Talijanska iredenta u Rijeci podignula zastavu Kraljevine Italije, dok se u Trstu otkrivao spomenik preteči fašizma – D’ Anunziu!

Foto: preuzeto s portala Dnevno.hr

U četvrtak, 12. rujna, točno na stotu godišnjicu marša talijanskih crnokošuljaša na Rijeku, predvođenih Gabrielleom D’ Annunziem – jednim od začetnika talijanskog fašizma -.u središtu Trsta, na trgu Piazza della Borsa, svečano je otkrivena njegova skulptura. Naravno, osim najviših predstavnika gradskih vlasti bilo je tu i mnoštvo modernih crnokošuljaša – sljedbenika te zločinačke ideologije – od kojih su neki nosili i majice s natpisom „Fiumme o morte“ (Rijeka ili smrt)!

Ali to nikako nije sve! Istodobno dok se u Trstu otkrivao spomenik, na riječkim se ulicama jutros odvijala prava drama. Naime, nepoznati počinitelji su u ranim noćnim satima na Guvernerovoj palači, u kojoj je zloglasni D’ Anunzio imao svoju rezidenciju u vrijeme okupacije, izvjesili ni manje ni više nego zastavu Kraljevine Italije. Policija ju je izuzela i poduzela istagu. Osim toga PU primorsko-goranska izvijestila je i kako je jutros ispred Guvernerove palače zatekla dvojicu talijanskih državljana (19 i 20 godina) s povijesnom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija. Obojica su privedena i sankcionirana temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Na taj su način osobe spriječili u daljnjoj namjeri, navodi se u priopćenju.

Nakon ovih incidenata uslijedile su brojne reakcije iz hrvatskog državnog vrha, ali i rječkih gradskih vlasti.

Ove vijesti, za razliku od hrvatskih političkih naivaca ili kvazi-intelektualaca globalističkog usmjerenja i neoliberalne provenijencije – bez  trunke brige i za nacionalno i za državno – za prave znalce stvari nisu nikakvo posebno iznenađenje.

Analitičar portala Geopolitika News Mario Stefanov, u analizi od 8. rujna 2019.g. navodi slijedeće:





„Nakon prvih ispada agresivnog talijanskog iredentizma oličenog u zapanjujućem nastupu bivšeg predsjednika Europskog parlamenta, Antonija Tajanija, koji su mnogi u Hrvatskoj proglasili njegovim izdvojenim ekscesom, uslijedio je niz manifestacija važnih dijelova talijanskog političkog života koji su u raznim prilikama iskazivali ambicije povrata, tobože, izgubljenih talijanskih teritorija koji su sastavni dijelovi Republike Hrvatske. Na žalost svih političkih naivaca, to se neće zaustaviti nego će se nastaviti… Srpskoj politici odgovara takvo djelovanje dijela talijanske politike i blisko s njom surađuje, a zajedničko srpsko-talijansko operativno sjedište je u Trstu. Temeljem informacija isključivo pribavljenih iz medija, teško je zaključiti u kolikoj mjeri je ta suradnja čvrsto strukturirana i usklađena, ali je nedvojbena činjenica da ona postoji i da djeluje prema Republici Hrvatskoj. U medijima izgrađena slika, da Hrvatska među svojim nominalnim saveznicima nema neprijatelja, nego samo prijatelje je čista deluzija. Ne postoje nikakva prijateljstva, ni nepromijenjiva strateška savezništva, nego samo interesi…“

A naš analitičar Zoran Meter u svojoj analizi objavljenoj na portalu Geopolitika News od  14. veljače 2019. (vidi poveznicu ispod teksta), navodi slijedeće;

„Ali vratimo se početnoj vijesti o talijansko-srbijanskom summitu. Slučajno ili ne, u vrijeme održavanja istog, u Trstu se održava susret predstavnika talijanske ekstremno lijeve stranke PRC (Partito rifondatione del comunista), u prijevodu stranka reformiranih komunista, koja djeluje s pozicija otvorene netrpeljivosti prema Hrvatima i njihovom pravu na neovisnu državu, s diplomatskim predstavnicima iz srpskog veleposlanstva, dok su istodobno u Anconi viđeni Carlo Giovanardi, bivši ministar u talijanskoj vladi te Roberto Menia, donedavni zastupnik Alianse Nationale u talijanskom parlamentu, obojica poznata po otvorenim, žestokim i neprijateljskim istupima protiv Hrvatske. O kakvim je ljudima riječ najbolje svjedoče njihove izjave, pa tako Giovanardi, na nedavnom 52. nacionalnom skupu “Dalmatinaca Slobodne općine Zadar u egzilu”, kaže, ni manje–ni više nego da će Italija izvršiti kulturnu, ekonomsku i turističku invaziju kako bi obnovila talijanstvo Dalmacije. Na istom skupu Menia kaže kako je Dalmacija ukradena Italiji te će Italija vratiti Istru i Dalmaciju ulaskom Hrvatske u EU.





Primjera suradnje ekstramista s talijanske i srpske političke scene ima dosta. Želio bih samo podsjetiti na primjer jednog od čelnih osoba radikalno ekstremističke srpske organizacije “Nacionalni stroj”, Gorana Davidovića iz Novog Sada, a koji sada živi i djeluje u Italiji gdje se pridružio tamošnjim desničarskim organizacijama s kojima sudjeluje u prosvjednim marševima na kojima se poziva na “vraćanje” Istre i Dalmacije Italiji.“

Sve ovo što se danas ali i posljednjih tjedana u Hrvatskoj događa vezano uz neprijateljske izjave Miorada Pupovca, i u zemlji i u inozemstvu, nikako nije slučajno. To jedino može biti slučajnost za potpune naivce ili one kojima je do Hrvatske stalo kao do „crnog ispod noktiju“. Vidjet ćemo, uostalom, vrlo brzo, što hrvatska Vlada i predsjednica RH  s tim u svezi kane poduzeti i hoće li, kao bezbroj puta do sada, sve ostati na pukim verbalnim osudama i „dozvolama za isprike“, kojih od počinitelja takvih radnji ionako nikada nema (ali i da ih ima, tko bi normalan u njih povjerovao).

https://www.geopolitika.news/analize/zoran-meter-kad-fasisti-marsiraju-a-hrvatska-suti/

https://www.geopolitika.news/analize/mario-stefanovkampanja-kaosa-u-hrvatskoj-cijelim-sustavom-domovinske-sigurnosti-protiv-novog-labradora/

 

 

Komentari

komentar

You may also like