranju raketom iz S-500 oboren je cilj na do sada rekordnoj udaljenosti od oko 480 kilometara), moći uništavati i orbitalne platforme, uključno i protivničke satelite. Zato Erdoganovu izjavu ovoga tipa ipak treba uzimati, blago rečeno sa zadrškom.

A što se tiče neuvjerljivosti izborne pobjede vladajuće turske stranke na nedjeljnim lokalnim izborima, oni ipak nisu rezultat političkih problema, već su prije svega posljedica gospodarskih teškoća s kojima se Turska suočava od prošle godine, poglavito nakon Trumpovog uvođenja carina na uvoz turskog čelika i aluminija i posljedičnih turskih protuodgovora u odnosu na kupnju američkih roba široke potrošnje. Turski gospodarski problemi počeli su, naravno, i ranije, ali investitori, neovisno odakle oni dolazili, ipak drukčije gledaju na zemlju koja je u sukobu sa SAD-om, bez obzira koliko privlačna za ulaganja ona bila. Zato je predsjednik Erdogan, stabilizirajući i učvrstivši svoju vlast u zemlji prije nekoliko dana najavio tursko potpuno okretanje gospodarskom razvoju. A čini se kako je jedan od projekta-pokretača ukupnog turskog razvoja i onaj kolosalni – o izgradnji Istanbulskog kanala, o čijjoj će se sudbini odlučivati tijekom 2019. godine i o kojem smo mi na Geopolitika News već detaljno pisali (vidi poveznicu ispod teksta). Novac za njega sigurno će se pronaći, prije svega u Kini.
(Video) Erdogan: Turska spremna za izgradnju kanala „Istanbul“

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like