„Tankerski rat“: Teheran prihvatio „igru“ Londona, započetu zarobljavanjem iranskog tankera u Gibraltaru!

Iran je sinoć izvijestio o zauzimanju britanskog tankera „Stena Impero“ u Hormuškom tjesnacu, koji je nakon toga otpravljen u jednu od iranskih luka, gdje će biti zadržan dok traje istraga. Tanker s 23 člana posade, ploveći pod britanskom zastavom, u Hormuški je tjesnac ušao s iranske strane oko 18 sati po lokalnom vremenu, nakon čega mu se približilo nekoliko brodova i helikopter iranskog Korpusa straže islamske revolucije.  Prema navodima Teherana, tanker je narušio međunarodna pravila plovidbe Hormuškim tjesnacem. Ali malo tko vjeruje u takvu verziju tj. objašnjenje incidenta od strane iranskih vlasti, pri čemu je dovoljno podsjetiti kako je akcija zauzimanja britanskog tankera uslijedila svega sat vremena nakon što su gibraltarske vlasti objavile kako će nedavno zadržani iranski tanker „Grace 1“ ostati u Gibraltaru do kolovoza radi provođenja istrage. Podsjećamo, taj je tanker 4. srpnja zarobljen od strane marinaca britanske Kraljevske mornarice pod sumnjom da je prevozio iransku naftu u Siriju – zemlju koja je pod naftnim embargom EU i SAD-a. Taj čin britanske vojske Teheran je odmah nazvao „gusarstvom“ i najavio protumjere protiv Velike Britanije „kada i gdje to bude potrebno“. To „kada“ i „gdje“ očito je bilo jučer u Hormuškom tjesnacu, nedugo nakon objave vijesti o daljnjem zadržavanju zarobljenog iranskog tankera.

Službeni London oštro je osudio zarobljavanje britanskog tankera i upozorio Teheran na ozbiljne posljedice njegova čina ako on uskoro ne bude oslobođen. Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jeremy Hunt telefonski se povezao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, a s iranskim šefom diplomacije Mohammadom Javadom Zarifom nije mogao jer je taj napustio New York i upravo letio za Teheran. Hunt je izjavio novinarima kako Velika Britanija ne razmatra vojne varjante kao odgovor na iranski potez i orijentira se isključivo na diplomatsko riješenje situacije, koja je sada „potpuno neprihvatljiva“. Sloboda plovidbe se mora osigurati, a upravo će Iran biti najveći gubitnik ukoliko ta sloboda u Perzijskom zaljevu bude ograničena, pa je u interesu Teherana čim prije razrješiti tu situaciju, kazao je prvi britanski diplomat.

Iranskom državnom vrhu, naravno, teško je shvatiti objašnjenje pojma sloboda plovidbe „na britanski način“ s obzirom na opisani događaj s iranskim tankerom ispred gibraltarskih obala, kroz čije bi vode međunarodna plovidba također morala biti slobodna. Očito, Teheran je prihvatio „igru“ koju je započeo London, a ta se „utakmica“ sve više pretvara u klasični „tankerski rat“ koji u sebe uvlači sve veći broj igrača i podiže razinu sigurnosnih rizika na neslućene visine. Tako se o sinoćnjem incidentu ubrzo oglasio i američki predsjednik Donald Trump, kazavši, kako je savezništvo između SAD-a i Velike Britanije čvrsto, ali i da Sjedinjene Države u toj zoni nemaju svojih tankera jer imaju dovoljno svojih energenata za vlastite potrebe. Međutim, Trump je pri tom jasno podsjetio i na sve veću nazočnost američkih vojnih snaga u toj regiji.

Ovom prigodom podsjetit ću samo na slijedeće: jedan od još dva američka vojna broda, koji se trenutačno nalaze u Hormuškom tjesnacu, od nedavno je i nosač helikoptera USS „Boxer“, koji je samo dan prije iranskog zauzimanja britanskog tankera navodno oborio iranski dron, dok Teheran tvrdi kako je američki brod greškom srušio svoju vlastitu, a ne iransku bespilotnu letjelicu, o čemu je objavio i nekakav video koji bi trebao svjedočiti kako se njihov dron uspješno udaljio od američkoga broda sa svim video snimcima koje je prije toga učinio. Inače, USS „Boxer“ ima 1000 članova posade, ali i 1,5 tusuća dobro obučenih američkih marinaca, spremnih za akciju u svakom trenutku, naoružanih čak topništvom, tenkovima i oklopnim transporterima.

Istodobno, na sajtu američkog Pentagona objavljena je informacija kako je američko Središnje zapovjedništvo (CENTCOM) počelo razradu međunarodne operacije „Straža“, čiji je cilj osiguranje slobodne plovidbe, bez bilo kakvih dodatnih detalja vezano uz samu operaciju. Pentagon je, također, počeo naoružavati i 15 godina „zamrlu“ vojnu bazu „Princ Sultan“ u Saudijskoj Arabiji, koji su zadnji puta koristili u vrijeme rata u Iraku, i u koju su sada razmjestili 500 vojnika, lovačke zrakoplove, kao i proturaketne sustave Patriot.

Očito je kako Sjedinjene Države pokreću veliku pomorsku kampanju (o kojoj smo opširnije pisali u našoj prethodnoj vijesti) s ciljem pokušaja pronalaska saveznika (prije svega onih regionalnih) s kojima će krenuti u zajedničko osiguranje najvažnijih plovnih putova u bliskoistočnoj regiji, a kako je to početkom srpnja izjavio i američki general Joseph Dunford. Naravno, niti Iran ili bilo tko drugi neće imati ništa protiv slobode plovidbe (čak ukoliko je ona nadzirana i od strane SAD-a) ako bude osiguravala i prolaz njegovih tankera ili drugih tankera s iranskom naftom. Ali to je već jedna sasvim druga priča, jer kada bi to bio i američki cilj tada nikakvoga vojnog osiguranja slobode plovidbe ne bi trebalo niti biti, a ona bi se poštivala i dalje, kao što se poštivala i prije izbijanja američko-iranske krize.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like