TOP TEMA: Zanimljivi signali iz Londona: TRUMP I MACRON ZA SURADNJU S RUSIJOM!

Već danas, prvoga dana summita NATO saveza u Londonu, kada se, obično, međusobno susreću i razgovarju lideri zemalja članica i(li) njihovi ministri vanjskih poslova, dolaze čudni, ili bolje rečeno pozitivni signali, koje smo na ovome portalu već ranije navještavali, komentirajući posljednjih dana intervjue glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga, kao i pojedinih državnika najutjecajnih zemalja svijeta – od SAD-a, i Rusije, preko Francuske i Njemačke do Turske. Iz svih njih mogla se nazrijeti želja za pozitivnim pomacima u odnosima Zapada i Rusije, ali isto tako i skretanje fokusa interesa te vojno-političke organizacije s Rusije prema Kini. Sve te izjave, uključno i ona – već čuvena Macronova o „moždanoj smrti“ NATO-a, daju naslutiti kako ovaj summit neće biti nalik na prethodne, ne samo zbog opterećenosti te organizacije brojnim unutarnjim problemima, već i zbog vanjskih izazova ali i mogućnosti koje se pružaju za prelamanje postojeće dramatične sigurnosne slike svijeta, koja ubrzanim koracima prijeti izmicanjem nadzora i potpunim ukopavanjem u rovove glavnih sukobljenih polova ili globalnih središta moći.

U tome kontekstu upravo je stigla zanimljiva vijest, prema kojoj su američki predsjednik Donald Trump i francuski čelnik Emmanuel Macron na zajedničkoj konferenciji za medije tijekom summita NATO saveza u Londonu izjavili o nužnosti popravljanja odnosa s Rusijom.

„Ja mislim kako mi možemo poboljšati odnose s Rusijom. Mislim da to ne bi bilo loše… Vi i ja imamo slične točke gledišta o tome“, obratio se predsjednik Trump svome francuskom kolegi. Trump je dodao kako i „ruski narod to također želi“ i kazao, kako „SAD i Rusija mogu sklopiti sporazum o nuklearnom oružju, kojemu će se „u nekom razdoblju priključiti Kina i druge zemlje“. O tome je Trump već razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.