Sirijska se vojska povukla s položaja na jugo-istoku regije Idlib

Službena sirijska vojska (SAA) zbog snažnih napada islamističkih snaga bila je primorana napustiti svoje položaje na jugo-istoku regije Idlib, izvijestili su danas ruski vojni izvori u Siriji. Navodi se kako je napade na sirijske snage 22. siječnja, na smijeru Abu Džereif-Samka, u više navrata izvršilo oko 200 boraca organizacije „Islamska stranka Turkistana“, uz potporu 20 pick upova naoružanih teškim strojnicama, jednoga tenka, dvaju transportera i dvaju „automobila-bombi“. Napadima je prethodila snažna topnička i raketna priprema, kao i djelovanja dronova kućne izrade, navodi se u priopćenju.

Ovakav razvoj stanja na sjevero-zapadu Sirije vrlo je zanimljiv. S jedne strane, na zapadu Idlibu susjedne istočne regije Aleppo ruski i sirijski zrakoplovi vrše intenzivna bombardiranja položaja najjače islamističke organizacije na sjevero-zapadu Sirije „Hayat Tahrir ash-Sham“, kao pripreme se za veliku kopnenu operaciju s ciljem oslobođenja čitave regije Aleppo, dok se, s druge strane, sirijski vojnici povlače iz susjednih zona u Idlibu pred napadima relativno malobrojne i slabo poznate organizacije lokalnih Turkmena.

Sve ovo što se sada događa, vjerojatno treba staviti u kontekst početkom mjeseca održanog rusko-turskog sastanka u Moskvi i postizanja dogovora o početku primirja u regiji Idlib s početkom od 12. siječnja, od kada se umjesto na Idlib, vojne aktivnosti sirijskih i ruskih zrakoplovnih snaga koncentriraju na susjedni Aleppo, iako je, prema izvorima tih istih ruskih vojnih snaga, stacioniranih u Siriji, od toga dana do sada u Idlibu evidentirano čak oko 400 kršenja spomenutog sporazuma o primirju.

Oko zapadnih i jugozapadnih dijelova regije Aleppo već se danima koncentriraju snažne sirijske vojne postrojbe, uključno i 4. gardijska oklopna divizija te iranske specijalne snage iz sastava postrojbe „Quds“ iz Korpusa straže islamske revolucije. Kako smo danas već izvijestili (vidi link ispod teksta), one čekaju konačnu zapovjed za početak velike kopnene operacije koja bi se trebala odvijati istodobno iz više smjerova.

Očito je kako se „šahovska“ vojna partija na sirijskom tlu odvija prema prethodno precizno utvrđenim političkim dogovorima između glavnih vanjskih silnica (u ovom slučaju Moskve i Ankare) i da se ništa ne želi prepustiti slučaju, što bi, možebitno, dovelo do neželjene eskalcaije i sukoba turskih vojnika, stacioniranih na više nadzornih točaka u Idlibu u sklopu sporazuma iz Sočija iz listopada pretprošle godine, i snaga sirijske vojske. S tim u svezi nedavno je u Moskvi održan i prvi sastanak na vrhu između sirijskog Ureda za nacionalnu sigurnost i turske obavještajne agencije MiT (između sirijskog generala Alija Mamluka i turskog generala Hakana Fidana), prvi nakon 2011. g. i izbijanja sirijskog građanskog rata u kojemu je Ankara zauzela protu-Assadovu stranu.

Intenzivni napadi ruskog zrakoplovstva u Siriji uoči velike kopnene operacije





 

Komentari

komentar





You may also like