Saudijski genocid u Jemenu: zrakoplovima napali silos sa žitom

Ako je istina da Bidenova administracija skidanjem jemenske šijitske pobunjeničke organizacije Ansar Allah („Alahovi pomagači“, houti) sa spiska terorističkih organizacija želi elegantno izvući Saudijsku Arabiju iz „gliba“ vojne intervencije u koji je upala još početkom 2015. g. i iz koje se ne nazire izlaza – kako tvrde pojedini analitičari – čini se da joj to baš i ne polazi za rukom.

Naime, osim što huti i dalje raketama i bespilotnim letjelicama povremeno zasipaju saudijske gradove i naftna postrojenja, uključno i samu prijestolnicu Rijad, oni već nekoliko tjedana provode i uspješnu ofanzivu u središnjoj regiji Marib, bogatoj plinom, a također izjavljuju kako za njih ništa drugo nije prihvatljivo osim potpunog povlačenja saudijskih okupacijskih snaga s jemenskog tla. Prekid saudijske vojne intervencije u takvim uvjetima, u kojima houti, usprkos višestrukoj vojno-tehničkoj inferiornosti  na terenu imaju inicijativu, značilo bi jedino saudijski vojni poraz, i samo bi tako povlačenje Rijada bilo shvaćeno u bliskoistočnoj regiji (nešto slično kako je to bilo po Amerikance u Vijetnamskom ratu iako ga takvim (kao poraz) oni dugo nisu željeli priznati), što bi značilo i definitivan pad ugleda te zemlje. To si Rijad teško može dozvoliti s obzirom na svoje ambicije u arapskom i širem islamskom svijetu, ali i zbog nepovoljnih sigurnosnih razloga u tom slučaju: Iran bi pobjedom huta (koje, inače, Teheran svo vrijeme rata logistički snažno pomaže, uključno i dronovima) nedvojbeno još više ojačao svoje pozicije u Jemenu i time, zapravo, došao u neposredni kontakt sa šijitskim stanovništvom koje nastanjuje naftom bogati jugoistočni dio same Saudijske Arabije. Međutim, niti ova saudijska nepopularna kampanja, naravno, ne može trajati u nedogled.

Iz tog razloga „začarani krug“ jemenskog pakla za sada ide dalje, usprkos „jaucima“ Ujedinjenih naroda, koji jemenski ratni kaos nazivaju najgorom humanitarnom katastrofom našeg doba, koja, zapravo, predstavlja i klasični genocid iako se službeno takvim još ne naziva. Naime, od početka građanskog rata u Jemenu 2014. godine, više od 20 tisuća ljudi umrlo je od gladi ili poginulo, a 3 milijuna ih je bilo primorano napustiti svoje domove. Većina civila ubijena je u zračnim napadima koalicijskih snaga pod vodstvom Rijada. Usprkos svemu Saudijska Arabija svo to vrijeme prima izdašnu vojnu pomoć u najsuvremenijem naoružanju od strane Sjedinjenih Država i vodećih zemalja EU.

Da je Rijadu teško u ovim okolnostima i u ovoj fazi prekinuti svoju, već 6-godišnju skupu i po ugled u međunarodnoj zajednici neugodnu vojnu avanturu, svjedoče i najnovije vijesti koje stižu iz Jemena.

Kako u ponedjeljak, 22. ožujka, navodi katarska Al Jazeera, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom izvela je desetke zračnih napada na, kako je rekla, vojne ciljeve šijitskog pobunjeničkog pokreta Ansar Allah u sjevernom Jemenu, uključujući glavni grad Sanu i luku Salif na obali Crvenog mora.

Saudijska koalicija objavila je kako je napala pogon za sastavljanje raketa i dronova u glavnom jemenskom gradu, koji je pod potpunim nadzorom houta još od 2014. godine.
UN-ovi predstavnici navode da su zračni napadi pogodili žitni terminal koji kontrolira Ansar Allah u luci Salif, sjeverno od najvećeg jemenskog lučkog grada Hodeidah na Crvenom moru, a dvije su granate pogodile skladište i stambene prostore prehrambene tvrtke.

“Lokalne vlasti i uprava tvrtke rekli su da je šest ozlijeđenih radnika prebačeno u lokalne bolnice na liječenje”, objavila je u ponedjeljak Misija UN-a u Hodeidahu (UNMHA).

Luka Salif dio je neutralne zone na Crvenom moru, uspostavljene posredovanjem UN-a sukladno sporazumu potpisanom u prosincu 2018. u Stockholmu između zaraćenih strana u jemenskom sukobu.

Oko 80 posto od gotovo 30 milijuna stanovnika Jemena kritično ovisi o stranoj pomoći, jer je većina ove najsiromašnije zemlje opustošena u dugogodišnjem ratu. Jemen je i prije njega bio jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Ministarstvo trgovine i industrije pod kontrolom Hutija izjavilo je da su napadi na luku dio “ekonomskog rata protiv jemenskog naroda”.

Toliko o „preciznim“ saudijskim napadima modernim zrakoplovima, opremljenim najsuvremenijim „pametnim“ američkim raketama zrak-zemlja i drugim ubojitim oružjem. Naravno, ukoliko Rijad za neprijatelje ne smatra i žito namijenjeno izgladnjelom stanovništvu te zemlje, od kojeg najveći dio dopremaju upravo Ujedinjeni narodi.
Genocid ili nešto drugo – prosudite sami.

Mario Stefanov: Gašenje jemenskog rata i veliko pranje ruku

Komentari

komentar

You may also like