Think-thank: SAD ne može odijeliti Rusiju od Kine

SAD ne može ponoviti (s modifikacijom) potez Henryja Kissingera, odnosno odijeliti Rusiju od Kine, argumentiraju Eugene Rumer i Richard Sokolsky u članku za moskovsku podružnicu think-thanka Carnegie.

Početkom 1970-ih, tadašnji američki državni tajnik Henry Kissinger, je uspio uspostaviti diplomatske odnose s Narodnom Republikom Kinom – do tada je SAD priznavao Republiku Kinu, odnosno Tajvan. SAD je tada iskoristio pogoršane odnose između dvije najveće komunističke zemlje – Sovjetskog Saveza i Kine. Mnogi analitičari smatraju da je taj potez značajno pridonio porazu Sovjetskog Saveza u Hladnom ratu, nakon što je SAD pridobio komunističku Kinu na “svoju stranu”.

Neki analitičari smatraju da SAD danas treba ponoviti takav potez, odnosno iskoristiti pojedine probleme u kinesko-ruskim odnosima kako bi se onemogućila suradnja dvije euroazijske sile te kako bi, potencijalno, SAD pridobio Moskvu na svoju stranu.

“Pokušaj Trumpove administracije da replicira diplomatsko manevriranje Henryja Kissingera između Sovjetskog Saveza i Kine početkom 1970-ih, dobar je primjer krivog korištenja povijesti”, smatraju Rumer i Sokolsky.

Spomenuti autori pišu da je državni tajnik Mike Pompeo smatrao da se SAD ne treba istodobno natjecat s Rusijom i Kinom, već da bi SAD “trebao iskoristiti rusku zabrinutost zbog Kine kako bi potkopao njihovo partnerstvo i pridobio Rusiju za suradnju s SAD-om protiv Kine”.
Članovi uglednog think-thanka Carnegie smatraju da je riječ o “fundamentalno” krivom korištenju povijesti. SAD ne može, između ostalog, odvojiti Rusiju od Kine jer oni dijele “duboko neprijateljski odnos prema SAD-u i žele spriječiti, ono što smatraju hegemonijskim ambicijama koje podupire promocija demokracije i unilateralna upotreba vojne moći”.

Također ističu da su Kina i Rusija “savršen par”, što se tiče ekonomije, pošto je Rusija “nevjerojatno bogata po pitanju prirodnih resursa”, dok je Kina “proizvodni gigant”.

S druge strane, ekonomije Rusije i SAD-a nisu komplementarne, odnosno Kina može, između ostalog i zbog geografske blizine, više ponuditi Rusiju.

Partnerstvo s Kinom za rusiju je “strateški imperativ”, smatraju Rumer i Sokolsky.

“Izlišno je reći da ima smisla, za američku politiku, izbjegavati akcije, kada god je to moguće, koje Moskvu približavaju Pekingu. Ali ideja zabijanja klina izemđu njih kako bi oslabili njihovu bliskost je zavaravanje. Njihovo je partnerstvo usidreno u konvergenciji ekonomskih, geopolitičkih i unutarnjepolitičkih interesa”, zaključuje se u analizi.

Komentari

komentar
You may also like