TOP VIJEST I KOMENTAR: Pompeo: SAD spremne za vojnu akciju protiv Turske!

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je kako će predsjednik Donald Trump to učiniti „u slučaju nužde“.

Donald Trump spreman je za vojne akcije protiv Turske u slučaju nužde, kazao je američki državni tajnik Mike Pompeo u intevjuu televiziji CNBC. Što može biti povod za vojne akcije nije kazao, ali je naglasio kako Washington teži miru.

„Mi favoriziramo mir a ne rat. Ali u slučaju nužde za primjenu vojnih akcija, vi morate znati da je predsjednik Trump na njih upotpunosti spreman“, izjavio je šef američke diplomacije, naglasivši, kako će SAD najprije koristiti diplomatske metode.

Kada ovim Pompeovim riječima dodamo ranije Trumpove izjave, poput one da „ljudi uistinu misle kako mi moramo početi rat protiv Turske, članice NATO-a“, tada nije teško zaključiti kako ta Sjeveroatlantska vojno-politička organizacija prolazi kroz nikada veću unutarnju krizu. Naime do sada se još nikada nije dogodilo da bi SAD prijetile vojnim napadom na neku zemlju-članicu Saveza, kao što se nije dogodilo da SAD prijete ili uvode kaznene carine ili sankcije nekoj od njih. Zbog „tvrde“ vanjske politike SAD su se dovele do toga da su na europskom tlu poremetile odnose s najjačom i ključnom zemljom EU Njemačkom, a puno bolje stanje nije niti s Francuskom. Prema najnovijim istraživanjima javnog mišljenja u Njemačkoj SAD je po simpatijama stanovništva već pala znatno niže od Rusije. S druge strane francuski predsjednik Emmanuel Macron odluku SAD-a o povlačenju svoje vojske sa sjevera Sirije, a bez da je o tome unaprijed izvijestio svoje saveznike (Francuska također ima razmješten svoj vojni kontingent u tom dijelu Sirije, koji je djelovao skupa s američkim snagama i pružao potporu kurdskim postrojbama)  nazvao je, ni manje ni više nego posljednjim činom koji pokazuje kako je NATO savez  izgubio svrhu svoga postojanja.

Osim toga, koja je poruka Washingtona američkim partnerima koji teže ulasku u NATO savez? Jednoj Gruziji, Ukrajini, ili čak američkim saveznicima diljem svijeta – Japanu, Južnoj Koreji, …? Mi ćemo vas podupirati dok nam je to u interesu? Hoće li one nakon ovoga u Siriji shvatiti kako je sve u svijetu zapravo jedna velika trgovina i da je čitava unutarnja logika na kojoj počiva cjelokupno američko društvo utemeljena na spoznaji kako je ama baš sve i kod kuće i u svijetu na kupnju i prodaju?

Najnovije Pompeove prijeteće riječi Ankari možemo promatrati i u kontekstu današnjeg sastanka Putin-Erdogan koji bi se morao održati u Sočiju na temu turske vojne operacije „Izvor mira“ i političkog pronalaska riješenja sirijskog sukoba. Washington kroz Pompea očito odašilje upozoravajući signal da se Turska na sirijskom tlu eventualno ne bi previše „zaigrala“ s Rusijom na štetu američkih interesa. Ali navedene Pompeove riječi, poznavajući Erdogana, mogu polučiti i potpuno suprotan učinak od onog očekivanog.





Zato ćemo s pozornošću pratiti tijek i rezultat današnjeg sastanka čelnika dviju ključnih država u sirijskoj krizi vezano za daljnji tijek turske vojne intervencije koja je, kao već dugo niti jedna druga vojna operacija u tom dijelu svijeta izazvala toliku količinu neizvjesnosti, nepoznanica i (ne)mogućih scenarija – u čemu i jest njezina opasnost.

Komentari

komentar





You may also like